Rata de bancarizare de 55% din România este anormal de mică, este de părere Philippe Lhotte, preşedinte BRD, care spune că BRD trebuie să fie o bancă de proximitate şi să propună servicii rezonabile pentru perioada de criză.
"Serviciile oferite de bănci mi se par încă foarte scumpe, deşi noi nu am crescut comisioanele, ba chiar am ieftinit unele produse. Totuşi, trebuie să facem mai multe eforturi", a declarat domnia sa ieri, în cadrul unei conferinţe.
În condiţiile în care, în Occident, rata de bancarizare este de 80-90%, iar în ţări precum Cehia sau Polonia, de 70%, preşedintele BRD apreciază că nu există motive ca acest indicator să nu crească şi în România.
Philippe Lhotte se declară optimist privind dezvoltarea ţării noastre, pe termen mediu.
Domnia sa a spus: "România este o ţară fabuloasă, are resurse naturale în sectorul energetic şi agricultură, cetăţenii au o foarte bună pregătire, de aceea continuăm să investim. Am continuat să deschidem agenţii, am dezvoltat mobile bankingul".
Preşedintele BRD spune că banca doreşte să împrumute tot mai mulţi clienţi, pentru că are o abundenţă de lichidităţi: "Condiţiile sunt bune - dobânzile sunt în scădere, inflaţia este mică, contextul macroeconomic este favorabil. Este nevoie de creştere economică în ţară, iar noi trebuie să ne implicăm mai mult ca să ajutăm relansarea economică şi suntem pregătiţi să o facem".
Referitor la progresele tehnologice din ultimii ani, domnul Lhotte consideră că, deşi banca trebuie să fie la nivelul de vârf al tehnologiei, relaţiile umane nu vor fi înlocuite niciodată: "Clienţii au nevoie de un consilier. Relaţia cu clienţii va fi una de consiliere. Întotdeauna vom avea resurse umane în agenţii. Nu cred în acele agenţii cu «roboţi»".