Leul continuă să oscileze puternic pe piaţa valutară comparativ cu moneda europeană, în ciuda bănuitelor intervenţii indirecte ale BNR.
După o depreciere în ton cu regiunea în debutul şedinţei de vineri, la cotaţii peste 4,3485 lei/euro, leul s-a apreciat substanţial faţă de euro, ajungând până la un curs de 4,29 lei/euro, înainte de stabilirea cursului de referinţă. Această evoluţie a avut loc în ciuda deprecierii monedelor din regiune (forintul a ajuns chiar la minime istorice în urma zvonurilor că ratingul Ungariei ar putea să fie redus), ceea ce i-a determinat pe dealeri să considere că Banca Naţională a contribuit prin cumpărarea de lei de pe piaţă.
Reprezentanţii Guvernului au precizat că bugetul pentru acest an va fi anunţat joi, ceea ce ar putea oferi stabilitate leului, odată cu reducerea aversiunii faţă de risc a investitorilor.
Ratele dobânzilor pe piaţa contractelor swap pentru RON (piaţa în care jucătorii străini atrag sau plasează lei) au crescut şi ele, mai ales pe termene lungi, pe baza cererii din partea jucătorilor străini.
Reprezentanţii Guvernului au precizat că bugetul pentru acest an va fi anunţat joi, ceea ce ar putea oferi stabilitate leului, odată cu reducerea aversiunii faţă de risc a investitorilor.
Acest lucru se poate datora probabilei intervenţii BNR cu scopul de a proteja leul, care a reamintit investitorilor, în opinia dealerilor, de evenimentele din octombrie 2008 (n.r. atacurile speculative împotriva leului). Dealerii consideră că, în funcţie de intervenţiile BNR, presiunea pe ratele de dobândă poate persista.
În regiune, forintul maghiar a atins cotaţii minime istorice, de peste 291 unităţi/euro, în timp ce zlotul polonez a pierdut teren, depăşind 4,46 unităţi/euro, nivel neatins din septembrie 2004.
Faţă de dolarul american, cursul de referinţă publicat de BNR indică o depreciere a monedei naţionale cu trei bani şi jumătate, până la 3,3496 lei/dolar, de la nivelul de joi, de 3,3130 lei/dolar.
Ne întrebăm, probabil, cât de mult s-ar deprecia leul dacă BNR nu ar interveni pe piaţă...s-ar putea să nu ne dorim să aflăm!