Comisarul european pentru Multiligvism, Leonard Orban, şi-a exprimat, ieri, îngrijorarea pentru ""încetinirea"" economiei europene, dar şi mondiale, care ar putea afecta şi ţara noastră, precizând că România trebuie Ţsă se menţină pe drumul unei creşteri durabile"". ""De exemplu, economia Germaniei a înregistrat o creştere negativă în trimestrul doi al acestui an. În mod inevitabil, acest lucru va avea un impact şi asupra României. Parteneriatul dintre instituţiile comunitare şi statele membre ale UE aflat la baza Strategiei de la Lisabona, constă tocmai în crearea condiţiilor care să menţină România pe drumul unei creşteri durabile. (...) Pentru a realiza această evoluţie, România trebuie să pună în aplicare programul său de reforme structurale, concentrându-se asupra stabilităţii macro-economice, printr-un control strict asupra măsurilor fiscale, prin controlul inflaţiei, reducerea birocraţiei şi eficientizarea administraţiei"", a afirmat Orban, după reuniunea privind aplicarea programului naţional de reformă, conform priorităţilor din Strategia Lisabona, la care a luat parte şi premierul Călin Popescu Tăriceanu. El a precizat că faţă de prognoza Comisiei Europene de primăvară, în prognoza din toamnă, prezentată săptămâna trecută, s-a înregistrat o scădere importantă a predicţiei privind creşterea economică din UE. ""În primăvară exprimam 2%, în momentul de faţă estimarea este de 1,4%Ţ, a spus Orban. Acesta a arătat că ""nu este timp de pierdut"" pentru implementarea proiectelor şi a subliniat că discuţiile de la Palatul Victoria s-au axat pe măsurile care trebuie întreprinse urgent, în acest sens, până la sfârşitul anului.
Potrivit lui Orban, două priorităţi ar trebui să fie rezolvate imediat, aşa cum au fost trasate de Comisia Europeană, şi anume asigurarea stabilităţii macro-economice, fără de care, în opinia sa, nu poate fi vorba de o creştere durabilă, precum şi reducerea birocraţiei.
""Aceste măsuri sunt absolut necesare pentru a lupta împotriva inflaţiei relativ ridicate care afectează puterea de cumpărare şi evident şi competitivitatea României. Pentru a verifica nivelul cheltuielilor publice şi a îmbunătăţi calitatea acestora este esenţial ca întreaga administraţie să pună în aplicare un cadru fiscal pe termen mediu, bazat pe programe, care să aibă un caracter obligatoriu"", a precizat comisarul european.
Orban a arătat că CE (Comisia Europeană) salută faptul că România se angajează, în Planul său de Acţiune să întocmească o listă de 25 de proceduri şi norme ""care reprezintă, în momentul de faţă, poveri administrative pentru mediul de afaceri"". ""Având în vedere punctele ei forte, suntem convinşi că România va face progrese rapide pentru îndeplinirea obiectivelor Strategiei de la Lisabona. Aceasta presupune o implementare rapidă, dar şi temeinică. România a fost primul stat membru care şi-a prezentat planul de acţiuni, sperăm că va fi printre primele state care să demonstreze şi bunele rezultate clare"", a conchis el.