Leonardo Badea, ASF: "Avem nevoie de campanii ample de educaţie financiară"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 mai 2019

Leonardo Badea: "Consider că avem nevoie de campanii ample de educaţie financiară la toate nivelurile. Un individ educat financiar poate înţelege şi decide mult mai uşor, în mod conştient atunci când vine vorba de cumpărarea unui produs de asigurare".

Leonardo Badea: "Consider că avem nevoie de campanii ample de educaţie financiară la toate nivelurile. Un individ educat financiar poate înţelege şi decide mult mai uşor, în mod conştient atunci când vine vorba de cumpărarea unui produs de asigurare".

Avem nevoie de campanii ample de educaţie financiară la toate nivelurile pentru că un individ educat financiar poate înţelege şi decide mult mai uşor, în mod conştient, atunci când vine vorba de cumpărarea unui produs de asigurare, a declarat vineri, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea, la un eveniment de profil.

"Consider că avem nevoie de campanii ample de educaţie financiară la toate nivelurile. Un individ educat financiar poate înţelege şi decide mult mai uşor, în mod conştient atunci când vine vorba de cumpărarea unui produs de asigurare. Nevoia de educaţie financiară în România este atât de importantă încât diferitele surse de formare trebuie să se completeze şi să se sprijine reciproc. Pe termen lung, ne propunem să introducem educaţia financiară în curriculum-ul şcolar, pornind de la clasele primare, apoi dezvoltând treptat aceste concepte pe întregul sistem educaţional", a precizat şeful ASF vineri, conform Agerpres.

În context, acesta a amintit că ASF a iniţiat numeroase campanii şi programe de educaţie financiară pentru copii, părinţi, studenţi şi profesori, în colaborare cu diferite instituţii de învăţământ. Până în prezent, programul de educaţie financiară a înscris peste 400 de lectori şi mai mult de 80.000 de studenţi.

"Protecţia consumatorilor financiari, o prioritate crescândă pentru factorii de decizie din întreaga lume"

Leonardo Badea a mai arătat că, în ultimii ani, protecţia consumatorilor financiari a devenit o prioritate crescândă pentru factorii de decizie din întreaga lume.

Preşedintele ASF a precizat: "Protejarea consumatorilor de practicile abuzive şi posibilitatea de a lua decizii în cunoştinţă de cauză cu privire la utilizarea produselor şi serviciilor financiare este un obiectiv politic important, cu implicaţii pentru dezvoltarea sectorului financiar, incluziunea financiară şi creşterea economică în general. Un prim domeniu în care să acţionăm este încrederea consumatorilor. Ştim foarte bine că încrederea este probabil cel mai important capital de pe pieţele financiare. Actorii de pe piaţă trebuie să convingă consumatorii că pot avea încredere în produsele facultative şi că aceste produse răspund nevoilor lor şi reprezintă o opţiune importantă în gestionarea riscurilor legate de viaţa, sănătatea şi siguranţa bunurilor lor. Cum se poate face acest lucru? Simplu - respectând ad litteram obligaţiile contractuale şi rezolvând fără întârziere dosarele de revendicare".

Potrivit domniei sale, pentru a accelera maturitatea şi dezvoltarea pieţei de asigurări, este nevoie de un efort comun din partea autorităţii de supraveghere şi a companiilor care operează pe această piaţă, atât companii de asigurări, cât şi brokeri.

"Pe de altă parte, trebuie să le arătăm consumatorilor că drepturile şi interesele lor sunt protejate în conformitate cu dispoziţiile legale şi că nu se tolerează abateri de la aceste principii. În acelaşi timp, dezvăluirea unor informaţii mai bune despre produsele voluntare trebuie să fie o prioritate pentru noi toţi. Oamenii trebuie să ştie în detaliu riscurile pe care le caută să le protejeze şi trebuie să aleagă în cunoştinţă de cauză atunci când cumpără o asigurare de viaţă, o asigurare de sănătate sau o asigurare auto. Cu alte cuvinte, companiile de asigurări şi brokerii trebuie să ofere consultanţă la un nivel foarte detaliat", a mai spus sursa citată.

"Piaţa asigurărilor voluntare, o zonă cu mare potenţial de creştere"

Oficialul ASF susţine că, din punc­tul său de vedere, piaţa asigurărilor voluntare este "o zonă cu mare potenţial de creştere". Domnia sa a precizat: "Atât locuinţele, CASCO, asigurările de viaţă şi de sănătate trebuie sporite, deoarece o piaţă matură se bazează în mod evident pe aceste categorii de asigurare. Cred că efortul pentru dinamizarea acestei pieţe trebuie să fie comun: companiile de asigurări ASF-intermediari. Şi când spun acest lucru mă refer în primul rând la îmbunătăţirea nivelului de informare şi educaţie financiară. Avem datoria de a face consumatorul să înţeleagă faptul că a-şi asigura bunurile, sănătatea şi viaţa reprezintă, în cele din urmă, o investiţie şi nu o cheltuială. Dacă putem face acest lucru împreună, atunci lupta va fi câştigată".

Domnia sa a subliniat că implementarea Directivei privind Distribuţia de Asigurări (IDD) a reprezentat o provocare recentă care vizează îmbunătăţirea protecţiei consumatorilor de produse de asigurare, indiferent de canalul de distribuţie prin care achiziţionea­ză produsele lor de asigurare, în special prin promovarea transparenţei, dezvoltarea unei supravegheri mai bune şi a guvernanţei produselor de asigurare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In primul rand, voi aveti nevoie de educatie financiara si mai ales de corectitudine.

    Ambele va lipsesc.

    Ce sa faca investitorii in piata asta? Sa cumpere SIF-uri si apoi sa asiste neputinciosi cum sunt devalizate de conducerile lor ce se sustin reciproc gratie achizitiilor incrucisate si legislatiei emise de voi? 

    Parcă Prezidentul ASF candidează la alegerile europarlamentare..apare mai des ca europarlamentarii. Mă uitam pe arhiva Bursa și observ că din 2 în 2 zile mai bolborosește ceva insignifiant ...sau vreun truism. Avem nevoie de educație financiară da, de poluare redusă, de lipsa de stres, de medicamente, mâncare sănătoasă. Avem da. Dar multe din acestea se pot realiza dacă instituțiile statului nu mai plătesc 15000 de euro salariu unui partidist de mâna a 2 fără prea multă educație financiară, indiferent de așa zisele cursuri pe la ASE și Academia Română, cursuri aduse cu multă laudă și impostură la audierile din Parlament :"sunt vinovat că știu carte și învăț studenții". Macar ceilalți membrii ai CASF, la fel de partidiști și lipsiți de valoare tac. Vezi marea prim-vicepreședintă a ASF. Muta. Leo când tu ai călcat în picioare tot ce însemna educație financiară și singurul program din ASF prin care instituția aia putea spăla mâlul ăla de dezonoare și mizerie umană -știi la ce mă refer impostorilor - și ai fost adus acolo doar pe criterii politice de alea de bar de gară à la PSD, că ești singurul care pare mai intelectual în partidul ăla de tractoriști ....vii cu tupeu din ăsta cu educația financiară? Tu? Nu ți-e rușine să te uiți în oglindă? Cât de gros să ai obrazul ăla? Țară fără viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb