Leul s-a prăbuşit pentru a treia zi consecutiv

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 iunie 2013

Leul s-a prăbuşit pentru a treia zi consecutiv

Update 16:02: Lazea: "Deprecierea leului faţă de euro nu este îngrijorătoare"

Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), consideră că deprecierea din ultimile zile a monedei naţionale faţă de euro nu este îngrijorătoare, cauza fiind probabil una subiectivă, ce are legătură cu schimarea de percepţie a investitorilor, pe fondul negativ din Japonia şi SUA, relatează sursele de presă.

"În primul rând, evoluţiile din ultimele zile nu sunt de o mărime care să creeze atâtea discuţii câte se poartă în jurul lor. BNR a spus clar că 3-4 procente de apreciere sau de depreciere nu sunt îngrijorătoare şi cursul a fost şi la niveluri mult mai înalte decât atât şi la niveluri mult mai joase", a afirmat Lazea, în cadrul unui un seminar pe tema capitalului uman, la BNR.

---

Update 13:41:

Analiştii ING sunt de părere că leul s-a depreciat mai accentuat decât monedele regionale pe fondul creşterii randamentelor din piaţa locală, unde randamentele au crescut brusc, potrivit unui comunicat de presă emis redacţiei.

"Randamentele de pe întreaga curbă a titlurilor de stat în lei au crescut cu circa 0,25 puncte procentuale după rezultatul foarte slab al licitaţiei de obligaţiuni de ieri, mişcare care a redus însă diferenţa faţă de creşterile din ultima săptămână a randamentelor pentru monedele regionale. Chiar dacă nu sunt semne clare legate de intervenţii oficiale până în acest moment, credem că şansele unor astfel de acţiuni au crescut considerabil, întrucât ne aflăm acum la nivelurile din decembrie, de la care a început aprecierea condusa de intrările străine", se arată într-un raport al băncii transmis în această dimineaţă.

---

Update 13:34:

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat astăzi un curs de referinţă de 4,5535 lei pentru moneda europeană, în creştere comparativ cu ieri când euro a fost cotat la 4,4763 lei.

---

Update 12:10

Leul a continuat să se deprecize în raport cu euro, iar cotaţiile oscilau în jurul nivelului de 4,54 lei/euro la începutul sesiunii interbancare de astăzi.

La deschidere, euro a fost cotat în jurul nivelului de 4,52 lei/euro.

---

Dealerii exclud ipoteza unui atac speculativ

Moneda naţională a cotinuat ieri seria deprecierilor faţă de euro, cursul de schimb afişat de Banca Naţională a României (BNR) ajungând la 4,4763 lei/euro. Această valoare reprezintă un record pentru acest an, o valoare mai mică fiind înregistrată pe 20 decembrie 2012, când paritatea monedei europene faţă de leu a fost de 4,4762 lei/euro.

Euro a deschis şedinţa de tranzacţionare de ieri la 4,355 lei, oscilând până la 4,358 în prima parte a zilei. A urmat, apoi, o creştere accelerată, cursul depăşind 4,7 lei/euro, până la finalul zilei.

Deprecierea leului a venit ca urmare a cumpărării de valută, în special de către nerezidenţi, care au vândut obligaţiuni în lei emise de Ministerul Finanţelor, potrivit dealerilor, însă a fost şi cerere comercială din partea unor companii, de teamă că rata va continua să urce.

"Valutele din regiune au trecut şi ele pe depreciere, în a doua parte a zilei. Dacă la începutul şedinţei acestea au consemnat aprecieri uşoare, pe volume reduse, în a doua parte a zilei volumele au crescut considerabil şi pe aceste pieţe. Se observă ieşiri de pe majoritatea pieţelor emergente, sentimentul negativ fiind generat de speculaţiile legate de restrângerea programului de achiziţii lunare de obligaţiuni derulat de Fed", a spus un dealer.

Motivele pentru care leul continuă să se devalorizeze sunt multiple, potrivit surselor din piaţă, unii specialişti considerând că era de aşteptat acest moment, necatalogându-l drept un atac speculativ asupra monedei naţionale, aşa cum s-a consemnat în 2008.

Tendinţa recentă de depreciere a leului a oglindit acţiunea din pieţele regionale, sugerând că acestea sunt puternic legate de recenta corecţie de la nivel global a apetitului investitorilor faţă de activele cu risc relativ ridicat. Dat fiind ritmul accelerat, specialiştii cred că a crescut probabilitatea ca BNR să intervină în favoarea leului.

Paritatea euro în faţa monedelor din regiune a scăzut, de asemenea, însă nu în acelaşi ritm ca leul. Decelerarea s-a produs abrupt şi pe fondul evenimentelor din Turcia, unde, încă de săptămâna trecută, guvernul premierului Recep Tayyip Erdogan se află sub presiunea protestelor.

În ultima lună, cursul anunţat de BNR a rămas sub 4,4 lei/euro, pe fondul cererii crescute de obligaţiuni de stat ale MFP, generată atât de interesul investitorilor pentru pieţele emergente, cât şi de introducerea ţării noastre în indicele JP Morgan pentru astfel de pieţe. De la începutul acestei săptămâni, euro se află în pericolul de a atinge pragul de 4,5 lei/euro, nivel care nu a mai fost depăşit de pe 13 decembrie anul trecut.

Leul a continuat să se deprecieze şi în raport cu dolarul american, rata de referinţă urcând cu 2,28 bani, la 3,4113 lei/dolar, cel mai înalt nivel din ultimele două luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb