La un an după ce au dat afară Rusia din Consiliul Europei (CoE), liderii celor 46 de ţări ale acestui organism pan-continental de apărare a drepturilor omului se reunesc marţi în Islanda pentru a arăta o faţă unită împotriva Moscovei. Stabilirea modalităţilor de a face Rusia responsabilă din punct de vedere juridic pentru moartea şi distrugerile pe care le-a provocat în Ucraina va domina summitul de la Reykjavik, doar al patrulea din istoria de şapte decenii a CoE, transmite AFP.
Ieri, la sfârşitul zilei, nu se ştia oficial dacă preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky va participa la summit, darr acesta a fost într-un turneu în marile capitale europene, fiecare oprire fiind anunţată public doar cu puţin timp înainte de sosire.
Berlinul, Parisul şi Londra s-au angajat să intensifice livrările de arme către Kiev, aprofundând un acord militar între Occident şi Ucraina care a ajutat la punerea Rusiei pe picior greşit.Se aşteaptă ca Ucraina să organizeze o ofensivă împotriva forţelor ruseşti în estul teritoriului său în următoarele săptămâni. Zelensky a scris pe Twitter că se "întoarce acasă cu noi pachete de apărare".
CoE se concentrează pe misiunea sa de a promova drepturile omului, democraţia şi statul de drept în statele sale membre, care includ toate cele 27 de naţiuni ale Uniunii Europene, plus Marea Britanie, Turcia, ţările din Balcanii de Vest, Georgia şi Armenia.
Rusia a fost dată afară din CoE în martie 2022, din cauza invaziei sale în Ucraina, chiar înainte de planul său de a se retrage din organismul cu sediul la Strasbourg. Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care participă la summit, a declarat luni că UE "va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie". Ea a declarat că, "la Reykjavik vom discuta despre cum să tragem Rusia la răspundere" şi "voi susţine crearea unui tribunal specializat pentru a judeca crima de agresiune a Rusiei". În special, a spus ea, summitul va încerca să creeze un registru al daunelor la Haga, unde ar putea fi înfiinţată o instanţă specială ca "un prim pas, şi un pas bun, către despăgubirea rusă". Comisia şi ţările UE sunt în favoarea înfiinţării unui tribunal special, probabil la Haga, în Olanda, unde se află deja sediul Curţii Penale Internaţionale, pentru a-i judeca pe liderii şi comandanţii ruşi.
Această perspectivă, însă, este amânată pentru după ceea ce pare a fi un război de lungă durată, în care Rusia se va înfige şi poate îşi va pregăti propriul atac de primăvară asupra poziţiilor ucrainene. Summitul de două zile al Consiliului Europei va fi o ocazie pentru aproape întreaga familie europeană de a prezenta Rusia ca fiind izolată pe propriul continent.
Emmanuel Macron, din Franţa, Rishi Sunak din Marea Britanie şi Olaf Scholz din Germania se numără printre şefii de stat şi de guvern care vor participa. Dar, cu toată unitatea proiectată, există fisuri în această familie CoE. Marea Britanie, de exemplu, este antagonistă faţă de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului a CoE, care reprezintă o barieră în calea planurilor sale de a stopa sosirea neregulamentară a solicitanţilor de azil prin deportarea acestora în Rwanda sau prin presiuni pentru ca ţările europene care au servit ca puncte de tranzit să îi primească înapoi.
Convenţia este susţinută de o Curte Europeană a Drepturilor Omului care a pronunţat hotărâri care au împiedicat deja eforturile Marii Britanii în această direcţie. "Este clar că actualul nostru sistem internaţional nu funcţionează, iar comunităţile noastre şi cei mai vulnerabili oameni din lume plătesc preţul", a declarat Sunak luni târziu. Liderul britanic a fost o adăugare târzie pe lista participanţilor la summit, după ce biroul său le-a spus iniţial jurnaliştilor că nu va participa.
Conservatorii la putere în Marea Britanie, care şi-au scos ţara din Uniunea Europeană după referendumul pentru Brexit, sunt hotărâţi să lupte împotriva a ceea ce ei descriu drept "flagelul migraţiei ilegale". Întâlnirea liderilor este, de asemenea, un moment cheie pentru ca şefii greilor europeni Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie să se întâlnească înainte de un summit G7 care începe vineri în Japonia. Statele Unite, principalul susţinător militar al Ucrainei, au statut de observator în cadrul CoE şi vor fi reprezentate la Reykjavik de ambasadorul lor la ONU, Linda Thomas-Greenfield.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2023, 10:08)
Si in unanimitate ca la comunisti,vor da bani+arme la banderisti,
ce perspectiva minunata ptr. europeanul de rand,
heil ukri