Lichiditate de 2 milioane de lei pentru titlurile de stat la BVB

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 august 2008

Lichiditate de 2 milioane de lei pentru titlurile de stat la BVB

Cauzele nu sunt generate de piaţa de capital, ci de produsele tranzacţionate, potrivit brokerilor

Anunţate cu surle şi trâmbiţe de către reprezentanţii Guvernului şi de cei ai Bursei de Valori Bucureşti, tranzacţiile cu titluri de stat pe piaţa de capital nu s-au bucurat însă de un start pe măsura "reclamei".

Din 4 august, data de la care titlurile de stat pot fi cumpărate şi pe bursă, au fost transferate la BVB, prin intermediul a două tranzacţii, 203 titluri de stat, în valoare de 2 milioane lei.

Analiştii apreciază că titlurile de stat de la BVB nu sunt atractive pentru investitori, în condiţiile în care randamentul acestora se situează sub dobânda practicată de bănci la depozite. Aceastia i se adaugă, potrivit analiştilor, lipsa de interes a vânzătorilor care au cumpărat titlurile din piaţa primară şi care sunt stimulaţi de contextul actual al pieţei de capital să le păstreze.

Bogdan Bilaus, director de Investiţii la "Raiffeisen Asset Management", consideră că, odată cu debutul tranzacţionării titlurilor de stat la BVB, lichiditatea acestora s-a împărţit între piaţa interbancară şi cea bursieră. Domnia sa ne-a explicat: "Principala cauză a acestei lichidităţi reduse este faptul că există două pieţe pentru titluri de stat. Trebuie să avem în vedere că deschiderea pieţei bursiere pentru titlurile de stat nu creează lichiditate suplimentară, deoarece cei care doreau să investească în titluri de stat o puteau face şi înainte, cumparând de la bănci".

Nicolae Gherguş, directorul general al "Confident Invest", consideră că lipsa de interes pentru titlurile de stat nu este generată de piaţa de capital, ci de produsul tranzacţionat. Domnia sa subliniază că refuzul Ministerului Economiei şi Finanţelor de a permite tranzacţionarea obligaţiunilor de stat cu scadenţă mai mică de un an a afectat lichiditatea la Bursă. Domnia sa ne-a explicat: "Peste 99% din tranzacţiile pe titluri de stat se fac pe cele cu scadenţa sub un an pentru că ele reflectă mult mai fidel dobânda de referinţă, la un moment dat". În opinia domnului Gherguş, titlurile de stat cu scadenţa mai mare de un an, tranzacţionate la BVB, au dobânda între 6,5% şi 8,5%, fiind neatractive pentru cumpărători, în condiţiile economice actuale: "Investitorii nu vor să-şi plaseze banii în titluri de stat cu randament de 6,5%, când dobânda pe care o primesc la depozite este de aproximativ 9%. Investitorii de la noi nu sunt foarte mulţi, dar sunt calificaţi şi acţionează raţional".

Marius Plugaru consideră că titlurile de stat nu sunt un produs foarte vandabil la Bursa de Valori Bucureşti.

Domnia sa a subliniat că investitorii care au cumpărat, până în prezent, titluri de stat sunt puţini la număr, dar fac parte din clienţii băncilor: "Societăţile de Valori Mobiliare oferă pentru prima dată titlurile de stat clienţilor, însă aceştia sunt deja în curtea băncilor. Cei care au cumpărat titlurile de la bănci nu au niciun interes să le vândă."

Bogdan Bilaus a evidenţiat costurile pe care instituţiile financiare ar trebui să le suporte pentru a tranzacţiona titlurile direct pe piaţa de capital: "Titlurile de stat sunt la fel de atractive pentru investitori cum erau şi înainte de deschiderea pieţei la BVB, listarea lor pe bursă nemodificând în nici un fel gradul de interes pentru instrumentul în sine. Problema este că jucătorii importanţi de pe piaţa titlurilor de stat - băncile, asiguratorii, fondurile de investiţii şi fondurile de pensii - nu au nici un avantaj semnificativ din mutarea tranzacţiilor pe BVB, ci doar costuri operaţionale".

Potrivit directorului de investiţii al "Raiffeisen Asset Management" listarea la BVB ar fi un avantaj, existând posibilitatea marcării la piaţă mai uşor a titlurilor de stat datorită continuităţii preţului. Domnia sa punctează însă că "lichiditatea scăzută face ca acest preţ să nu fie relevant şi, astfel, există un cerc vicios în care

jucătorii importanţi nu tranzacţionează pe BVB pentru că nu există lichiditate, şi nu există lichiditate pentru că jucătorii importanţi

folosesc sistemul paralel de tranzacţionare".

Petru Prunea, directorul general al SSIF "Broker Cluj", subliniază că, până în prezent, nu toate societăţile de servicii şi investiţii financiare au suportul tehnic adaptat tranzacţionătrii titlurilor de stat.

Domnia sa este de părere că lichiditatea redusă a titlurilor de stat este cauzată şi de inerţia investitorilor care s-au concentrat pe acţiuni şi nu sunt foarte familiarizaţi cu instrumentele cu venit fix care au un randament mai mic.

Titlurile de stat sunt tranzacţionate pe piaţa Regular (REGT) şi "Deal" (DLST), prin intermediul sistemului de tranzacţionare al BVB.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb