Plenul Parlamentului European din Strasbourg a găzduit, marţi, o dezbatere privind libertatea presei în Uniunea Europeană, pornind de la declaraţia Comisiei Europene asupra restricţiilor privind libertatea de expresie, libertatea informaţiei şi a controlului guvernamental asupra mass-media în mai multe state membre, arată un comunicat remis redacţiei de Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind.
În acest context, eurodeputatul Victor Boştinaru a atras atenţia încă o dată în plenul forului european asupra nominalizării în Strategia Naţională de Apărare a României (SNAp) a presei ca vulnerabilitate la adresa securităţii statului român. Conform articolului 6.2. Vulnerabilităţi, al SNAp din 23 iunie 2010, "Fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului reprezintă o (...) vulnerabilitate a statului român."
Potrivit spuselor eurodeputatului Victor Boştinaru, prin această strategie se încearcă o răsturnare a sistemului democratic din ţara noastră, prin care s-ar permite statului român să ia măsuri împotriva presei: "Libertatea presei şi libertatea de opinie sunt drepturi fundamentale pentru existenţa oricărui stat democratic. Formularea acestui articol, însă, lasă loc arbitrariului şi abuzului, discreditează activitatea jurnaliştilor şi permite îngrădirea libertăţii presei".
Eurodeputatul a menţionat o serie de reacţii din partea organizaţiilor de presă naţionale şi internaţionale, precum şi înregistrarea la Comisia de Petiţii a Parlamentului European a unor petiţii pe acest subiect: "Reacţiile ONG-urilor din România, precum şi a celor internaţionale ca Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Reporters Sans Frontires, International Press Institute sau South East Europe Media Organization sunt dovezi asupra faptului că lucrurile involuează către o situaţie inacceptabilă pentru un stat de drept şi o democraţie de secol XXI. De asemenea, două petiţii din România, din partea Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind şi a Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, care reclamă aceste derapaje, au fost deja înregistrate pe lângă Comisia de Petiţii a Parlamentului European."
Victor Boştinaru a concluzionat: "Solicit Parlamentului României, care dezbate în acest moment pe marginea acestui document, să voteze împotriva acestui articol. În acelaşi timp, solicit Comisiei Europene să denunţe acest atac instituţional la adresa libertăţii presei, ce se petrece în România, ţară membră a Uniunii Europene".
Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru este membru şi coordonator al Grupului S&D în Comisia de Petiţii, vicepreşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru sud-estul Europei (Delegaţia pentru relaţiile cu Albania, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Muntenegru şi Kosovo) şi membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională.
Discursul eurodeputatului Victor Boştinaru poate fi urmărit pe http://victorbostinaru.ro/LibertateaPreseiVBostinaru_Strasbourg.wmv, iar întreaga dezbatere, pe http://www.europarl.europa.eu/wps-europarl-internet/frd/vod/player?date=20100907&language=en (selectaţi din lista de subiecte Freedom of expression and press freedom in the European Union).