Într-un interviu acordat postului BBC Radio 4, Karim Khan, procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), a afirmat că cererea de emitere a unui mandat de arestare pentru lideri ai Israelului şi ai organizaţiei Hamas este pe deplin justificată.
"Karim Khan a spus că este important să se arate că instanţa va aplica acelaşi standard pentru toate naţiunile în ceea ce priveşte presupusele crime de război", se arată pe site-ul BBC News.
Judecătorii CPI încă nu au luat o decizie în privinţa cererii trimise de Khan cu circa trei luni în urmă. În cadrul cererii se solicita emiterea mandatelor de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant, ministrul apărării de la Tel Aviv, precum şi pentru trei lideri Hamas, Yahiya Sinwar, Mohammed Deif şi Ismail Haniyeh. Ismail Haniyeh a fost asasinat în Iran la sfârşitul lunii iulie 2024, iar Israelul susţine că Mohammed Deif a fost ucis în urma unei lovituri aeriene în Gaza, însă liderii Hamas afirmă că Deif este în viaţă.
După cum a subliniat Karim Khan, CPI trebuie să solicite mandate pentru liderii din ambele părţi, astfel încât oamenii din întreaga lume "să creadă că instanţa aplică legea în mod egal, pe baza unor standarde comune".
Oficialul CPI a amintit că premierul israelian şi ministrul apărării sunt suspectaţi de crimă, înfometarea civililor ca metodă de război, dirijarea intenţionată a atacurilor împotriva unei populaţii civile şi exterminare. Liderii Hamas sunt acuzaţi de crimă, exterminare, luare de ostatici, viol şi violenţă sexuală şi tortură.
Ambele părţi resping acuzaţii, iar preşedintele american Biden a declarat că cererea de emitere a mandatelor de arestare pentru liderii israelieni este "revoltătoare".
Procurorul CPI a mai subliniat un aspect deosebit de grav în cadrul interviului acordat BBC, respectiv presiunile exercitate de unii lideri mondial pentru a nu fi emise mandatele de arestare.
"Mai mulţi lideri mi-au spus, m-au sfătuit şi m-au avertizat", a declarat Karim Khan, care îşi menţine însă poziţia, deoarece criticii săi nu au văzut dovezile pe care s-au bazat cererile de emitere a mandatelor de arestare, după cum arată BBC.
"Am cel puţin un avantaj. Să sperăm că şi ei vor recunoaşte că am văzut dovezile. Ei nu au făcut-o", a precizat Khan, în condiţiile în care "cererea nu este publică, este confidenţială şi este depusă la cameră".
În cadrul interviului de la BBC, procurorul CPI a salutat decizia recentă a noului guvern britanic de a renunţa la opoziţia sa faţă de mandatele de arestare.
1. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 06.09.2024, 17:50)
Judecătorii CPI ar trebui să aprobe cererea procurorului de mandat pentru arestarea lui Bibi, așa ca experiment, pentru circ.
Și după, Bibi să vină cu primul avion la București în vizită oficială.
Parcă-l văd pe Ciolacu punându-i cătușele:) la aeroport și spunându-i "Bine că te-am găsit, neicusorule".
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2024, 23:46)
... cred ca ar trebui sa le marim salariile ...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2024, 23:53)
... daca nu ma insel prima forma de drept s-a nascut aducand invinuitul in fata publicului ... cand imparatul era prea plictisit ... mediatoerul (advocate) a aparut pentru a lua apararea "pedepsitului" ... adica nu ai vrea scandalal ma mare din justitiind ... decat din justitie ...
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 07.09.2024, 09:43)
Uneori suntem mai mulți în același salon. Până vin pastilele, durează.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2024, 08:48)
au acuzat unii lideri mondiali ! care ? biden sa-si vada de pacatele lui si ale familiei !