Leul, ca orice valută din pieţele emergente, va avea de suferit de pe urma volatilităţii globale, consideră Florin Cîţu, Head of Sales/Deputy Head of Financial Markets al ING Bank. În contextul actual, domnia sa observă o repoziţionare a investiţiilor din zone cu risc ridicat către aşa numitele oaze de siguranţă, Japonia, Uniunea Europeană şi SUA. Vor avea de suferit acele ţări care arată puncte slabe fundamentelor economice, de exemplu deficite de cont curent mare.
La rîndul său, doamna Rozalia Pal, Senior Economist la Unicredit România atrage atenţia: "Creşterea gradului de risc influenţează negativ sentimentul investiţional global şi conduce la scăderea apetitului de risc. Acest fapt afectează ţările emergente prin posibile retrageri de capital, respectiv prin reorientarea acestuia către investiţii considerate mai sigure. Pe piaţa românească, portofoliile de investiţii retrase pot influenţa cursul de schimb valutar în sensul deprecierii".
Având în vedere aprecierea bruscă a leului din lunile anterioare, o depreciere treptată este benefică din punct de vedere al deficitului de cont curent prin stimularea exporturilor şi scaderea importurilor. Prognozele Unicredit prevăd o depreciere a leului cu 4% pînă la sfîrşitul anului, pînă la nivelul de 3,32 lei/euro.