Letargie totală la BVB!

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 septembrie 2019

Letargie totală la BVB!

Dragoş Mesaroş, Goldring: "BET arată ca o inimă care nu mai bate!"

"Dacă pieţele altor ţări vor deveni emergente, importanţa acţiunilor de la BVB în indicele de frontieră al MCSI va creşte, ceea ce va duce la aprecieri ale preţurilor şi volume importante", spune directorul de la Goldring

Marcel Murgoci: "Evenimentele care au potenţialul să agite piaţa în viitorul apropiat sunt rezolvarea într-un fel a crizei politice interne şi evaluarea din această lună privind trecerea pieţei noastre la statutul de emergentă"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a intrat într--o stare de apatie completă, indicele BET afişând, în ultima zi de tranzacţionare a săptămânii trecute, o creştere de numai 0,11%, practic cea de-a treisprezecea şedinţă bursieră consecutivă în care principalul coş de acţiuni al pieţei noastre se confruntă cu o volatilitate extrem de scăzută în comparaţie cu parcursul său din acest an.

Este o evoluţie diferită faţă de cea a pieţelor externe care, după o cădere abruptă apărută la sfârşitul lunii iulie şi începutul lui august, au dezvoltat un raliu care se derulează şi în prezent.

"BET arată ca o inimă care nu mai bate!", ne-a spus Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare la Goldring.

Brokerul a continuat: "Cred că un motiv ar fi evoluţia din ultima perioadă a pieţelor externe, în principal din Europa şi Statele Unite, care sunt pe un trend ascendent, şi unde au apărut mai multe ştiri pozitive. Indicele Dow Jones a avut şapte şedinţe de creştere consecutivă (n.r. opt cu cea de vineri). În aces-te condiţii, probabil că investitorii instituţionali străini, care practic fac piaţa la noi, îşi îndreaptă atenţia către bursele externe, care au şi o lichiditate mult peste a noastră, iar piaţa din România cade într-un con de umbră".

Dragoş Mesaroş a adăugat că, în opinia sa, un alt motiv pentru apatia în care se găseşte piaţa noastră ţine de instabilitatea politică din ţară.

"Nu e clar ce se întâmplă cu Guvernul, cu Ordonanţa 114, etc. Or, acestea nu sunt elemente care să-i încurajeze deloc pe investorii străini să intre în piaţa de capital. Tot ce se întâmplă în plan politic este un punct negativ pentru bursă", a spus directorul de la Goldring.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, a subliniat că, în opinia sa, piaţa se află într-o stare de aşteptare.

"În primul rând, nu au mai apărut evenimente care să ducă la oscilaţii importante ale cotaţiilor bursei. Iar volume mai mari au fost înregistrate doar în cazul unor emitenţi precum sunt Fondul Proprietatea sau Banca Transilvania. Chiar dacă mai apar ştiri din sfera macroeconomică, sau din plan extern, nu au impact asupra pieţei", a spus Marcel Murgoci, care a adăugat: "Există şi o criză la nivel politic, care poate avea efect asupra bursei, iar aici mă gândesc în primul rând la OUG 114".

Legat de elementele care au potenţialul de a impulsiona activitatea la Bursa de Valori Bucureşti, Dragoş Mesaroş de la Goldring ne-a precizat că un impuls în acest sens va veni dacă pieţele altor ţări vor intra în categoria celor emergente.

"Astfel, se creează premisele ca importanţa acţiunilor româneşti în indicele de frontieră al MCSI să crească, iar fondurile care urmăresc indicele vor cumpăra acţiuni de la BVB, ceea ce va produce aprecieri ale preţurilor şi volume importante", a spus brokerul.

Este o opinie ce vine în condiţiile în care, la finalul lunii iunie a acestui an, agenţia americană Morgan Stanley Capital International (MSCI) a anunţat că va clasifica Kuwait-ul ca piaţă emergentă începând cu iunie 2020, în situaţia în care se vor opera câteva reforme până la finalul lunii noiembrie a anului curent, de pildă introducerea de conturi omnibus ce vor permite investitorilor străini să tranzacţioneze ca anonimi.

"Personal, în momentul de faţă nu cred că avem şanse reale să trecem în categoria pieţelor emergente, mai ales că nici politicul nu ne ajută", a conchis Dragoş Mesaroş, referindu-se la evalurea pe care FTSE Russell, o altă agenţie de rating, o va face pieţei noastre în această lună.

La rândul său, Marcel Murgoci de la Estinvest a punctat: "Cred că evenimentele care ar putea să agite piaţa în viitorul apropiat sunt rezolvarea într-un fel a crizei politice interne şi evaluarea din aceas-tă lună, privind trecerea pieţei noas-tre de la statutul de frontieră la cel de emergentă.

Apoi, în ultima parte din octombrie şi începutul lunii noiembrie, companiile îşi vor publica rezultatele pentru trimestrul al treilea, ceea ce bineînţeles are potenţialul de a impulsiona activitatea la Bursa de Valori Bucureşti".

În data de 26 septembrie, agenţia londoneză FTSE Russell, va opera o nouă evaluare a pieţelor, Bursa de Valori Bucureşti găsindu-se în prezent pe lista de monitorizare pentru o eventuală trecere în categoria celor "emergente secundare".

BVB a fost inclusă în această listă în septembrie 2016, clasificarea pieţelor în cadrul FTSE Global Equity Index fiind evaluată în mod constant.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb