Leul s-a apreciat faţă de euro şi francul elveţian

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 31 august 2011

Leul s-a apreciat faţă de euro şi francul elveţian

O parte din jucătorii off-shore au fost interesaţi de dobânzile la lei, potrivit unui dealer

Moneda naţională a câştigat teren, ieri, în raport cu euro şi cu francul elveţian (CHF). Banca Naţională a României (BNR) a afişat, ieri, un curs de referinţă pentru paritatea leu/euro de 4,2219 lei, cu 1,83 bani sub cotaţia din şedinţa anterioară, fiind cel mai redus nivel din ultimele şapte săptămâni. O valoare mai redusă decât cea de ieri a fost anunţată pe 8 iulie, de 4,2037 lei.

Francul elveţian a continuat să scadă pentru a şaptea şedinţă consecutivă, situându-se la 3,5729 lei, cu 1,81 bani mai puţin faţă de şedinţa precedentă. Cursul a atins un nou minim faţă de cel din 22 iulie, când s-a situat la 3,5721 lei. CHF s-a depreciat, în ultimele şapte şedinţe, cu peste 19 bani, de la 3,7683 lei/franc.

Vlad Muscalu, dealer în cadrul ING Bank, ne-a declarat că faţă de zilele precedente, ieri, au existat volume de tranzacţionare pe lei mai mari, dar nu deosebit de mari. Domnia sa a adăugat: "Este vorba despre o singură zi şi nu ar trebui să extrapolăm, să spunem că este un trend".

Un alt dealer din piaţă, care nu a dorit să-şi spună numele, ne-a declarat că este o singură explicaţie pentru aprecierea leului de ieri:

"O parte din jucătorii off-shore au fost interesaţi de dobânzile la lei".

Având în vedere acest aspect, nu a existat o corelaţie a evoluţiei leului în raport cu pieţele emergente, unde, de exemplu, zlotul şi forintul au fost, ieri, în stagnare, potrivit domniei sale.

Un dealer citat de Mediafax a precizat: "Este greu de explicat această apreciere continuă a leului, care vine şi pe volume de tranzacţionare peste media unei şedinţe. Sunt câteva bănci care vând euro şi cumpără lei, în plus şi în timpul nopţii pe pieţele externe s-a înregistrat o apreciere a leului.

Probabil sunt unele luări de poziţii pe aprecierea leului, însă este atipic pentru că alte valute din regiune, precum zlotul sau forintul, sunt aproape în stagnare".

Pe piaţa monetară interbancară dobânzile la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi au scăzut, ieri, la 5,76% de la 5,85%, iar dobânda pentru depozitele overnight plasate (la ROBOR) a coborât la 6,26%, de la 6,35%. Scăderea dobânzilor vine după ce BNR a împrumutat, luni, două bănci cu 336,8 milioane lei, pentru o săptămână, printr-o licitaţie repo, la dobânda de politică monetară, de 6,25% pe an, în încercarea limitării creşterii dobânzilor pe piaţa monetară şi a creşterii lichidităţilor băncilor comerciale.

Banca Centrală a mai organizat vineri o licitaţie prin care a împrumutat şase bănci cu 1,506 miliarde lei, ca urmare a faptului că retragerile din depozite de către clienţi au dus la o scădere a lichidităţilor dis-ponibile. Astfel, băncile respective au fost nevoite să crească dobânzile la depozite peste dobânda cheie a BNR, pentru atragerea de depozite.

Spre deosebire de euro şi CHF, dolarul american s-a întărit, ieri, în raport cu leul, cu 0,32 bani, până la nivelul de 2,9272 lei.

Moneda naţională s-a întărit, de la începutul anului, în raport cu euro cu 1,12%, iar faţă de dolarul american cu 8,68%. În schimb, francul elveţian s-a apreciat, de la începutul acestui an, faţă de leu, cu 4,34%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb