ŞEDINŢĂ TENSIONATĂ LA GUVERN Consiliul Naţional Tripartit discută valoarea salariului minim pentru anul viitor

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 16 noiembrie 2022

Consiliul Naţional Tripartit discută valoarea salariului minim pentru anul viitor

minim pentru anul viitor

Majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2023 se află pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Consiliului Naţional Tripartit a anunţat, ieri, premierul Nicolae Ciucă, care a spus că valoarea noului salariu minim va fi stabilită de Guvern împreună cu sindicatele şi patronatele.

Întrebat dacă în salariul minim de 3.000 de lei se vor menţine 200 de lei scutiţi de impozit, premierul Nicolae Ciucă a spus: "În varianta în care ne oprim la 3.000 de lei, cei 200 de lei vor fi incluşi. Probabil va exista varianta ca angajatorul, voluntar, să asigure 200 de lei, peste 3.000 lei".

De la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut lunar este de 2.550 de lei, ceea ce înseamnă că angajatul primeşte acum în mână un salariu net minim de 1.524 de lei. Dacă "brutul" va ajunge la 3.000 de lei, atunci "netul" va fi de 1.774 lei, adică o creştere reală cu 250 de lei.

Majorarea salariului minim brut la 3.000 de lei lunar a fost una dintre variante luate în calcul de Guvern pentru ca impactul crizei economice să fie cât mai mic pentru angajaţi şi angajatori.

Referitor la majorarea salariului minim, amintim că Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, a declarat recent, la ediţia a 30-a evenimentului "Topul Naţional al Firmelor Private din România", că antreprenorii condiţionează creşterea acestuia de rezolvarea problemei preţurilor din energie.

"Trebuie să vorbim, nu prin presă, ci între noi în ceea ce înseamnă salariul minim pe economie, să ne întâlnim la masă, dar singura condiţie pe care o avem e aceea de a rezolva problema energiei. Pentru că dacă rezolvăm problema energiei putem discuta şi de salariul minim pe economie şi de alte lucruri în ceea ce înseamnă dezvoltarea economiei româneşti în anul 2023. Dacă nu vom rezolva această problemă, vom discuta despre cum pierdem agricultura României, industria, IMM-urile şi aşa mai departe", a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

În schimb, Blocul Naţional Sindical (BNS) a solicitat de curând coaliţiei de guvernare să ia urgent o decizie privind creşterea salariului minim pe economie. Potrivit BNS, sunt aproximativ 1,2 milioane de români care trăiesc de la o lună la alta cu un salariu brut de 2.550 de lei. Reprezentanţii BNS cer majorarea salariului minim la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023. În acest moment, România are al treilea cel mai mic salariu minim brut din UE, după Letonia şi Bulgaria.

"Noi am cerut majorarea salariului minim încă din primăvara acestui an, când am solicitat convocarea Consiliului Naţional Tripartit. În urma analizelor realizate şi ţinând cont de creşterile de preţuri la bunuri şi servicii, am propus atunci creşterea salariului minim de la data de 1 iulie. Iată-ne în luna noiembrie şi fără o decizie clară în coaliţie! Mai mult, constatăm cu extremă îngrijorare că există dezacorduri în coaliţie pe suma cu care ar putea fi majorat acest tip de venit! Premierul Nicolae Ciucă spune public că nu sunt aliniate calculele cu realitatea. Cu alte cuvinte, după ce ne-au lăsat să înţelegem că salariul minim ar putea creşte la 3.000 lei brut, acum liderii coaliţiei de guvernare fac un pas înapoi! Domnule premier, românii au nevoie de aceste majorări! Orice majorare care duce acest venit sub 3.000 de lei brut este absolut nesemnificativă!", a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Reprezentanţii BNS susţin că salariul minim brut pe economie ar trebui să fie jumătate din salariul mediu brut la nivel naţional. Poziţia BNS se bazează pe analizele Băncii Naţionale a României, conform cărora, rata anuală a inflaţiei va continua să crească până spre sfârşitul acestui an. "Asta înseamnă că puterea de cumpărare, în special a celor plătiţi cu salariul minim, va continua să se erodeze. În plus, reamintim Guvernului României că există o directivă europeană, aprobată acum o lună, care reglementează valoarea salariului minim în tot blocul comunitar. Acesta ar trebui să fie de minimum 50% din salariul mediu brut, care este de 6.348 lei, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică", afirmă reprezentanţii BNS.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, ieri, că îşi doreşte ca de la 1 ianuarie 2023 să intre în vigoare noua variantă a salariului minim, cel mai probabil de 3.000 de lei, din care 200 de lei să fie scutiţi de impozit, varianta finală urmând însă a fi stabilită în urma discuţiilor cu partenerii sociali, respectiv în coaliţia de guvernare.

"Cred foarte mult în dialogul cu partenerii sociali - patronate şi sindicate (...), şi mâine, în Consiliul naţional tripartit, avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm mâine să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională. (...) De la jumătatea anului 2022 am pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, o sumă de 200 de lei unde statul nu percepe nicio taxă. Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu-i taxăm", a declarat Marius Budăi, la Parlament.

El a precizat că vor fi luate în calcul toate variantele, referitor la suma de 200 de lei, şi a adăugat că îşi doreşte ca noua variantă a salariului minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

"Când porneşti un dialog, iei în calcul toate variantele, nu porneşti un dialog doar cu varianta ta, neascultând partenerii sociali, în speţă sindicatele şi patronatele. Aşa că toate variantele sunt pe masă, însă noi ne dorim ca acest salariu minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie", a precizat ministrul Marius Budăi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. spuneti asta la 1,5 milioane de angajati pe venit minim plus 800 mii cu 500 lei peste!!

    isarescu bula continua! 

    s c cret 

    Oricat ar fi, tot e mic!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb