LEUL, DIN CE ÎN CE MAI SLAB Erste vede euro la 4,62 lei, la finalul anului

A.S.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 martie 2017

Erste vede euro la 4,62 lei, la finalul anului

Euro - 4,5538 lei

Isărescu a avertizat recent că nu mai este loc de apreciere pentru leu

Isar: "În momentul în care Isărescu spune că leul nu mai are spaţiu de apreciere, ghidează mişcarea înspre depreciere fără a fi nevoie de o intervenţie BNR"

Treichl, Erste Bank: "Politicienii nu pot să fie atât de iresponsabili încât să se joace cu BCR"

Euro a ajuns, ieri, la 4,5538 lei, un nou record în raport cu leul, la cotaţia de referinţă a Băncii Naţionale a României (BNR). Moneda europeană a depăşit nivelul de săptămâna trecută, de 4,5512 lei, maximul din ultimii circa patru ani. Cei mai afectaţi vor fi, în principal, debitorii cu credite în euro, iar importurile se vor scumpi.

Analiştii Erste Group susţin că leul se va deprecia treptat în următoa-rele trimestre, cu 1,6%, până la 4,62 unităţi pentru un euro în decembrie 2017, influenţat de factori interni precum creşterea deficitului de cont curent şi incertitudinile fiscale, dar evoluţiile externe nu trebuie pierdute din vedere.

"Înăsprirea politicii monetare în Statele Unite, împreună cu riscurile politice din Europa şi un posibil ton mai ferm din partea Băncii Centrale Europene (BCE) ar putea crea piedici pentru leu în 2017", potrivit băncii austriece.

Analiştii Erste mai scriu: "În ultima perioadă, leul s-a depreciat în raport cu euro, guvernatorul anunţând, recent, că nu mai este loc de apreciere pentru leu, sugerând că o depreciere a monedei poate fi tolerată în ciuda regimului de flotare controlată a cursului. Acest lucru fiind spus, BNR ar putea să împiedice o creştere abruptă a cursului euro/leu, care este oricum mai puţin probabilă, având în vedere percepţia pieţei că volatilitatea acestuia este una scăzută în rândul monedelor din Europa Centrală şi de Est".

Un alt argument împotriva deprecierii puternice a leului este, potrivit Erste, finanţarea stabilă a deficitului de cont curent, investiţiile străine directe şi fondurile europene venite sub forma transferurilor de capital către administraţia publică acoperind peste 100% din deficitul extern.

La nivelul Europei Centrale şi de Est, Erste anticipează că zlotul polonez, coroana cehă şi kuna croată vor înregistra performanţe mai bune decât forintul unguresc, leul şi dinarul sârbesc.

"Evoluţiile divergente ale monedelor din regiune vor continua în trimestrele următoare. Până la sfârşitul anului, vom vedea că trei monede vor deveni mai puternice faţă de euro, iar trei vor fi mai slabe comparativ cu nivelul actual", se arată în analiză.

La începutul lunii martie, într-o conferinţă organizată la Viena, Andreas Treichl, preşedintele Erste Group Bank, a declarat că BCR este cea mai mare bancă din România, iar politicienii nu pot să fie atât de iresponsabili încât să se joace cu cea mai mare sursă de finanţare din ţară. Afirmaţia bancherului a venit ca răspuns la întrebarea dacă este îngrijorat de posibilitatea ca Executivul de la Bucureşti să adopte o taxă pe bănci ca să-şi finanţeze deficitul.

De asemenea, Andreas Treichl a mai spus că grupul austriac Erste este obişnuit cu atacurile unor politicieni împotriva companiilor sau băncilor multinaţionale. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a făcut mai multe acuzaţii la adresa multinaţionalelor, susţinând că are informaţii potrivit cărora corporaţiile multinaţionale şi-au "stimulat" şi îndemnat angajaţii să protesteze. Preşedintele PSD i-a cerut şefului Comisiei SRI din Parlament, Adrian Ţuţuianu, informaţii suplimentare pe această temă. Ulterior, Liviu Dragnea a dat un pas înapoi în retorica împotriva firmelor străine, susţinând că el şi guvernul Grindeanu nu au "absolut nimic" împotriva multinaţionalelor.

Guvernatorul BNR: "Ce n-au înţeles cei care visează manipulări este că eu nu m-am referit la mişcarea cursului nominal al leului de pe piaţa bancară, ci la un indicator specific, cursul de schimb real efectiv"

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat, pe 9 februarie, că nu prea e loc de apreciere a leului, adăugând: "Asta ca să nu spun că nu e loc deloc".

În ocazie, fostul bancher Lucian Isar a comentat: "Cursul de schimb şi tranzacţiile pe el sunt sensibile la multe dintre informaţiile şi declaraţiile făcute în spaţiul public. Una din declaraţiile pe care piaţa o include imediat în preţ este cea a Guvernatorului BNR. Cursul euro leu este un curs administrat, manipulat de BNR. Datorită faptului că BNR poate interveni cu sume mari pe curs, declaraţia Guvernatorului BNR devine un ghidaj cert. În momentul în care precizează faptul că leul nu mai are spaţiu de apreciere, ghidează mişcarea înspre depreciere fără a fi nevoie de o intervenţie BNR pe curs exact în acel moment pentru a da credibilitate mesajului".

În replică, Mugur Isărescu a spus, într-un interviu acordat Jurnalului Naţional: "Dacă vorbim de variaţii de curs de sub 0,1 procente, de fapt mai mici de un sfert de ban, numai cine nu ştie ce înseamnă piaţa valutară îşi poate închipui că astfel de mişcări ar putea rezulta din manipulări?! Variaţiile de curs de asemenea mărime sunt zilnice, normale, pe o piaţă vie. Eu iau partea bună din aceste îngrijorări legate de deprecierea cursului. Şi anume că bănuţul nostru, ca subunitate a leului, are valoare şi iată, chiar şi o mişcare de o zecime de ban contează. În ceea ce priveşte declaraţia din conferinţa de presă, ce n-au înţeles cei care visează manipulări este că eu nu m-am referit la mişcarea cursului nominal al leului de pe piaţa bancară, ci la un indicator specific, cursul de schimb real efectiv, calculat prin raportarea cursului nominal la evoluţia preţurilor interne şi ponderat faţă de euro şi alte valute utilizate în schimburile noastre externe. În cazul prezentat la conferinţa de presă, care este şi pe site-ul băncii, cursul real s-a calculat prin raportare la preţurile de producţie, pentru că ele stau la baza competitivităţii internaţionale de preţ. Aici nu mai e loc de creştere. Cursul de schimb real efectiv, ca indicator al competitivităţii de preţ, este o noţiune pe care o ştie orice economist care se respectă. Dar cred că în acest caz vorbim despre economişti care nu se respectă..."

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, recent, că a văzut în ultima vreme "atacurile împotriva BNR" care "afectează cursul de schimb" şi a negat că îşi doreşte schimbarea guvernatorului Mugur Isărescu, afirmând că îl susţine pe acesta, aşa cum a făcut-o şi "altă dată". "Nu vreau schimbarea lui Mugur Isărescu, dimpotrivă, îl susţin. L-am mai susţinut şi altă dată, chiar dacă nu mi-au plăcut anumite gesturi, acţiuni", a comentat şeful PSD, fără a detalia.

Declaraţiile şefului PSD au venit în urma informaţiilor apărute în presă conform cărora Guvernatorul BNR ar fi scris note informative, înainte de Revoluţie, sub numele de cod "Manole".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Andreas e intr-adevar mirific. Dupa CE isi trece 5, 5 miliarde la castiguri reportage doar afirmand ca in Est bipezii sunt invatati cu brutalitatea il mai convinge PE Liviu sa-l joace pe Brutus in filmul Dacii atragandu-i atentia Sa nu niste mama care l-a hranit...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb