LIBERTATEA DE EXPRIMARE, AMENINŢATĂ ÎN MEDIUL ONLINE Ziarul la purtător!

RALUCA MANGA
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 24 iulie 2014

Ziarul la purtător!

Presa scrisă, o gură de aer după ce a fost asfixiată de publicaţiile on-line

Cristi Godinac, MediaSind: "Interesul public trebuie să fie pus pe primul plan şi apoi imaginea persoanei publice"

Decizia Curţii Europene de Justiţie privind ştergerea din motorul de căutare Google a datelor având caracter personal a fost interpretată de mulţi utilizatori în propriul interes, ducând astfel la măsuri de cenzurare a mediului online, respectiv la limitarea dreptului jurnaliştilor la liberă exprimare.

Aşa-numitul "drept la uitare" pe internet, stabilit recent de o directivă a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) care permite utilizatorilor să solicite către Google ştergerea unor link-uri ce trimit către informaţii personale despre ei (informaţiile considerate "inadecvate" sau "irelevante"), a creat o adevărată isterie în mediul online. Deşi CEJ susţine în document eliminarea informaţiilor privind datele personale, Google a primit, în doar câteva luni, peste 70.000 de cereri de ştergere a unor date de interes public, multe dintre ele privind criminali, politicieni, medici sau profesori.

The Guardian susţine că, de exemplu, un pedofil condamnat pentru posesie de imagini cu abuzuri ale unor copii a vrut ca informaţiile despre condamnarea sa să dispară, iar un medic şi-a dorit să nu mai fie disponibile comentariile pacienţilor nemulţumiţi de modul în care i-a tratat.

Cristian Godinac, Preşedintele Federaţiei Române a Jurnaliştior MediaSind, a declarat pentru Ziarul BURSA: "Este evident că această decizie a Curţii poate afecta în mod direct libertatea de exprimare. Este ca şi cum ziarului BURSA i s-ar cere să şteargă din baza de date anumite anchete pe motiv că ar afecta imaginea unei persoane. Mai există însă o portiţă între interesul legitim al dreptului la informaţie şi dreptul la respectarea persoanei private. Întrucât eliminarea unor linkuri de pe lista de rezultate ar putea avea, în funcţie de informaţia în cauză, repercusiuni asupra interesului legitim al utilizatorilor de internet potenţial interesaţi de a avea acces la această informaţie. Curtea a constatat că trebuie căutat un echilibru just între acest interes şi drepturile fundamentale ale persoanei vizate, în special dreptul la respectarea vieţii private şi dreptul la protecţia datelor cu caracter personal. În această privinţă, Curtea arată că, deşi drepturile persoanei vizate prevalează, ca regulă generală, şi asupra interesului menţionat al utilizatorilor de internet, acest echilibru poate să depindă însă, în cazuri particulare, de natura informaţiei în discuţie şi de caracterul sensibil al acesteia în ceea ce priveşte viaţa privată a persoanei vizate, precum şi de interesul publicului de a dispune de informaţia respectivă, care poate varia în special în funcţie de rolul jucat de persoana menţionată în viaţa publică.

În concluzie, ca şi în cazul altor decizii ale Curţii Europene, interesul public trebuie să fie pus pe primul plan şi apoi imaginea persoanei publice".

Prin articolul 80 din Legea privind protecţia datelor cu caracter personal, Comisia Europeană şi-a exprimat susţinerea europenilor în protejarea datelor personale, fără ca acest lucru să afecteze însă libertatea de exprimare şi libertatea media. În plus, în directiva CEJ este specificat faptul că link-urile ce trimit la informaţii de interes public nu trebuie eliminate. Dar cum deosebeşti informaţiile cu caracter personal de informaţiile de interes public?

Decizia CEJ ar putea duce, inevitabil, la cenzurarea informaţiilor incomode pentru unele persoane sau companii, un pas important în limitarea dreptului ziariştilor la liberă exprimare, la nivel european.

La nivel european, patru persoane decid ce informaţii şterge motorul Google

În urma acestei directive, Google a pus la dispoziţia utilizatorilor un formular de identificare în care aceştia trebuie să justifice relevanţa cererii de ştergere a datelor/eliminare a link-urilor. La nivel european, o comisie decide dacă cererile sunt valide sau nu. Potrivit informaţiilor apărute în presă, printre membrii comisiei s-ar număra co-fondatorul Wikipedia (Jimmy Wales), preşedintele Google (Eric Schmidt), vicepreşedintele Google (David Drummond) şi responsabilul ONU privind libertatea de exprimare (Frank La Rue). Oare cum îşi gestionează timpul preşedintele Google pentru a analiza 70.000 astfel de cereri, rămânând în acelaşi timp, în funcţia de conducere a companiei?

Se pare că termenii "irelevanţă", "grad de inadecvare", precum şi "dreptul de a fi uitat" pe internet sunt, după cum o spune şi numele lor, discutabili.

În perioada comunistă trebuia deseori, să taci. Acum, pe internet, trebuie să vorbeşti, dar, dacă vorbeşti prea mult, nu este suficient să taci. Trebuie să retragi ce ai spus, de parcă odată ceva spus, poate fi şters şi din memoria ceor care au primit informaţia.

Similar cu începutul perioadei democratice în România, avem prea multă libertate pe internet şi nu ştim ce să facem cu ea. Aşa că o limităm, ba chiar suntem nostalgici după un Consiliu al Educaţiei Socialiste.

Motorul de căutare Google reprezintă peste 90% din piaţa search-urilor în Europa.

Războiul între print şi on-line? Nu. Poate un "război rece".

Astăzi avem un internet care spune "Nu" internetului. Revoluţia digitală începe parcă să "revoluţioneze" cenzura pe internet.

Ne rămâne forma fizică a publicaţiilor. Aşa că...ziarul la purtător!

O franţuzoaică a fost amendată recent de Tribunalul din Bordeaux cu 1500 de euro după ce, nemulţumită de serviciile unui restaurant, a publicat pe blogul ei o critică la adresa pizzeriei Il Giardino din staţiunea Cap-Ferret, Aquitania, cu titlul de "L'endroit a éviter au Cap-Ferret: Il Giardino" (Locul pe care să-l evitaţi în Cap-Ferret: Il Giardino). Patronul restaurantului a apelat la justiţie, întrucât a constatat că articolul aducea prejudicii de imagine firmei, figurând foarte sus în rezultatele de căutare Google.

Franţuzoaica a spus: "Dacă blogerii nu au dreptul să aducă critici negative, criticile pozitive nu mai au nici ele, niciun sens".

Ea a şters critica de pe blog, deşi instanţa i-a cerut să modifice doar titlul.

Pe data de 13 mai, Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a anunţat, într-un comunicat de presă, o decizie conform căreia Google trebuie să respecte dorinţa unui cetăţean al UE să îi fie eliminate informaţii cu caracter personal. Decizia a fost luată în urma unei plângeri din anul 2010 a lui Mario Costeja González, către Agenţia Spaniolă de Protecţie a Datelor împotriva ziarului "La Vanguardia" şi împotriva Google Spania şi Google Inc. Plângerea viza eliminarea din indexarea Google a unui anunţ din anul 1998, ce prezenta scoaterea la licitaţie a locuinţei sale, pentru plata datoriilor. Agenţia a respins plângerea împotriva publicaţiei, însă nu şi pe cea împotriva companiei Google, aceasta din urmă adresându-se Tribunalului Naţional al Spaniei pentru anularea măsurilor impuse de Agenţie. În acest context, Tribunalul a suspendat judecarea cauzei şi a adresat câteva întrebări Curţii Europene de Justiţie, care a emis directiva C-131/12.

Conform criteriilor instituite de Curte, trebuie stabilit dacă informaţiile la care trimit acele link-uri sunt "incompatibile" cu directiva (dacă sunt "inadecvate", "irelevante", dacă sunt "excesive în raport cu scopul pentru care au fost procesate şi în raport cu trecerea timpului"). Mai mult decât atât, "această balanţă poate depinde în cazuri specifice de natura informaţiei şi de sensibilitatea vizavi de viaţa privată a subiectului şi de interesul publicului în a avea acea informaţie, un interes care poate varia, în particular, în funcţie de rolul jucat de subiect în viaţa publică", este precizat în comunicatul instituţiei. CEJ menţionează că regulile UE se aplică motoarelor de căutare dacă acestea au un sediu într-un stat membru care promovează vânzarea spaţiului publicitar oferit de motorul de căutare. De asemenea, în document este specificat faptul că Google nu se poate sustrage responsabilităţii în faţa legilor UE când gestionează date personale ale europenilor.

După ce a eliminat unele informaţii, Google a decis să reintegreze o serie de link-uri ce trimiteau la articole ale unor instituţii de media, precum BBC şi The Guardian, şi care fuseseră eliminate din rezultatele căutărilor, în urma unor acuzaţii de cenzură.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Un Serviciu Secret la nivel mondial? In slujba cui?... Se pare ca spre asta ne indreptam. Fara sa ne dam seama internetul a patruns adanc in intimitatea noastra. Si acum decontam excesul de LIBERTATE. Ne va duce asta la CENZURA? Acest cuvant care pentru est- europeni si mai ales pentru noi romanii ne dau fiori ducandu-ne cu gandul la TOTALITARISM? Sper sa nu se intoarca acele vremuri..E NEVOIE DE ECHILIBRU SI BUN SIMT!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb