Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat, vineri, că aderarea la zona euro trebuie să fie pentru România un proiect de ţară, întrucât este vorba de "o chestiune fundamentală" de a fi sau a nu fi în "nucleul" dur al Uniunii Europene, inclusiv din punct de vedere decizional, informează Agerpres.
"E în interesul vital, strategic, fundamental al României ca UE să se consolideze, nu să se slăbească. E în interesul fundamental al României ca UE să fie din ce în ce mai puternică, să poată depăşi momentele de criză cu care e confruntată. Tocmai de aceea acţionăm în sensul de a veni spre găsirea unor soluţii potrivite şi, chiar dacă uneori votăm împotriva unor propuneri, (...) nimeni nu poate să ne ia dreptul de a avea o opinie şi de a o susţine până la momentul în care se ia decizia la nivel european", a spus Orban, în cadrul unei dezbateri organizate cu ocazia Zilei Europei de Biroul de Informare al Parlamentului European în România.
Consilierul prezidenţial a insistat asupra importanţei continuării procesului de integrare europeană a României şi menţinerii de obiective foarte clare precum integrarea în spaţiul Schengen şi aderarea la zona euro.
"Aderarea la zona euro nu e doar o obligaţie prevăzută în tratat, e o chestiune fundamentală pentru România de a fi sau a nu fi în nucleul dur, inclusiv decizional, al UE. Aderarea la zona euro trebuie să fie un proiect de ţară, implică eforturi extraordinare care trebuie făcute de toate instituţiile româneşti, de întreaga societate", a susţinut Leonard Orban.
El a arătat că interesul "vital, strategic" al României este ca Uniunea Europeană să se consolideze şi nu să slăbească. Orban a explicat că, deşi UE se află în faţa unei "provocări existenţiale", nu există alternativă la actuala construcţie europeană.
"Nu există alternativă la această construcţie, o reîntoarcere la o Europă a secolului XIX sau secolului XX, o Europă interbelică nu e o soluţie, o reîntoarcere la naţionalism, la o Europă cu frontiere nu e o soluţie din niciun punct de vedere.
Îşi închipuie cineva că dacă ne întoarcem la o Europă fragmentată, la state naţionale, va exista un impact mai mare la nivel global decât există în momentul de faţă? Vor conta statele ele singure, mai multe, decât contează UE în momentul de faţă? Răspunsul e evident", a declarat demnitarul.
În opinia sa, principalul risc pentru UE îl constituie "tendinţele politice centrifugale, tentaţia unora a de spune că e mai bine în afara Uniunii", gesturi care, consideră Orban, nu fac decât să slăbească această construcţie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de bogdan în data de 14.05.2016, 00:21)
o gandire strict politica, proasta pentru tara ca politica economica - UE nu e NATO, in nucleul dur de decizie nu votul ci PIB-ul Romaniei e important iar el nu conteaza nici cat Grecia sau Portugalia! sa te bagi in ceva fara sa intelegi cum merge si daca are mai multe efecte negative decat pozitive, mai ales ca e greu de iesit fara durere inseamna sa fii un politician prost, incult si iresponsabil - politicianism cu fata europeana! osa fie prea tarziu cand o sa inteleaga marionetele aste de Cotroceni daca persista in directia asta! a gandi economia, societatea si politica, limitele si potentialul tarii, ce se poate si ce nu, ce merge si ce nu inseamna mai mult decat sa citesti manifeste la Bruxelles, chiar daca o faci in zeci limbi ca comisar lingvistic! fa o analiza pentru tara ta, una pe bune, nu un argument politic din sezlong de palat! cica peste noapte intra in euro, o zice Orban, Iohannis etc, ei care exporta ca conducatori de tara oameni in Europa ca sa aiba somaj de 6,8% in scumpa noastra patrie!....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2016, 08:59)
Bogdan , ai perfecta dreptate ! Grecia este in zona euro si saraca de ea nu prea are voce. Marea Britanie nu este in zona euro , dar este o forta economica si militara si vocea ei se aude foarte clar in UE.
A intra in zona euro nepregatit ( adica corupt si cu o economie firava) este o greseala uriasa. Risipa si deficitele pe care le vor face politicienii in fiecare an electoral , in anumite circumstante externe nefavorabile pot fi un pericol fatal pt stabilitatea economica si sociala a unei tari cu moneda euro.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 14.05.2016, 11:49)
Ai opinii foarte corecte.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 14.05.2016, 11:52)
Iar dacă revenim la bunicul Isărescu, ce se referea acum vreo 2 zile la creșterea economică de 1%, va mai dura ceva, 20-30 de ani, până când vom fi pregătiți de aderare la nivelul întregii țări.... respectiv convergența nivelurilor economice.
1.4. pentru Bogdan, descalecatorul Moldovei (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 14.05.2016, 14:34)
corect , sa te baci in ceva ce nu intelegi cum functioneaza, mai bine stai atunci pe margine. Care este totusi dezavantajul de a fi in zona euro? ca o sa ne destrabalam si ajungem ca grecii si portughezii? Ca se scumpesc produsele? Voi ati calculat cati bani v-au trecut printre degete din 2007? Si cati ati bagat in visteria bancilor care ar ramane fara venituri din tranzactii valutare. De ce factura voastra la telefon, curent, apa, s.a.m.d este indexata la valoarea euro. Ce fac cu voi acum colegii domnului Treichl este exact ce facea domnul Isarescu in anii 97-2004 cand prin intermediul hiperinflatiei a reusit sa privatizeze companii pe care apoi voi zbierati ca niste copii rasfatati ca v-au furat jucariile. Si cum, doar prin simpla neajustare la hiperinflatie conform IAS 29. Studentii de azi, specialistii de maine, dar nu ai Romaniei ci ai Germaniei, Frantei, Angliei vor lasa tara din ce in ce mai depopulata pentru ca nu au cum sa-si construiasca un viitor intr-o tara in care nu au alt statut decat acela de brute. Va mintiti singuri si nu stiti decat sa va plangeti ca nu v-ati nascut cu majordom si Mercedes la scara ca domnul Treichl...
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2016, 15:39)
povesti pentru copii ... ai ramas defect din vremea hiperinflatiei ... chiar daca acum nu ar mai trebui sa ni se intample, daca va exista scenariul, este preferabil o inflatie de 20-30% unei morti de foame cauzata de lipsa banilor pe care doar ECB ii poate tipari (a se vedea Grecia). Daca ramai fara banii ECB, nu iti ramane decat sa mori de foame.
1.6. iara nu ai fost atent;-) (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de The Brute în data de 14.05.2016, 19:44)
hiperinflatia nu inseamna 20-30% , inseamna in decurs de 3 ani sa treaca de 100%. Grecii au posibilitatea sa treaca la propria lor moneda.. Oare de ce nu vor? Cu deficit de cont de 1,5 miliarde ce faci? Rogi din nou IMF sa-ti des un credit. Si ti-l da fiindca esti baiat simpatic...
2. Mascariciul Orban
(mesaj trimis de Dr.WHO în data de 14.05.2016, 08:29)
Acest Orban este total paralel cu ce se intampla in mod real in economia U.E.!!!Dezvoltarea economica a Romaniei, generarea de valoare adaugata superioara, cercetare dezvoltare, invatamnat si sanatate, acestea ar trebui sa fie prioritatile tarii, un leu care sa prezinte incredere ar fi mai important ca orice!!!!In rest???Nea Orban, si tu si fratele alcoolic si chitarist sunteti niste mascarici, si aceea tristi si penibili!!!
2.1. inteleptul Dr. Who (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 14.05.2016, 15:05)
"Dezvoltarea economica a Romaniei, generarea de valoare adaugata superioara, cercetare dezvoltare, invatamnat si sanatate, acestea ar trebui sa fie prioritatile tarii, un leu care sa prezinte incredere ar fi mai important ca orice"......La ultimul Congres al PCR puteai sa fi in asentimentul meu cu asa discurs. Cu cine vrei matale sa adaugi valoare adaugata? Cu domnul Ponta care nu e in stare sa citeasca pana la capat decizia UE referitoare la Oltchim din 7 martie 2012 sau cu domnul Ciolos ale carui dubii referitoare la aderarea Euro in 2019 erau cunoscute deja in ianuarie 2016....Romanii daca ar lucra 23 de ore din 24 nu ar avea cum sa faca progrese deoarece baietii destepti ii fac din pix si domnul Isarescu ii da inainte cu riscul sistemic. Insa cand i-au mutat austriecii banca pe care o supravegheaza de la Bucuresti la Chisinau era pe domeniul sau in mustarie si nu a avut cum sa observe magaria....Mai bine chitarist, alcoolic si penibil decat cei pe care i-am enumerat. Macar ar avea o scuza....
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2016, 15:42)
Cred ca guvernul Ponta este cel mai bun al ultimilor 10 ani.
2.3. cel putin a ultimilor 50 de ani (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 14.05.2016, 19:46)
Fa te rog o enumerare a lucrurilor bune
3. si eu sunt roman
(mesaj trimis de horia manescu dragos în data de 14.05.2016, 20:57)
ca voi, dar ma doare sufletul ca ne uitam la cine vorbeste si nu ce spune cu adevarat vorbitorul.
e foarte simplu, daca Romania nu este in UE, este in afara ei. Orice entitate izolata este mai slabita, izolata si expusa. In interiorul UE tara noastra dispune de o oarecare protectie, avantaje economice, statut privilegiat. Ce facem cu tara noastra, depinde si de noi...
Doamne ajuta!