LeitnerLeitner: Consolidarea contribuţiilor fiscale, una dintre cele mai importante modificări ale Codului Fiscal

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Companii / 26 ianuarie 2011

Consolidarea contribuţiilor fiscale în sfera Codului Fiscal este una dintre cele mai importante modificări, adusă de Ordonanţa 117, care a intrat în vigoare la începutul acestui an, a declarat Ionuţ Movanu, noul director al departamentului de taxe al LeitnerLeitner.

Domnia sa apreciază că această măsură va uşura efortul administrativ al contribuabilului şi va duce la micşorarea costurilor administrative. Contribuţiile fiscale sunt văzute de investitori ca una dintre principalele probleme ale sistemului fiscal din ţara noastră, cerându-se în repetate rânduri reducerea acestora, potrivit lui Ionuţ Movanu.

Domnia sa a mai declarat că reintroducerea impozitului pe venitul microîntreprinderilor ar putea încuraja creşterea numărului de mici întreprinzători.

În contradicţie cu această reglementare intervine aceea referitoare la extinderea limitării deductibilităţii la calculul impozitului pe profit şi a deductibilităţii TVA, pentru cheltuieli precum combustibilul. Beneficiile acestei măsuri sunt resimţite în special de societăţile de leasing, deoa-rece achiziţionarea unui autoturism prin leasing financiar are un avantaj din punctul de vedere al deductibilităţii TVA faţă de achiziţionarea directă a acestuia, potrivit lui Ionuţ Movanu.

O altă modificare adusă de Ordonanţa 117 este introducerea directivei privind plăţile de dobânzi şi redevenţe către întreprinderi asociate. Astfel, de la începutul acestui an, plăţile de dobânzi şi redevenţe către întreprinderile asociate stabilite în state membre ale Uniunii Europene nu vor mai fi supuse impozitului pe veniturile nerezidenţilor în România. Până la 31 decembrie 2010, aceste tipuri de plăţi erau supuse unui impozit pe veniturile nerezidenţilor, de 10%.

De asemenea, prin Ordonanţa 117, impozitul anual ar trebui declarat până la data de 15 mai, iar plata acestuia ar trebui efectuată în termen de cel mult 60 de zile, de la data comunicării deciziei de impunere. Ionuţ Movanu a adăugat că această măsură reprezintă un avantaj în termeni de fluxuri de numerar, pentru persoanele plătitoare de impozite.

Taxarea băncilor, subiect fierbinte al anului

Ionuţ Movanu a declarat că unul dintre subiectele fierbinţi ale acestui an este posibila decizie a Guvernului privind introducerea unei noi taxe pe activităţile bancare. Domnia sa a precizat că această taxă se află, deja, pe masa dezbaterilor în cele mai importante ţări din Uniunea Europeană. Potrivit domniei sale, introducerea acestei taxe este o greşeală, deoarece pe termen scurt va aduce bani la bugetul de stat, în schimb pe termen lung, ar defavoriza injecţia de fonduri în economia românească. În opinia sa, această taxă ar putea fi instituită pe tranzacţii sau cel mai probabil va fi o cotă suplimentară la impozitul pe profit. Domnia sa consideră că este o greşeală introducerea taxei pe activităţile bancare, înaintea celorlalte ţări din regiune şi va avea un efect negativ asupra creditării.

LeitnerLeitner estimează o creştere de minim 10% a veniturilor

René Schõb, partenerul LeitnerLeitner, a declarat că, pentru anul în curs, estimează o creştere de minim 10% a veniturilor companiei de consultanţă fiscală, financiară şi audit, care va proveni din taxe şi audit. Tot pentru acest an, domnia sa consideră că LeitnerLeitner România va oferi servicii în zona bancară, de asigurări şi leasing deoarece compania oferă deja astfel de servicii, în Austria.

În ceea ce priveşte principalele domenii de activitate economică din ţara noastră, partenerul LeitnerLeitner a precizat că în domeniul retail-ului există previziuni negative pentru proprietarii de mall-uri, deoa-rece va scădea rata de consum, însă marii retaileri internaţionali vor continua să se dezvolte. René Schõb apreciază că în domeniul energiei regenerabile, investitorilor le este greu să pătrundă pe piaţa din ţara noastră, din cauza lipsei unei legi, care să reglementeze certificatele verzi. Cât despre sectorul imobiliar, domnia sa a precizat că există un blocaj real, care împiedică investiţiile.

Ministerul Finanţelor Publice a aprobat prin Ordinul 34/2011, publicat în Monitorul Oficial, Partea 1, nr.21 din 10 ianuarie, introducerea în vectorul fiscal a impozitului pe venitul microîntreprinderilor. Astfel, firmele plătitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderii, în cotă de 3%, dacă îndeplinesc anumite condiţii şi dacă nu au avut statut de microîntreprindere anterior.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb