Liberalii propun un proiect de buget pe 2018 cu un deficit de 1,8% din PIB

ANDREI STAN
Macroeconomie / 21 octombrie 2017

 Proiectul de buget pe 2018 propus de PNL (Sursa foto: Facebook/ Florin Cîţu)

Proiectul de buget pe 2018 propus de PNL (Sursa foto: Facebook/ Florin Cîţu)

Liberalii propun un proiect de buget pe anul 2018 cu un deficit de 1,8% din PIB, a anunţat, ieri, vicepreşedintele PNL, senatorul Florin Cîţu.

Într-o conferinţă de presă, Cîţu a susţinut, potrivit Agerpres: "Din nou avem un an în care partidul de guvernământ nu vine cu propunerea de buget în Parlament la data la care scrie în legea finanţelor publice, la 15 octombrie. După ce am văzut ce se întâmplă în ultimele zile cu discuţia despre taxe, este clar că partidul de la guvernare are probleme în a construi un buget pentru 2018. Astăzi (ieri, n.r.) venim cu o soluţie care ca obiectiv redresarea economiei în 2018, stoparea dezastrului din acest an. (...) Este un proiect de buget care propune un deficit bugetar de 1,8% din PIB în 2018. Este un semnal important pe care trebuie să-l dăm atât investitorilor străini, cât şi celor de la Comisia Europeană, dar mai ales antreprenorilor din România. Acest buget trebuie să transmită că nu urmează un an în care tot ei vor susţine dezmăţul bugetar".

Domnia sa a subliniat că prin acest proiect de buget "nu se taie nici la pensii, nici la salarii", ci se reeşalonează creşterile de pensii şi salarii.

Astfel, liberalul a indicat că prin acest proiect cheltuielile pentru salarii sunt la 8% din PIB faţă de 7,7% anul acesta, iar cele cu asistenţă socială - la 10% din PIB.

Potrivit senatorului, acest proiect de buget este construit pe cifrele Comisiei Naţionale de Prognoză şi ia în considerare legile în vigoare.

Cîţu a spus: "Sunt gata oricând să merg în Guvern, îl aştept pe domnul Tudose să ne cheme, să-i arătăm această soluţie de buget. Este un buget care ajută România, (...) care opreşte ce s-a întâmplat în 2017, acest dezastru, şi va continua cu 2019 cu o creştere economică sustenabilă".

Liberalul a mai arătat că PNL va propune amendamente la proiectul de buget prezentat de Guvern prin aceste propuneri avansate.

Senatorul a mai susţinut că prin taxa de solidaritate anunţată de Guvern se testează "vigilenţa populaţiei".

"Avem o propagandă de a testa ce taxe susţine populaţia", a declarat liberalul.

De asemenea, Florin Cîţu i-a acuzat pe cei din Guvern că sunt "infractori de drept comun".

"Incompetenţa se vede foarte rapid, chiar nu citesc legislaţia în vigoare", a conchis senatorul.

În proiectul de buget propus de liberali pe 2018 se prevăd:

- Venituri totale de 272,4 miliarde de lei (30,2% din PIB) şi cheltuieli totale de 288,64 miliarde de lei (32% din PIB).

- Impozitul pe profit este prevăzut la 19,1 miliarde de lei (2,1% din PIB), impozitul pe salarii şi venit la 35,4 miliarde de lei (3,9% din PIB), impozite şi taxe pe proprietate la 6 miliarde de lei (0,7% din PIB), TVA la 63,1 miliarde de lei (7% din PIB), accize la 29,4 miliarde de lei (3,2% din PIB), impozitul pe comerţ exterior şi tranzacţiile internaţionale la 1,1 miliarde de lei ( 0,1% din PIB), alte venituri fiscale la 10,9 miliarde de lei (1,2% din PIB), contribuţiile la asigurările sociale la 76,3 miliarde de lei (8,4% din PIB), veniturile nefiscale la 19,1 miliarde de lei (2,1% din PIB), veniturile din capital la 1,6 miliarde de lei (0,2% din PIB), sumele primite de la UE la 11,9 miliarde de lei (1,3% din PIB).

- De asemenea, se prevăd cheltuieli de personal de 72 de miliarde de lei (8% din PIB), bunuri şi servicii de 36,1 miliarde de lei (4% din PIB), dobânzi la 11,7 miliarde de lei (1,3% din PIB), subvenţii la 6,3 miliarde de lei (0,7% din PIB), asistenţă socială la 90,2 miliarde de lei (10% din PIB), alte transferuri la 27 miliarde de lei (3% din PIB), cheltuieli de investiţii la 45,1 miliarde de lei (5% din PIB) şi un deficit bugetar de 16,24 miliarde de lei (1,8% din PIB).

Liberalul a revenit, ulterior, cu o postare pe pagina sa de Facebook în care susţine că proiectul propus reprezintă "un buget pragmatic" care trimite un semnal clar investitorilor, antreprenorilor şi tuturor românilor, şi anume că ţara noastră "poate să fie guvernată şi responsabil".

Florin Cîţu a precizat: "Bineînţeles este un buget de tranziţie. Prin acest buget arătăm cum se poate opri distrugerea României, dar mai ales cum se pregăteşte economia pentru un buget care să susţină creşterea economică durabilă începând cu 2019.

Dar mai presus de orice, soluţia noastră garantează că România va avea resursele necesare pentru a face faţă unei crize economice.

Aşa cum am spus şi în conferinţă de presă de astăzi (ieri, n.r.), suntem pregătiţi să mergem să susţinem această soluţie responsabilă de buget în Guvernul României. Facem orice numai să oprim diletantismul care a pus stăpânire pe finanţele României.

Varianta aceasta a bugetului se va regăsi în Parlament sub formă de amendamente la propunerea de buget a Guvernului Dragnea-Tudose(?) (sau cine o mai fi prim-ministru în acel moment)".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb