LEGISLATORUL PIEŢEI DE CAPITAL, NICOLAE TURCU, A MURIT Mulţumesc, domnule profesor!

MAKE
Piaţa de Capital / 14 iunie 2017

Mulţumesc, domnule profesor!

Profesorul Nicolae Turcu, preşedintele Secţiei de Drept Privat a Consiliului Legislativ, s-a stins din viaţă.

Nicolae Turcu este principalul autor al primei legi a pieţei de capital din perioada postrevoluţionară, "Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori", în vigoare de la 10 septembrie 1994, până la 08 aprilie 2002, cînd a fost înlocuită cu "Ordonanţa de urgenţă nr. 28/2002 privind valorile mobiliare, serviciile de investiţii financiare şi pieţele reglementate", înlocuită, la rîndul sau, la 28 iulie 2004, cu "Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital", care, cu unele modificări, este în vigoare, în prezent.

În opinia mea, "Legea Turcu" este superioară legilor care au succedat-o, pentru că este mai simplă şi mai coerentă, acoperind piaţa de capital cu norme a căror raţiune îşi găseşte temeiul în funcţionalitatea pieţei.

Nicolae Turcu a deţinut o înţelegere profundă a modului de funcţionare a pieţei de capital, orientînd textul normativ astfel încît să îi favorizeze dezvoltarea.

De altfel, dezvoltarea pieţei de capital reprezenta vocaţia, principala misiune cu care "Legea Turcu" a investit Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM, predecesoarea Autorităţii de Supraveghere Financiară), în prevederi explicite.

Aceste prevederi au fost eliminate în actele normative care au înlocuit "Legea Turcu", astfel că autoritatea pieţei şi-a putut limita slujba publică doar la a supraveghea piaţă de capital, fără să mai aibă în responsabilitate subdezvoltarea ei.

Alte modificări aduse "Legii Turcu" au legalizat conflictul de interese în Autoritatea de Supraveghere, prin alimentarea fondului de salarizare al funcţionarilor săi din taxe percepute asupra activelor nete ale fondurilor de investiţii, aflate în supraveghere, astfel că salariaţii aflaţi în control sînt cointeresaţi salarial în eventuale calcule care să umfle artificial valoarea fondurilor.

Marcat de prăbuşirea FNI, anul 2000 a declanşat iniţiativa de modificare a "Legii Turcu", o iniţiativă la care a fost convocată întreaga comunitate a pieţei de capital; după doi ani de eforturi, textul actului normativ adoptat de Ordonanţa de urgenţă nr. 28/2002, nu a avut nimic comun cu textele agreate de grupul mixt de lucru, ba chiar, a derobat autoritatea de supraveghere de sarcinile din "Legea Turcu" a căror neîndeplinire au permis jaful de la FNI.

A fost activ în normarea altor domenii, dar, în piaţa de capital, moartea profesorului Nicolae Turcu a avut loc demult atunci, la începutul acestui mileniu.

Nu i-am fost student, dar el m-a învăţat să interpretez norma, în conjuncţie cu funcţionalitatea domeniului normat, şi să caut desluşirea textelor legislative obscure, prin legislaţia conexă, eventual, sub incidenţa legii supreme - Constituţia.

Nicolae Turcu a colaborat la ziarul BURSA.

Moartea lui Turcu îmi reaminteşte speranţele din 1994 legate de piaţa noastră de capital.

Prin contrast, Turcu mi se pare încă viu.

Mesaj de condoleanţe transmis de Ministerul Justiţiei

"Duminică, 11 iunie, s-a stins din viaţă profesorul Nicolae Turcu, preşedintele Secţiei de Drept Privat a Consiliului Legislativ, cunoscut în mediul juridic drept unul dintre juriştii care şi-au dedicat o bună parte din carieră militând, până în ultima clipă, pentru dezvoltarea unui cadrul legislativ coerent, previzibil, în acord cu imperativul unei tehnici legislative moderne, progresiste.

Profesorul Nicolae Turcu a fost, pe parcursul mai multor ani, membru al comisiilor de elaborare a proiectelor legilor de punere în aplicare a Codului Civil, a Codului de Procedura Civilă şi a legii de punere în aplicare a Codului de Procedură Civilă - constituite la Ministerul Justiţiei, demers continuat prin susţinerea acestor proiecte, alături de reprezentanţii Ministerului Justiţiei, în cadrul dezbaterilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Pentru colegii din Ministerul Justiţiei cu care a lucrat la cele mai ambiţioase iniţiative legislative în materie civilă şi procesual-civilă rămâne drept un profesionist desăvârşit, o enciclopedie de cunoştinţe din toate domeniile.

Dreptul privat românesc îi datorează şi o contribuţie importantă la îmbunătăţirea doctrinei de întâmpinare a noilor coduri după amplul proces de codificare în materie civilă.

Conducerea Ministerului Justiţiei transmite condoleanţe familiei îndoliate. Mai mulţi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei care au participat, alături de profesorul Nicolae Turcu la redactarea codurilor civile, îi vor aduce un ultim omagiu la ceremonia funerară care va avea la Cimitirul Bellu Ortodox, miercuri, 14 iunie 2017, ora 14.

Dumnezeu să-i odihnească în pace sufletul său bun!"

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Nu este de neglijat contributia decisiva a profesorului Nicu Turcu in ce priveste legislatia concurentei, atat cea primara cat si secundara. Consiliul Concurentei a carui mentor si colaborator a fost inca de la inceput si pana in ultimele momente din viata sa activa si entuziasta ar putea sa-i fie recunoscator.

    Adio, prieten drag ! 

    Leger 521994 este traducerea exacta a legit Americans pt burse din 1938. Fix. Turcul are meritul de a fi inteles cum este treaba. Restful este fact de cretinii de dupe el. Nu mai este madam Alexandra Petra Sa va zica dar intrebati pe ana Duran. Nea turcul era ok la un wischi la cnvm prin 1995

    1. Nu, modelul Legii 52/1994 a fost legea frantuzeasca. Daca nu ma inseala memoria, Turcu nu stia engleza.

      Iti spun sigur ca am lucrat acolo, te situ Si pe tine, apareai cu Gina...parca! Cnvm este dupe model us, bvb este din Alberta Canada Si rasdaq fix dupe Nasdaq. Nea turcu avea Si o amanta pe la noi da nu mai stiu cum o cheama, Sa o intreb pe Simona saw corona palanciuc...

      A fost legea franceza, Make stie ce spune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb