Actualizare 14:40 Un şofer român, care transporta 24 de imigranţi în Austria, a fost arestat
Un român a fost arestat în Austria după ce a fost prins de poliţie că transporta 24 de imigranţi într-o camionetă, descrisă ca o "închisoare pe roţi", a anunţat marţi poliţia austriacă, potrivit sursei Le Soir.
"Vehiculul transporta 24 de minori afgani, majoritatea de aproximativ 16 sau 17 ani. Ei erau înghesuiţi în acest vehicul periculos ca obiectele, îngrămădiţi unii peste alţii într-un spaţiu mic", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.
"Geamurile şi uşile laterale fuseseră blocate, un grilaj era plasat pe interiorul geamurilor, care erau vopsite în negru. Prin exterior, uşile aveau lacăt. Era ca o închisoare pe roţi", a adăugat el.
De asemenea, şoferul român al camionetei, care a fugit atunci când vehiculul său a fost controlat de către poliţie la Viena, a fost prins şi arestat.
Starea de sănătate a imigranţilor nu a necesitat intervenţie medicală
(S.G.)
----------
Actualizare 12:54 Ponta: "Se va discuta în CSAT câţi refugiaţi poate să primească România"
Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, că se va discuta în CSAT referitor la numărul de refugiaţi pe care îl poate primi România, adăugând că la graniţă s-au luat "măsurile necesare".
"O să avem o discuţie în cadrul CSAT, am discutat şi cu preşedintele, ministrul de Interne, vicepremierul este cel care elaborează toate documentele şi la final vă anunţăm. Vă pot spune doar un singur lucru, că nu stăm cu mâinile în sân, că suntem pregătiţi, însă important este ca deciziile şi comunicarea să le facem coordonat", a declarat premierul, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, după ce a participat la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.
Ponta a mai spus însă că nu s-a stabilit o dată pentru venirea în România a primului val de refugiaţi.
"Dacă o să avem CSAT şi ne prezintă vicepremierul, ministrul de Interne documentele şi le aprobăm, atunci vom comunica. Vreau doar încă o dată să spun că suntem pregătiţi", a mai spus premierul.
Referitor la măsurile la graniţa cu Serbia anunţate de ministru de Interne, primul ministru a spus că s-au luat "măsurile necesare". "Nu vreau să stârnim vreo panică pe undeva, nu e cazul de aşa ceva", a adăugat el.
(A.C.)
-----------
Primii imigranţi pe care România s-a angajat să-i primească la cererea Uniunii Europene vor sosi în ţară în luna noiembrie, a anunţat, ieri, consilierul pe politici europene al preşedintelui Klaus Iohannis.
Într-un interviu la Europa FM, citat de Mediafax, Orban a declarat că, în total, în România vor ajunge puţin peste 1.700 de refugiaţi, însă ei vor sosi treptat în cele şase centre de primire disponibile şi vor fi verificaţi.
Consilierul prezidenţial susţine că cine nu va avea dreptul la azil nu va putea rămâne în România. Leonard Orban a spus: "Oferta a fost făcută de către Guvernul României şi este următoarea: 1.705 migranţi pe aşa-numitul mecanism de relocare intra-UE, adică să preluăm 1.705 persoane din alte state membre, mai precis din Grecia sau Italia, pe o perioadă de doi ani, începând cu luna noiembrie 2015. Şi pe relocarea extra-UE, deci din tabere de refugiaţi din afara UE, 80 de persoane, tot pe o perioadă de doi ani. În total, oferta făcută de Guvernul României a fost de 1.785 de persoane".
Cele şase centre în care vor ajunge imigranţii sunt în localităţile Bucureşti, Giurgiu, Galaţi, Şomcuţa Mare, Rădăuţi şi Timişoara.
Imigranţii vor primi apă, hrană, cazare şi servicii consulare, iar România va primi de la Uniunea Europeană câte 6 mii de euro pentru fiecare persoană. Regimul în aceste centre va fi unul deschis, spune Leonard Orban.
Pe de altă parte, Orban a arătat că, după părerea sa, România nu este pregătită să integreze migranţi, el menţionând totodată necesitatea unei strategii.
• Robert Fico a respins criticile privind imigraţia de la state care nu au vrut România în Schengen
Statele care asigură graniţele externe ale spaţiului Schengen trebuie să protejeze frontierele în mod adecvat, a declarat premierul slovac Robert Fico, precizând că refuză să accepte critici de la lideri occidentali care au respins aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
Premierul slovac a cerut statelor membre ale Uniunii Europene care constituie graniţele externe ale spaţiului Schengen să îşi facă datoria şi să nu deschidă frontierele oricui. El a adăugat că Guvernul slovac vrea să contribuie la soluţionarea crizei imigranţilor la nivelul UE, relatează The Slovak Spectator, în ediţia electronică de marţi.
"Suntem pregătiţi să cooperăm la nivelul poliţiei în ceea ce priveşte protecţia spaţiului intern Schengen", a declarat Fico luni, după o reuniune extraordinară a Consiliului naţional de Securitate.
Oficialul slovac a spus: "Vrem să facem presiuni asupra ţărilor de la frontierele externe ale Schengen să-şi facă datoria în mod adecvat şi să nu deschidă frontierele oricui. Slovacia nu va ceda şi nu va accepta critici din partea unor lideri politici din vestul Europei, cărora nu le place abordarea statelor est-europene faţă de criza imigranţilor. (...)Dacă nu începem să spunem adevărul despre imigraţie, nu ne vom mişca niciodată din locul acesta.
Fico a reiterat că Slovacia respinge introducerea cotelor obligatorii de imigranţi pentru statele UE, precizând că ţara sa este pregătită să-i ajute pe cei ale căror vieţi şi sănătate sunt în pericol.
"Dar nu vom asista la această nebunie primindu-i cu braţele larg deschise pe toţi, indiferent că imigrează din motive economice sau nu", a subliniat premierul slovac. El a apreciat că imigranţii care au motive economice ar putea reprezenta 95% din solicitanţii de azil şi ar trebui trimişi înapoi în ţările de origine. În acelaşi timp, Fico a criticat politicile UE privind imigraţia, care "incită (crima organizată) să continue activităţile legate de trafic de persoane".
1. fără titlu
(mesaj trimis de MIHAI în data de 02.09.2015, 14:08)
ROMANIA nu este in spatiul SCHENGEN.Sa primeasca in locul nostru Olanda , Germania si altii care s-au opus intrari noastre in Schengen. E spatiul lor, l-au gestionat ca niste cretini ,sa ne scuteasca. Daca suntem demni nu primim nici-un refugiat.
2. ne arde buza dupa medici!
(mesaj trimis de eu în data de 02.09.2015, 15:02)
Medici, ingineri, arhitecti ne arde buza numai ca nu o sa ni-i trimita noua
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 02.09.2015, 15:31)
Avem si medici avem si ingineri(multi someri sau pe posturide batjocura)si multi arhitecti de care n-are nimeni nevoie .Apopo de medici ,pe masura ce se specializeaza se vor intoarce in tara.Spaga pe saptamana a unui medic bun este egala cu remuneratia din Franta.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 02.09.2015, 16:39)
Stiti cati absolventi ai facultatii de medicina pica examenul de intrare in stagiatura? Peste2000.Ar fi bine ca acest examen sa fie dat dupa stagiatura Specializarea sa fie indrumata de catre profesori care ar trebui sa fie mai aproape de student .Din pacate intre profesori si studenti (si apoi rezidenti) e o mare prapastie(ca intre regi si cei care-I) servesc