Rata de adoptare a tehnologiilor fintech în domeniul financiar a ajuns, la nivel global, la 64%, iar aproape un sfert dintre întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) utilizează aceste noi tehnologii, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Leonardo Badea, viceguvernator în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), transmite Agerpres.
"În România, avem nevoie de creşterea nivelului de educaţie financiară. Fintech-urile au provocat în ultimii 10 ani mai multe inovaţii decât în 200 de ani de management bancar profesional, spune The Guardian. Este o analiză făcută în cadrul ziarului şi cam asta este concluzia... Acest concept, de fapt, grupează toate tehnologiile inovatoare care au ca scop îmbunătăţirea serviciilor financiare. Trăim într-o lume globală, în care informaţia circulă cu o viteză ameţitoare. Astfel, se demonstrează mai mult ca oricând că timpul costă bani şi că timpul produce bani. Ajungem în situaţia în care această tehnologie financiară reprezintă o tehnologie importantă, iar alături de ea inovaţia are un rol la fel de important în cadrul tehnologiei. Sub umbrela fintech putem grupa idei inovatoare, putem îmbunătăţi modelele de afaceri şi putem dezvolta noi afaceri. La nivel global, rata de adoptare a serviciilor fintech a crescut la 64%, după cum reiese dintr-un studiu efectuat de EY. De asemenea, tot la nivel global, aproape un sfert dintre IMM-uri utilizează fintech-ul. Cea mai mare rată se înregistrează, astăzi, în China, urmată la distanţă mare de Statele Unite", a spus Badea.
Viceguvernatorul BNR a susţinut ideea că firmele de fintech şi companiile mari de tehnologie ar putea modifica universul furnizorilor de servicii financiare, în sens material.
"E important şi modul în care reglementăm şi contribuim la dezvoltarea acestor noi produse financiare. Firmele de fintech şi companiile mari de tehnologie ar putea modifica universul furnizorilor de servicii financiare în sens material. Ne referim atât la hardware, cât şi la software. Fintech-ul oferă o şi mai mare competiţie şi diversitate în ceea ce priveşte împrumuturile, plăţile, asigurările, toate domeniile. Avem o dependenţă de dispozitivele mobile pe care rulează soluţiile fintech. Se utilizează telefoane inteligente şi cred că toată lumea vede cum facem plasări de bani de pe telefon, cum se pot furniza servicii de retail banking sau de investiţii sau se poate merge până la consiliere financiară prin aceste platforme mobile", a menţionat Leonardo Badea, potrivit sursei citate.
Institutul de Studii Financiare (ISF) a organizat, joi, pentru al cincilea an consecutiv, Conferinţa Internaţională Anuală, cu tema "Competenţe profesionale pentru generaţiile noi de angajaţi".