Lideri mondiali avertizează procurorul Curţii Penale Internaţionale

Călin Rechea
Internaţional / 6 septembrie

Călin Rechea

Într-un interviu acordat postului BBC Radio 4, Karim Khan, procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), a afirmat că cererea de emitere a unui mandat de arestare pentru lideri ai Israelului şi ai organizaţiei Hamas este pe deplin justificată.

"Karim Khan a spus că este important să se arate că instanţa va aplica acelaşi standard pentru toate naţiunile în ceea ce priveşte presupusele crime de război", se arată pe site-ul BBC News.

Judecătorii CPI încă nu au luat o decizie în privinţa cererii trimise de Khan cu circa trei luni în urmă. În cadrul cererii se solicita emiterea mandatelor de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant, ministrul apărării de la Tel Aviv, precum şi pentru trei lideri Hamas, Yahiya Sinwar, Mohammed Deif şi Ismail Haniyeh. Ismail Haniyeh a fost asasinat în Iran la sfârşitul lunii iulie 2024, iar Israelul susţine că Mohammed Deif a fost ucis în urma unei lovituri aeriene în Gaza, însă liderii Hamas afirmă că Deif este în viaţă.

După cum a subliniat Karim Khan, CPI trebuie să solicite mandate pentru liderii din ambele părţi, astfel încât oamenii din întreaga lume "să creadă că instanţa aplică legea în mod egal, pe baza unor standarde comune".

Oficialul CPI a amintit că premierul israelian şi ministrul apărării sunt suspectaţi de crimă, înfometarea civililor ca metodă de război, dirijarea intenţionată a atacurilor împotriva unei populaţii civile şi exterminare. Liderii Hamas sunt acuzaţi de crimă, exterminare, luare de ostatici, viol şi violenţă sexuală şi tortură.

Ambele părţi resping acuzaţii, iar preşedintele american Biden a declarat că cererea de emitere a mandatelor de arestare pentru liderii israelieni este "revoltătoare".

Procurorul CPI a mai subliniat un aspect deosebit de grav în cadrul interviului acordat BBC, respectiv presiunile exercitate de unii lideri mondial pentru a nu fi emise mandatele de arestare.

"Mai mulţi lideri mi-au spus, m-au sfătuit şi m-au avertizat", a declarat Karim Khan, care îşi menţine însă poziţia, deoarece criticii săi nu au văzut dovezile pe care s-au bazat cererile de emitere a mandatelor de arestare, după cum arată BBC.

"Am cel puţin un avantaj. Să sperăm că şi ei vor recunoaşte că am văzut dovezile. Ei nu au făcut-o", a precizat Khan, în condiţiile în care "cererea nu este publică, este confidenţială şi este depusă la cameră".

În cadrul interviului de la BBC, procurorul CPI a salutat decizia recentă a noului guvern britanic de a renunţa la opoziţia sa faţă de mandatele de arestare.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb