Libertatea: ASF a decis insolvenţa companiei Euroins

G.D.
Bănci-Asigurări / 17 martie 2023

Libertatea: ASF a decis insolvenţa companiei Euroins

Actualizare : Compania de asigurări ne-a transmis că nu a fost înştiinţată de nicio decizie a ASF, până în acest moment: "Până la această oră, nici Euroins România şi nici Eurohold Bulgaria nu au fost informate despre nici o decizie privind societatea Euroins" .

Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a răspuns încă solicitării noastre privind situaţia Euroins.

---

Ieri, 16 martie, Consiliul ASF a votat în unanimitate nota de intrare în insolvabilitate a companiei Euroins, conform surselor care sunt familiare cu decizia şi care au vorbit sub condiţia confidenţialităţii, transmite Libertatea.

Întrebaţi de sursa citată, ASF nu a confirmat decizia, autoritatea planificându-şi să comunice public astăzi dimineaţă decizia de ieri, potrivit informaţiilor redacţiei. De asemenea, contactată, Euroins iniţial nu a reacţionat la întrebarea ziarului, dar după publicarea articolului a avut o primă reacţie pe subiect: "Până la această oră, Euroins România şi Eurohold Bulgaria nu au fost informate despre nicio decizie privind societatea Euroins".

Profit.ro susţine că ASF ar fi decis de fapt ridicarea autorizaţiei conducerii companiei Euroins, cu posibilitatea formulării către instanţă, în perioada viitoare, a unei cereri de intrare în insolvenţă/faliment. Sursele citate de publicaţia online subliniază că o variantă este şi începerea procedurilor de gestionare a problemelor companiei de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA).

Euroins Romania este deţinută de Eurohold Bulgaria, grup ale cărei acţiuni sunt listate la bursele din Sofia şi Varşovia.

Or, informaţia apărută prin surse că Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să ceară insolvenţa Euroins este o informaţie privilegiată, până la un comunicat oficial din partea ASF. O informaţie privilegiată poate să influenţeze preţul acţiunilor la bursă.

Conform Legii nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, prin informaţie privilegiată se înţelege "o informaţie cu caracter precis care nu a fost făcută publică, care se referă în mod direct sau indirect la unul sau mai mulţi emitenţi ori la unul sau mai multe instrumente financiare, şi care, dacă ar fi făcută publică, ar putea influenţa semnificativ preţul acelor instrumente financiare sau preţul instrumentelor financiare derivate conexe".

Decizia de ieri seară a fost luată de Consiliul ASF, pe baza unei analize de solvabilitate care arată că deficitul de SCR (cerinţa de capital de solvabilitate) al companiei Euroins este de peste 400 de milioane de euro, iar deficitul de MCR (cerinţa de capital minim) este de peste 250 de milioane de euro, potrivit Libertatea.

Euroins a susţinut pe tot parcursul procesului de analiză că nu are nici o problemă de solvabilitate. Reasigurarea la compania de reasigurare din propriul grup, EIG Re, din Bulgaria, nu s-a dovedit, conform analizei ASF, o garanţie reală.

Guvernul, prin vocea premierului Nicolae Ciucă, a spus, în aceste zile, că se discută despre plafonarea RCA, în cazul în care Euroins va intra în insolvenţă, ceea ce s-a întâmplat ieri, 16 martie. Statul va trebui să plătească banii care lipsesc prin Fondul de Garantare a Asiguraţilor, subliniază Libertatea.

"Aproape toate activele din România ale Euroins au fost mutate în Bulgaria, în contul reasigurării, asta a constatat controlul ASF", au spus două surse diferite, pentru Libertatea. Dacă se păstrează formula de până acum, care este şi cea prevăzută în lege, insolvenţa este urmată de plata către păgubiţi prin intermediul FGA. "Suntem în faţa unei noi ţepe. Numai că FGA nu mai are bani. FGA va trebui capitalizat de către Guvern ca să aibă de unde plăti despăgubirile", a explicat o sursă din Guvern, la curent cu derularea evenimentelor.

Disponibilul Fondului (FGA), cel care ar urma să despăgurească acum accidentele oricăror celor peste 2,5 milioane de asiguraţi Euroins care ar avea probleme în perioada următoare, a scăzut de la 623 de milioane de lei la 250 de milioane într-un an. Asta pe fondul consumului accelerat de bani cu despăgubirile insolvenţei City Insurance.

Peste 60% din rezervele financiare adunate în mulţi ani de Fond s-au consumat în 2022. Majoritatea banilor s-a evaporat în ultimele 6 luni ale anului 2022, când s-a ajuns la o medie lunară de 6.000 de cereri (persoane şi firme), plătite în urma falimentului City, conform Libertatea.

Investigaţia jurnalistică a Libertăţii a pornit de la cazul City Insurance, unde statul a plătit peste 130 de milioane de euro pentru acoperirea unei fraude, remarcată şi de autorităţile străine, dar nelămurită încă în România, nici de către justiţie, nici de către ASF. DIICOT a comunicat redacţiei Libertatea că face cercetări în două dosare, dar nu faţă de persoane, neidentificate încă. Cât despre ASF, sursa citată a descoperit că Autoritatea a promovat oamenii care n-au controlat şi supravegheat falimentul City Insurance.

Frauda de la City a avut componente de schemă Ponzi. Cei care au controlat compania au scos banii din ţară, dându-şi bonusuri de zeci de milioane de euro pentru că au reuşit să păcălească ASF, a relatat Libertatea.

Euroins a fost reclamat la Parchet de trei ori de către ASF, subliniază sursa citată. Întregii conduceri Euroins, i s-a făcut de către ASF plângere penală chiar în februarie 2023. Autoritatea a descoperit că mii de cereri de despăgubire au fost respinse de Euroins fără să fie analizate. Unii dintre semnatarii refuzului au mărturisit că nici măcar nu văzuseră cererile pe care se presupune că le analizaseră şi respinseseră.

Euroins a fost, în ultimii patru ani, cea mai dată în judecată entitate din România, dintre toate instituţiile publice şi firmele private, cu peste 100.000 de procese, notează Libertatea.

Decizia de ieri, 16 martie, a Consiliului ASF nu este prima referitoare la Euroins.

În august 2013, ASF a decis ca Euroins să nu mai poată emite poliţe RCA, din cauza problemelor pe care compania le avea. În septembrie 2013, ASF a ridicat restricţia.

În octombrie 2015, Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis ca Euroins să intre în procedura de redresare financiară. Decizia ASF a venit atunci, a comunicat Autoritatea, "în baza concluziilor unui raport de control care a scos în evidenţă o serie de deficienţe privind solvabilitatea şi nivelul insuficient al capitalului asiguratorului", adaugă sursa citată.

În martie 2017, ASF a considerat că Euroins a îndeplinit cerinţele legale şi a scos compania din redresare financiară. De data aceasta, decizia Consiliului ASF este mult mai dură, direct insolvenţă pentru Euroins, potrivit Libertatea.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Cata incompetenta trebuie sa mai dovedeasca ASF ca sa se declanseze anchete si cercetari penale? Milioanele de euro sa ii suporte ASF si incompetentul de Marcu, nu sa fie platiti de Guvern adica de noi toti. Cum vine asta sa plateasca a o tara intreaga prostia si greselile lui Marcu? Cine a gresit sa plateasca, inclusiv penal. La puscarie cu toti din conducerea ASF in frunte cu incapabilul de Marcu!!

    Cata scârbă sa mai suportam de la jefuitorii României? Cât sa mai reziste ROMANUL? Cât își mai unfla buzunarele politicul din romania(cu r mic ca a ajuns tara badjocurei)? Suntem slugile slugilor ce slugaresc ! Personal, as pleca în RUSIA!!!!

    1. Drum bun!

      ba da nu vrem sa " drum bun" ....vrem sa-i spargem pe astia

      Is car insurance expensive in Russia?

      December 14, 2021 by Shelia Campbell 

      Costs of car insurance in Russia will depend on your policy, level of coverage and driver profile. Basic government-mandated coverage works out at between $65-75 a year. Consult our guides to driving in Russia and getting a Russian driver’s license for more useful information. 

    Parlamentul este vinovat pt ca intotdeauna numeste politic si fara criterii profesionale si etice. Groparul asigurarilor Rosu a fost numit de PSD ca e var cu Dragnea. Un personaj obscur, incult profesional, cu ifose de mare sef si cu o relatie nesanatoasa cu piata if you know what I mean.Golovatic Florin e cel care are la activ cele mai multe falimente si totusi a fost directorul de supraveghere al asigurarilor. Prieten si consiglier de taina lui Marcu, Golovatic este un combinator de cea mai proasta factura, inclinat spre risc si spre camuflarea adevarului, spre acoperirea cazurilor de incalcare a legii impreuna cu Rosu. Cireasa de pe tort este Ionescu Vali, directorul cu atatea ifose si harfe in cap, un personaj de o prostie maxima, mincinos si arogant, incapabil dar cultivat de Marcu, promotorul intereselor anumitor firme si persoane in ASF. Cu o astfel de garnitura mai urmeaza cel putin un faliment.

    1. Tu esti probabil o nulitate profesionala, lasata fara serviciu de Marcu mult prea tarziua.

      nu stim daca l-a lasat fara serviciu,e o supozitie

      o certitudine e ca l-a lasat cu un RCA hartie igienica si 'dator' la FGA fara sa aiba alta vina decat CI de Romania 

      Pe mine nu m-a dat nimeni afara ca am firma mea care are tangents cu asigurarile.Tu esti asefist ca numai unul ca tine mai are tupeu sa deschida gura dupa ce ati Dina it at o tara intreaga. Tu ar trebui sa te dai singur afara.

      Adevarul doare asa-i? Tu ce sari asa ca ars? Esti unul din aia? Eeee.

    carpatica asig, city insurance, euroins. Mai vrem in Schengen? ASF doarme. Parlamentul doarme. Noi dormim. DNAdoarme.

    CE SE INTAMPLA CU CEI CE AU POLITE DE ASIGURARE LA EUROINS?

    1. O iau in mâna. Polita vreau sa spun. Cu ea in mâna și cu Marcu și Roșu in gând, așteaptă.

    sa vezi acum scumpiri la rca

    1. Pai dupa City cam de 3 ori, acum cam de 2 ori, deci va ajunge cum era Casco odata.

      scumpirile pt euroins or sa vina in cateva luni, dupa ce incep platile de la fondul de garantare.

      probabil la anul pe vremea asta o sa mai adaugam cateva sute de lei la rca 

      Platim sau iesim in strada ca nu se mai poate. Marcu si Rosu trebuiesc demisi si dati pe mana parchetului. La fel si Golovatic care era foarte arogant la intalniri la fel ca Ionescu si de fapt dormeau cu fundul pe falimente.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb