LIBER LA CHELTUIELI, ÎN INSTITUŢIILE PUBLICE Deputatul PNL Virgil Popescu: "PSD a pregătit marea hoţie şi a dat liber la jaf din bugetul ţării"

A.M.
Ziarul BURSA #Politică / 7 februarie 2017

Deputatul PNL Virgil Popescu: "PSD a pregătit marea hoţie şi a dat liber la jaf din bugetul ţării"

Amendamente de modificare a OUG 9/2017, adoptate în Comisiile parlamentare, de frica străzii şi a declaraţiilor publice

Finanţele: "Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.9/2017 suspendă doar obligaţia de evidenţiere formală a creditelor de angajament aferente programelor anuale"

Toţi conducătorii de instituţii publice care depăşesc limitele creditelor de angajament sau utilizează alocările bugetare în alte scopuri răspund în faţa legii penale, a transmis, duminică, Ministerul Finanţelor, în urma declaraţiilor publice potrivit cărora, prin Ordonanţa 9 aprobată recent de guvern, autorităţile dau liber cheltuielilor, existând riscul furtului din bani pub-lici.

Guvernul a decis, recent, eliminarea pragului maxim al cheltuielilor, permiţând şi angajarea şi utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate.

Astfel, Executivul a decis suspendarea mai multor articole din Legea 500/2002 privind finanţele publice, referitoare la creditele de angajament, inclusiv sus-pendarea art. 4 din Legea finanţelor publice, până la 1 ianuarie 2018.

În condiţiile în care protestatarii au cerut, pe lângă abrogarea Legii de modificare a Codului Penal, şi abrogarea acestei Ordonanţe, iar unele voci publice au acuzat guvernul că prăduieşte bugetul de stat, autorităţile au revenit cu un amendament, Finanţele susţinând că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.9/2017 suspendă doar obligaţia de evidenţiere formală a creditelor de angajament aferente programelor anuale. Potrivit Ministerului Finanţelor, pentru asigurarea derulării în bune condiţii a contractelor multianuale pentru realizarea obiectivelor de investiţii în infrastructură, comisiile reunite din Parlament au adoptat următorul amendament: "«Pentru anul 2017, angajarea cheltuielilor pentru finanţarea acţiunilor anuale se face în limita creditelor bugetare aprobate, cu excepţia acţiunilor pentru care prezenta lege prevede distinct credite de angajament».

De asemenea, pentru clarificarea prevederilor specifice legilor bugetare şi pentru eliminarea oricărei posibilităţi de interpretare, comisiile reunite au adoptat următorul amendament, care precizează în mod expres că se menţine răspunderea în faţa legii pentru cheltuirea banului public: «În anul 2017, prevederile alineatelor (1), (2), (3) şi (4) ale Art. 4 din Legea nr. 500/2002, ce modificările şi completările ulterioare, se aplică de către toate instituţiile şi autorităţile publice».

În cadrul dezbaterilor, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice au susţinut amendarea proiectului Legii bugetului de stat cu cele două amendamente".

Dragoş Pîslaru, fostul ministru al Muncii, a scris duminică pe o reţea de socializare: "După deja cunoscuta OUG 13/2017, adoptată hoţeşte la ceas de noapte, ce a marcat atacul asupra statului de drept şi a justiţiei şi a scos 400.000 de oameni în strada, în zilele următoare va trebui să revenim cu mai multă atenţie şi asupra OUG 9/2017, care a fost adoptată într-o manieră similară (fără dezbateri/transparenţă).

Această ordonanţă recent adoptată de guvern stimulează furtul din bani publici, sau în cel mai bun caz determină cheltuirea iresponsabilă şi ineficientă a resurselor bugetare".

Senatoarea PNL Carmen Hărău a declarat, potrivit ştiripesurse: "Româ-nii au ieşit în stradă pentru că au aflat din mass-media despre conţinutul ordonanţei privind modificarea Codului Penal. Am convingerea că toţi românii ar fi şi mai furioşi dacă ar afla că, printr-o altă ordonanţă dată tot pe furiş, în data de în 25 ianuarie, OUG nr. 9/2017, Dragnea şi Grindeanu au suspendat practic cele mai importante articole din Legea nr. 500/2002 care priveşte finanţele publice. Această lege stă la baza elaborării şi aprobării bugetului de stat al României. Au amputat total această lege pentru a da liber la sifonarea banilor publici!

Astfel, sunt suspendate până la 1 ianuarie 2018 articolele care privesc rigorile bugetare în privinţa utilizării creditelor bugetare şi a celor de angajament, anulează obligaţia Guvernului de a anexa programele bugetare în vederea transparentizării acestora şi anulează sancţiunile penale pentru nerespectarea acestor prevederi. Pe româneşte, vor putea fura cât vor, fără să fie pedepsiţi! Poate cel mai grav din istoria post-decembristă, OUG nr. 9/2017 anulează procedura de aprobare a creditelor de angajament în Parlament! Pe scurt, degeaba aprobă zilele acestea proiectul de buget, pentru că Guvernul a anulat această atribuţie a Parlamentului, adică au deschis calea la prăduirea banilor publici!

Este de domeniul evidenţei că OUG nr. 9/2017 a fost scrisă pentru ministerul cu cele mai mari credite de angajament, care se ridică la peste 30 miliarde lei - Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice".

Deputatul PNL Virgil Popescu avertizează: "În timp ce suntem cu ochii pe Ordonanţa 13 care aducea modificări la Codul Penal, PSD a pregătit marea hoţie şi a dat liber la jaf din bugetul ţării.

Pe 25 ianuarie 2017, tot pe ascuns, Guvernul Grindeanu a adoptat Ordonanţa 9/2017 care suspendă, până la data de 1 ianuarie 2018, mai multe articole din Legea 500/2002 privind finanţele publice. Cea mai importantă modificare este aceea că Guvernul suspendă art. 4 din această lege, iar astfel ordonatorii de credite pot angaja cheltuieli peste limitele creditelor aprobate şi în alte scopuri decât cele pentru care au fost aprobate. Cu alte cuvinte, un primar poate să cheltuie cât vrea el şi să cumpere ce anume vrea cu banii primăriei. Nimeni nu-l va mai trage la răspundere penală. Ordonatorii de credite, în special Ministerul Dezvoltării, se va angaja la cheltuieli fără să dea explicaţii şi va da banii pe mâna cui va dori Dragnea.

Firmele de casă ale PSD-ului se bucură de Ordonanţa 9/2017 pentru că vor putea obţine bani fără să aibă probleme cu justiţia. Este o hoţie legalizată de Guvernul Grindeanu. PSD condamnă România la izolare, subdezvoltare şi sărăcie.

PSD nu a înţeles că oamenii sunt în stradă tocmai ca să oprească aces-te abateri de la justiţie, dreptate şi morală. Cei 600.000 de români care au ieşit duminică pe străzi trebuie să ceară şi abrogarea Ordonanţei 9/2017 pentru a proteja interesele ţării şi pentru a-şi proteja propriul viitor".

Ministerul Finanţelor Publice a transmis, recent, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 9/2017 res-pectă întocmai exigenţele Legii finanţelor publice şi Legii anuale a bugetului) şi suspendă doar obligaţia de evidenţiere formală a creditelor de angajament aferente programelor anuale.

Articolul 4 se suspendă până la 1 ianuarie 2018

Art. 4.

Legea bugetară anuală prevede şi autorizează, pentru anul bugetar, veniturile şi cheltuielile bugetare, precum şi reglementări specifice exerciţiului bugetar.

(2) Sumele aprobate, la partea de cheltuieli, prin bugetele prevăzute la art. 1 alin. (2), în cadrul cărora se angajează, se ordonanţează şi se efectuează plăţi, reprezintă limite maxime care nu pot fi depăşite.

(3) Angajarea cheltuielilor din aceste bugete se face numai în limita creditelor bugetare aprobate.

(4) Angajarea şi utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate atrag răspunderea celor vinovaţi, în condiţiile legii.

(5) Pentru acţiunile multianuale se înscriu în buget, distinct, creditele de angajament şi creditele bugetare.

(6) În vederea realizării acţiunilor multianuale ordonatorii de credite încheie angajamente legale, în limita creditelor de angajament aprobate prin buget pentru anul bugetar respectiv.

Articolul 26 (b), 28 (e), 36 şi 57 (b) se suspendă până la 1 ianuarie 2018.

Art.26 Legile bugetare cuprind:

b) la cheltuieli, creditele bugetare determinate de autorizările conţinute în legi specifice, în structura funcţională şi economică a acestora;

Art. 28 Proiectele legilor bugetare anuale şi ale bugetelor se elaborează de către Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice, pe baza:

e) propunerilor de cheltuieli detaliate ale ordonatorilor principali de credite;

Art. 36

(1) Bugetele se aprobă de Parlament pe ansamblu, pe părţi, capitole, subcapitole, titluri, articole, precum şi alineate, după caz, şi pe ordonatorii principali de credite, pentru anul bugetar, precum şi creditele de angajament pentru acţiuni multianuale.

(2) Estimările pentru următorii 3 ani reprezintă informaţii privind necesarul de finanţare pe termen mediu şi nu vor face obiectul autorizării pentru anii bugetari respectivi.

Procesul bugetar în cazul neaprobării bugetului de către Parlament

Art. 57

Conturile anuale de execuţie a bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetelor fondurilor speciale, ale ordonatorilor de credite, inclusiv anexele acestora, vor cuprinde:

b) la cheltuieli: credite bugetare iniţiale; credite bugetare definitive; plăţi efectuate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Vedem, simtim ca nu e bine... ce e de facut?

    Art 4 (4) este inutil în legea originală pentru că spune că albul este alb. Nu aduce nicio precizare și nu ține loc de cod penal. În mod evident codul penal descrie deturnarea de fonduri.

    Este ca și cum ți s-ar spune că urcarea beat la volan se pedepsește conform legii. Știm asta pentru că scrie în codul penal. Nu trebuie o altă lege care să îți readucă aminte că există cod penal. 

    1. Daca e asa de ce "Articolul 4 se suspendă până la 1 ianuarie 2018"? De ce, din nou, prin OUG? Care e urgenta?

      Legea 500/2002 privind finanţele publice e emisa tot de un parlament psd. Deranjeaza dupa 15 ani? E urgent! Sa nu cumva sa se strice cascavalul?

      Jalnic partid! 

      Am greșit anterior. Art 4 (4) se referă la art 71 din aceeași lege, nu la Codul Penal.

       

      Dar PNL au copiat din articolul lui Tapalaga din Hotnews de acum 3-4 zile care minte. Chiar și Bursa minte mai sus când scrie: 

      * Articolul 4 se suspendă până la 1 ianuarie 2018 

       

      În realitate, OUG 9 / 2017 nu a abrogat total art 4 ci spune: 

       

      "(3) Aplicarea prevederilor art. 4, art. 26 lit. b), art. 285, art. 36 şi art. 57 lit. b) referitoare la creditele de angajament din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă până la data de 1 ianuarie 2018." 

       

      Deci doar prevederile referitoare la CREDITELE DE ANGAJAMENT. Citește încă o dată ce din art 4 din legea 500/2002 se referă doar la aceste credite. Nu s-a abrogat total art 4. 

      Dar sunt de acord cu tine că exprimarea din oug 9 lasă loc de interpretare care poate presupune liber la furt sau schimbarea destinației lor. Dacă se interpretează inocent oug 9 și dacă ar fi vorba de schimbarea destinației lor, fără pedeapsa din art 71 a legii, mi se pare o schimbare legislativă interesantă. Practic, PSD nu vrea să mai mențină angajamentele multianuale luate de administrațiile anterioare ci ar intenționa să își stabilească propriile priorități și să acopere găuri bugetare. Și vrea să facă asta fără infracțiunea de la art 71. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb