Lichiditate de 3,06 milioane de euro

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 august 2014

Lichiditate de 3,06 milioane de euro

Acţiunile SIF Oltenia au recuperat vineri scăderea de joi

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au recuperat vineri scăderea înregistrată cu o zi în urmă, într-o piaţă aflată în declin, care nu a mai beneficiat de lichiditatea semnificativă generată joi de transferurile de tip deal cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP).

Investitorii au derulat schimburi cu acţiuni în valoare totală de 13,6 milioane de lei (3,06 milioane de euro), unul dintre cele mai mici rulaje din ultima lună. În şedinţa de joi, lichiditatea a urcat la 61,71 milioane de lei (13,9 milioane de euro), cel mai ridicat nivel din ultima lună. Titlurile Fondul Proprietatea au făcut obiectul unor tranzacţii de 52,9 milioane de lei, din care mai mult de jumătate pe piaţa deal-urilor.

Indicele BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, au scăzut cu 0,5%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

BET FI, format din SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,9%, iar BET NG, al sectorului energetic, a scăzut cu 0,5%. În cadrul BET FI, doar Fondul Proprietatea a terminat şedinţa în scădere, cu 0,3%.

Operaţiunile cu acţiuni FP au ajuns vineri la 6,86 milioane de lei, jumătate din lichiditatea pieţei, dar departe de nivelul înregistrat în ziua precedentă.

Spre deosebire de joi, şedinţa a fost lipsită de deal-uri mari, singurele tranzacţii de acest fel fiind cu acţiuni Nuclearelectrica (SNN) - 829.000 lei, Transelectrica (TEL) - 544.425 lei, OMV Petrom (SNP) - 478.000 lei şi Transgaz (TGN) - 227.480 lei.

Acţiunile SIF Oltenia şi Electrica (EL) au atras, de asemenea, un interes mai ridicat din partea investitorilor, cu schimburi în piaţa principală de 937.000 de lei, respectiv 579.000 de lei.

Cotaţia SIF Oltenia a crescut cu 4,34%, la 1,9 lei, după ce a scăzut joi cu 4,4%. Preţul acţiunilor societăţii de investiţii financiare a revenit astfel foarte aproape de nivelul de 1,905 lei de la închiderea şedinţei de miercuri.

SIF Oltenia a anunţat, joi, că suspendă în luna septembrie plata dividendelor aferente anilor 2010-2012 pentru a actualiza datele şi în vederea plăţii dividendelor pentru anul trecut, care va începe în luna octombrie.

Electrica a avut o evoluţie în linie cu cea a pieţei, titlurile distribuitorului de electriciate terminând ziua în declin cu 0,36%, la 11,01 lei. Acţiunile companiei au reuşit să se menţină în ultimele patru şedinţe din această săptămână peste cotaţia de listare de 11 lei, după ce au ieşit luni din perioada de stabilizare financiară, în care brokerii care au intermediat listarea au avut obligaţia să intervină pentru a limita o eventuală scădere, informează Mediafax.

Indicele extins BET XT a coborât cu 0,2%, în timp ce BET BK a înregistrat un declin de 0,1%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb