Pentru România este esenţial ca zona Balcanilor de Vest să fie integrată în Uniunea Europeană cât mai devreme posibil şi să fie găsite soluţii pentru provocările cu care se confruntă atât această regiune, cât şi întreaga UE, conform afirmaţiilor făcute, vineri, de consilierul prezidenţial Leonard Orban.
Prezent la dezbaterea "România şi Extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest", domnul Orban a afirmat:
"Trebuie reţinut că România va face tot ce este posibil în ceea ce priveşte demersurile diplomatice, politice, dar şi cele economice, culturale, astfel încât această regiune din Europa să devină cât mai repede parte a UE".
Potrivit declaraţiilor sale, în acest moment există o provocare internă a UE şi una care ţine de ceea ce se întâmplă în statele candidate sau viitoare candidate din zona Balcanilor de Vest.
"Din ce în ce mai mulţi actori pun sub semnul întrebării nu numai politica de lărgire a UE, dar inclusiv unitatea UE. Plecând de la chestiunea pe care o auzim din ce în ce mai des, că Uniunea deja a devenit mult prea diversă, prea puţin gesionabilă sau negestionabilă, din ce în ce mai mult această diversitate conduce la dificultăţi tot mai mari în modul în care funcţionează UE", a atras atenţia domnul Orban, adăugând: "Sunt puse sub semnul întrebării nu numai libertatea de circulaţie a persoanelor, dar inclusiv libertatea serviciilor în UE". Concluzionând, consilierul a mai afirmat că "stabilizarea Balcanilor de Vest trebuie să fie un interes fundamental pentru Uniunea Europeană".
La rândul său, europarlamentarul PSD Victor Boştinaru a afirmat că România are un interes strategic în susţinerea extinderii UE spre Balcanii de Vest: "Avem interese economice, atât cât au mai rămas, interese de stabilitate regională şi, pe dimensiunea culturală, interese de prezervare a fiinţei comunităţilor româneşti din Balcanii de Vest".
În opinia sa, "UE a tratat în mod greşit Balcanii de Vest ca pe o prioritate de la coada listei, iar uneori s-au inventat pretexte pentru amânarea deciziilor privind aderarea acestor state".
"Integrarea Balcanilor de Vest, ca ultim spaţiu în care UE se poate extinde într-un orizont de timp raţional, este un interes strategic al UE", a conchis Victor Boştinaru.