• Uniunea Europeană nu este de acord cu condiţiile puse la vânzarea platformei industriale "Tractorul"
Comisia Europeană a început o investigaţie cu privire la posibila încălcare a tratatului Uniunii Europene referitor la un eventual ajutor de stat acordat de către autorităţile din România la privatizarea uzinei Tractorul Braşov.
Comisia Europeană a solicitat României să suspende acordarea oricăror ajutoare nelegale până când autorităţile europene vor decide cu privire la compatibilitatea acestora, susţine un comunicat al Comisiei. Potrivit comunicatului, autorităţile de la Bucureşti au condiţionat privatizarea Tractorul de menţinerea unui anumit nivel al activităţii economice, pe o perioadă de zece ani, şi reangajarea foştilor angajaţi ai uzinei. "CE trebuie să verifice dacă respectivele condiţii impuse au determinat preţuri de vânzare mai mici decât în cazul unei privatizări necondiţionate, caz în care acestea ar putea fi catalogate drept ajutoare de stat", se mai arată în comunicat.
Totodată, CE menţionează că deschiderea investigaţiei dă posibilitatea părţilor implicate să-şi prezinte punctul de vedere asupra măsurilor examinate. AVAS nu are o poziţie
Vicepreşedintele Autorităţii pentru Valorificării Activelor Statului Emil Benţan nu era ieri în temă cu investigaţiile începute de Comisia Europeană. "Nu ştiu, pentru că celălalt vicepreşedinte Laszlo Gyerko, se ocupă de compania Tractorul.
Dar sunaţi la Direcţia de Comunicare şi veţi afla dacă există un punct de vedere al instituţiei", spune Benţan. Direcţia de Comunicare a instituţiei este aceeaşi care la finele săptămânii trecute, imediat după explozia de la Nitramonia Făgăraş, anunţa că administratorul unic Claudiu Popa a fost primul la locul accidentului luând măsurile necesare pentru a nu se extinde incendiul care a urmat exploziei. Din păcate, atât pentru AVAS, cât şi pentru Nitramonia, Claudiu Popa era în concediu, în străinătate. Nici Direcţia de Comunicare nu avea vreo poziţie oficială a instituţiei legată de acest eveniment.
"E problema AVAS-ului!"
Victor Vadaneaux, unul dintre asociaţii companiei Flavus Investiţii SRL, cea care a achiziţionat activele companiei braşovene pentru 77 de milioane de euro, susţine că ar fi trebuit să primească o notificare în acest sens. "Oricum, nu este treaba noastră, ci a acţionarului majoritar, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor. Era dreptul lor să lichideze pe cine vor", a spus Vadaneaux.
Noii proprietari vor să investească 100 de milioane de euro
Flavus Investiţii din Bucureşti a fost desemnată, în luna iunie, câştigător al licitaţiei pentru platforma industrială Tractorul Braşov, la preţul de pornire, de 77 de milioane de euro, la care se adaugă TVA, oferit şi de un consorţiu de firme din cadrul Iulius Group, întrucât s-a înscris prima la licitaţie. Compania a anunţat ulterior că vrea să investească 100 de milioane de euro la Tractorul în următorii ani.
Prima etapă pentru uzină va fi reorganizarea producţiei, astfel încât firma să devină profitabilă, iar în decurs de patru - cinci ani să poată produce cel puţin 10.000 de tractoare anual, în condiţiile în care necesarul de tractoare în România este de 15.000 de unităţi.