Liberalii şi democraţii cer anularea creditului CEC acordat ANL şi CNI

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 23 martie 2004

Creditul creşte deficitul bugetar cu 0,4%

PNL şi PD îi solicită lui Mugur Isărescu să intervină

Alianţa PNL-PD consideră că, după ce guvernul Văcăroiu a devalizat bănci de stat, precum "Bancorex" şi "Banca Agricolă", PSD încearcă, astăzi, o schemă asemănătoare cu CEC-ul. Creditul de 6.500 de miliarde de lei pe care îl va acorda CEC pentru construcţia de case şi săli de sport este perceput de aliaţi ca fiind ilegal şi neconstituţional.

"Guvernul Năstase nu s-a lăsat mai prejos şi a trecut la devalizarea CEC prin acordarea creditului politic, pe care îl vom plăti cu toţii", a spus, în cadrul conferinţei de presă comune a celor două partide, Călin Popescu Tăriceanu, purtătorul de cuvînt al Alianţei. Domnia sa consideră imoral modul în care guvernul se joacă cu banii deponenţilor de la CEC. "Ordonanţa încearcă să ocolească tema deficitului bugetar, însă orice împrumut pe care îl dă CEC se face prin garantarea statului", a declarat Varujan Vosganian, vicepreşedintele PNL. Domnia sa a opinat că, prin acest credit "imens", deficitul bugetar a crescut cu 0,4%.

Aliaţii consideră că ordonanţa în cauză încalcă şi normele bancare prudenţiale, pentru că CEC nu poate acorda credite în valoare atît de mare, către un singur client. "CEC a depăşit de zece ori suma maximă pe care o putea acorda unui client", a spus Varujan Vosganian. Domnia sa a solicitat guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, să iasă din discreţie şi să intervină în acest caz cu tentă de clientelism politic. "Banca Naţională nu ar trebui să uite ce s-a întîmplat < Bancorex >, < Bankcoop > sau < Dacia Felix >", a atras atenţia Vosganian.

"Ordonanţa guvernului încalcă principiul liberei concurenţe, la fel cum a făcut guvernul şi prin ordonanţa care modifica structura Consiliului Concurenţei", a declarat vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian. Mai mult, oficialul liberal a arătat că ANL şi CNI sînt companii care au fost create de PSD cu intenţia de "a sifona" banii publici. "PSD ne acuză că ne opunem investiţiilor, iar noi le răspundem că sîntem împotriva furtului care este ascuns sub forma investiţiilor sau sub forma < laptelui şi cornului >", a comentat Varujan Vosganian. Domnia sa a rugat PSD să renunţe la "şmecherii care ne fac de ruşine la Bruxelles" şi atacă grav competiţia de pe piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb