Sistemul de învăţământ este bulversat, din nou, de veştile care vin dinspre autorităţi. Licenţierea educatoarelor şi învăţătoarelor care au absolvit doar liceul pedagogic, mutarea sau menţinerea la şcoli a clasei zero, Bacalaureatul profesional, sunt trei din problemele majore care trebuie rapid lămurite pentru ca elevii şi profesorii să ştie clar cum îşi vor desfăşura activitatea în acest an. Faptul că Ministrul Educaţiei şi premierul Victor Ponta au păreri diferite despre locul unde ar trebui să înveţe elevii clasei zero nu face decât să adâncească starea de neîncredere a celor care sunt prinşi în sistemul de învăţământ. Aceste probleme ating o mare parte din populaţie, spre exemplu, în anul şcolar 2012 - 2013 un număr de 128.000 de copii au fost înscrişi pentru clasa pregătitoare, dintre care 10.000 numai în Bucureşti, iar pentru examenul de Bacalaureat s-au înscris peste 160.000 de absolvenţi ai clasei a XII-a. Nici sumele alocate diverselor reforme nu sunt de neglijat, pentru dotarea celor 7000 de clase noi necesare acoperirii nevoilor clasei zero, Ministerul Educaţiei a investit peste 50 de milioane de lei.
Nici în privinţa Bacalaureatului profesional, propus de Ecaterina Andronescu, lucrurile nu sunt deloc clare, doar o decizie a Parlamentului putând să îl introducă încă din aceast an. Remus Procopie, actualul ministru al Educaţiei, a anunţat că în această vară Bacalaureatul va fi organizat la fel ca în 2012, dacă nu va exista o hotârâre a Parlamentului care să modifice Legea educaţiei: " Pe actualul cadru legislativ organizăm examenul de bacalaureat exact ca în 2012. Dacă Parlamentul va introduce această opţiune, pentru că, atenţie, bacalaureatul profesional nu presupune modificarea modalităţii de susţinere a examenului aşa cum este prevăzut acum, ci înseamnă adăugarea unei opţiuni, dacă Parlamentul va introduce această opţiune în timp util şi va fi fezabil să oferim această opţiune absolvenţilor de liceu evident că o vom face. Trebuie să vedem decizia Parlamentului."
Licenţierea educatorelor şi învăţătoarelor a devenit deja o chestiune de scandal politic între opoziţie şi putere. Acuzat că s-ar afla în spatele acestei propuneri, fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, declară că Legea educaţiei nu obligă educatoarele şi învăţătoarele sau învăţătorii cu experienţă să meargă la facultate, fiind prevăzută însă echivalarea competenţelor obţinute de aceştia de-a lungul carierei: "Observ, cu regret, că domnul Ponta mă atacă nejustificat, invocând măsuri ce decurg din Legea educaţiei. Nu pot să las informaţii false să polueze discuţiile legate de educaţie. Domnul Ponta a minţit cu bună ştiinţă în şedinţa de Guvern. Articolul 247 pe care îl invoca nu obligă niciun învăţător să meargă la facultate. (...) Mai mult, pentru a rezolva injustiţia care a fost făcută mulţi ani învăţătoarelor şi educatoarelor de calitate, absolvente de liceu pedagogic, care au experienţă în sistem şi care de multe ori sunt mai bine pregătite decât unele colege cu facultate, am prevăzut la Articolul 248 procedura de echivalare a acestor competenţe. Potrivit art.1 din Ordinul MECTS 5484/2011, acesta reglementează < recunoaşterea şi echivalarea competenţelor profesionale dobândite formal, nonformal sau informal de către cadrele didactice calificate care ocupă funcţii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, învăţători/învăţătoare >". Premierul Victor Ponta afirmă că cea mai mare cantitate de demagogie este în educaţie, deoarece "ticăloşia groaznică" legată de licenţierea educatoarelor şi învăţătoarelor pe care PDL îi cere să o îndrepte a fost prevăzută chiar în Legea educaţiei promovată de fostul ministru Funeriu.:"Cea mai mare cantitate de demagogie s-a strâns la zona de educaţie. Demagogie există în toate domeniile. Nu mi s-a părut nimic mai penibil, totuşi record într-o ţară în care demagogia se foloseşte, decât apelul disperat al doamnei Turcan şi al domnului Preda de la PDL, care m-au rugat să îndrept ticăloşia groaznică, oribilitatea de a cere educatoarelor şi învăţătoarelor să facă studii superioare. De ce spun asta? Pentru că sunt total de acord cu doamna şi cu domnul de la PDL, având în vedere că această odioşenie este prevăzută în articolul 247 din Legea educaţiei a domnului Funeriu, adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului. Faptul că doi lideri marcanţi ai PDL îmi cer să îndrept ticăloşia făcută de Guvernul PDL şi de domnul Funeriu este exact ceea ce-mi doresc".
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 92 aprobată în 18 decembrie 2012 prevede că "educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învăţământul primar pe care le ocupau, cu condiţia absolvirii sstudiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă". Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat însă că, prin OUG 92/2012, Guvernul USL a acţionat "pentru a le permite educatorilor şi învăţătorilor să rămână în sistem, lucru pus în pericol de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 propusă şi votată de PDL". Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hancescu, a spus că actul normativ va trebui modificat în Parlament, deoarece inclusiv oamenii care au 35 - 40 de ani de când sunt la catedră, şi care ar trebui să iasă la pensie în câţiva ani sunt vizaţi de această ordonanţă.
Până când Legea educaţiei va fi adoptată de către Parlament în forma ei finală, educatoarele şi învăţătoarele care se află în situaţia descrisă mai sus nu vor şti cu siguranţă dacă este sau nu cazul să îşi completeze studiile cu o diplomă de licenţă.
1. ce surpriza
(mesaj trimis de Obama în data de 18.01.2013, 13:21)
pentru invatamantul romanesc. Ambramburica...abrambureste scoala!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de max în data de 18.01.2013, 13:57)
citeste articolul, nu doar titlu ! sau ai norma la postari?..
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Geo anti Limonada în data de 18.01.2013, 14:44)
Concluzia ramane aceeasi : diletantismul si sfidarea guvernarii USL sunt marca inregistrata ! Iar ceea ce admiri dumneata in articol sunt Dejectiile cu mizerii azvarlite de latrinele Jigodiei felix non -stop nu numai impotriva Profesionistului Funeriu ci a tuturor ce indraznesc sa ia atitudine... Dar ce pretentii putem avea de la un guvern in care Minciuna si Harababura sunt cuvinte de ordine...
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de max în data de 18.01.2013, 17:09)
lucrurile sunt gris murdar(asa le vede cineva din sistem si nu din politica) si nicidecum alb sau negru cum le vezi d-ta: nu adroneasca este singura care care a facut prostii ci toata gasca de incompenti incepand cu marga si terminand cu "profesionistul" funeriu . curat "profesionist" baiatu'.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2013, 14:28)
Trebuie sa ne obisnuim cu stilul de guvernare al USL-ului.
Dimineata iese un ministru cu o propunere, iar seara, acelasi ministru (vezi Nicolaescu, care s-a razgandit de trei ori cu privire la finantarea spitalelor private), sau Ponta vine la Antene sau la Realitati si dezminte propunerea initiala.
Ordonanta data de Abramburica pe ultima suta de metri a guvernarii Ponta 1 specifica clar ca educatorii si invatatorii trebuie sa faca studii universitare. Era o incercare evidenta de a ajuta universitatile private care au ramas fara studenti.