Deputaţii letoni urmează să ia o hotărâre în curând cu privire la participarea lor sau nu la lucrările Adunării Parlamentarea Consiliului Europei, în urma aprobării revenirii Rusiei în APCE, relatează AFP.
Rusia a fost privată de dreptul de vot la APCE după anexarea Crimeei în 2014 şi a fost reintegrată săptămâna aceasta, în pofida opoziţiei aprige a Kievului şi obiecţiilor mai multor ţări din Europa de Est.
"Decizia APCE de a restabili dreptul de vot al Rusiei a fost luată în pofida faptului că nu s-a schimbat nimic în comportamentul acesteia", a denunţat într-un comunicat deputatul leton Rihards Kols.
"APCE a arătat că dreptul internaţional nu mai contează între priorităţile sale. Asta ar putea însemna că Rusia poate continua să încalce drepturile omului şi dreptul internaţional şi să-şi dezvolte politica externă agresivă fără vreo consecinţă", a denunţat el.
Un vot cu privire la participarea letonă la APCE urmează să aibă loc la 8 iulie, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului leton, consacrată învestirii noului preşedinte al ţării Egils Levits.
Ministerul leton de Externe a apreciat joi, într-un mesaj postat pe Twitter, că "restabilirea participării Rusiei la APCE se opune în mod direct valorilor şi principiilor Consiliului Europei (CoE)".
"Acest lucru aduce o atingere gravă reputaţiei şi capacităţii de a acţiona a Consiliului", denunţă ministerul.
În urma aprobării prin vot a puterii delegaţiei ruse, mai mulţi parlamentari - din delegaţiile ucraineană şi georgiană - au părăsit zgomotos hemicilul şi au anunţat că îşi suspenda participarea la sesiunea APCE.