Liderii G7 cer OPEC să majoreze producţia de ţiţei şi avertizează cu privire la utilizarea armelor chimice, biologice sau nucleare

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 martie 2022

"Ne coordonăm cu G7, anunţăm sancţiuni pentru 400 de entităţi şi indivizi: 300 membri ai Dumei, oligarhi şi companii care alimentează maşinăria de război", a declarat Joe Biden.

"Ne coordonăm cu G7, anunţăm sancţiuni pentru 400 de entităţi şi indivizi: 300 membri ai Dumei, oligarhi şi companii care alimentează maşinăria de război", a declarat Joe Biden.

Biden vrea excluderea Rusiei din G20 Olaf Scholz respinge cererea lui Putin ca ţările "neprietenoase" să înceapă să plătească pentru gazul rusesc în ruble

Liderii ţărilor G7 şi ai Uniunii Europene au cerut, ieri, grupului OPEC să majoreze producţia de ţiţei şi au condamnat din nou agresiunea rusă "neprovocată şi ilegală" şi "războiul preşedintelui Putin împotriva Ucrainei independente şi suverane".

"Facem apel la ţările producătoare de petrol şi gaze să acţioneze într-un mod responsabil şi să crească livrările către pieţele internaţionale, notând că OPEC are un rol cheie de jucat", se arată în comunicatul liderilor G7.

Liderii ţărilor G7 se angajează să continue să ofere sprijin guvernului şi poporului ucrainean şi spun că liderii Rusiei sunt obligaţi să pună imediat în vigoare, "fără întârziere", ordinul Curţii Internaţionale de Justiţie de suspendare a operaţiunilor militare începute în 24 februarie 2022 în teritoriul Ucrainei.

Ţările G7 cer autorităţilor din Belarus să evite agravarea conflictului şi să se abţină de la utilizarea forţelor sale armate împotriva Ucrainei, iar tuturor ţărilor din lume li se cere să nu ofere sprijin militar sau de orice fel Rusiei: "Vom fi vigilenţi cu privire la orice asistenţă", arată comunicatul G7, unde se adaugă că "vom face tot ce ne stă în putinţă să-i tragem la răspundere pe preşedintele Putin şi pe arhitecţii şi susţinătorii acestei agresiuni, incluzând regimul Lukashenko".

De asemenea, ţările G7 se angajează să coopereze în scopul asigurării faptului că sancţiunile economice şi financiare impuse Rusiei nu sunt eludate sau atenuate în vreun fel sau altul, aici intrând şi tranzacţiile cu aur realizate de către banca centrală a Rusiei.

"Suntem pregătiţi să aplicăm măsuri suplimentare dacă este necesar, continuând să acţionăm cu unitate. Îi salutăm pe acei parteneri care s-au aliniat cu noi în aceste eforturi", mai arată comunicatul liderilor.

Totodată, Rusiei i se cere să evite atacuri cu potenţial catastrofic asupra centralelor nucleare, iar Moscova este atenţionată cu privire la utilizarea armelor chimice, biologice sau nucleare.

"Reamintim obligaţiile Rusiei în temeiul tratatelor internaţionale la care este semnatară şi care ne protejează pe toţi. În acest sens, denunţăm categoric campania de dezinformare maliţioasă şi complet nefondată a Rusiei împotriva Ucrainei, un stat în deplină conformitate cu acordurile internaţionale de neproliferare. Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la alte ţări şi alţi actori care au amplificat campania de dezinformare a Rusiei", potrivit declaraţiei G7.

Liderii mai arată că sunt îngrijoraţi de represiunea asupra poporului rus şi de retorica din ce în ce mai ostilă a liderilor ruşi îndreptată propriilor cetăţeni, adăugând totodată că "poporul rus trebuie să ştie că nu avem nimic cu el".

Ţările G7 se mai angajează să facă noi paşi pentru reducerea dependenţei de resursele energetice din Rusia, lucrând împreună în această direcţie. De asemenea, se arată că războiul declanşat de Putin pune în pericol redresarea economiei globale şi va avea efecte negative severe asupra ţărilor vulnerabile.

Se evidenţiază şi riscul declanşării unei crize alimentare globale ca urmare a războiului: "Reamintim că punerea în aplicare a sancţiunilor noastre împotriva Rusiei ia în considerare necesitatea de a evita un impact asupra comerţului agricol mondial. Rămânem hotărâţi să monitorizăm îndeaproape situaţia şi să facem ceea ce este necesar pentru a preveni şi a răspunde crizei globale încă în evoluţie a securităţii alimentare. Vom folosi în mod coerent toate instrumentele şi mecanismele de finanţare pentru a aborda securitatea alimentară şi pentru a construi rezilienţă în sectorul agricol, în conformitate cu obiectivele climatice şi de mediu. Vom aborda potenţialele perturbări ale producţiei agricole şi ale comerţului, în special în ţările vulnerabile. Ne angajăm să oferim o aprovizionare durabilă cu alimente în Ucraina şi să sprijinim eforturile continue de producţie din Ucraina".

Liderii ţărilor G7 mai cer organizaţiilor internaţionale şi forurilor multilaterale să nu mai întreţină ca până acum activităţile cu Rusia.

Biden: "Nu l-am ameninţat pe Xi Jinping, dar i-am explicat pericolul dacă susţine Rusia. Sunt încrezător că nu se va implica"

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi seară, după summitul G7, că "nu l-a ameninţat pe Xi Jinping", dar i-a explicat preşedintelui chinez faptul că relaţiile economice ale Chinei cu UE şi SUA vor fi în pericol dacă Beijingul oferi sprijin Rusiei în vreun fel.

Biden a spus că este optimist că liderul chinez nu se va implica în conflict: "Nu l-am ameninţat pe Xi Jinping, dar i-am spus de firmele care au plecat din Rusia şi ştiu cât de interesat e să aibă relaţii economice cu Europa şi SUA şi i-am arătat că s-ar pune în pericol dacă susţine Rusia. Mâine sau săptămâna viitoare, Ursula (von der Leyen - n.r.) vorbeşte cu China. Înţelege că viitorul său economic este legat mult mai strâns de Occident decât de Rusia. Sunt încrezător că nu se va implica".

Preşedintele american a mai afirmat: "Obiectivul acelui summit a fost să avem unitate între aliaţii europeni şi americani, să aplicăm cele mai dure sancţiuni economice, să întărim flancul estic. Am îndeplinit acestea şi suntem hotărâţi să mergem mai departe. (...) SUA sunt angajate să acorde 2 miliarde de dolari în sisteme antiaeriene, antitanc, muniţie. SUA sunt gata să angajeze 1 miliard de dolari în asistenţă umanitară pentru ucraineni. (...) Foarte mulţi refugiaţi ucraineni doresc să rămână în Europa, noi vom primi 100.000 de civili. Vom investi 320 milioane de dolari pentru apărarea drepturilor omului. (...) Ne coordonăm cu G7, anunţăm sancţiuni pentru 400 de entităţi şi indivizi: 300 membri ai Dumei, oligarhi şi companii care alimentează maşinăria de război".

Întrebat dacă Rusia ar trebui exclusă din G20, Biden a spus că este de acord cu această idee şi că susţine excluderea Rusiei din G20.

Cancelarul german îi transmite lui Putin că Germania îşi va reduce dependenţa de gazele ruseşti şi îi aruncă un avertisment cu privire la utilizarea armelor chimice sau biologice: "Nu o faceţi"

Orice utilizare de către Rusia a armelor chimice sau biologice în Ucraina "ar fi o încălcare a tuturor regulilor, a tuturor acordurilor şi a tuturor convenţiilor existente", a declarat ieri cancelarul german Olaf Scholz, după reuniunea extraordinară a G7 de la Bruxelles. "Putem spune doar atât: Nu o faceţi!", a declarat Scholz.

Cancelarul Germaniei a respins cu fermitate acuzaţiile Rusiei potrivit cărora Ucraina ar fi dezvoltat arme chimice sau biologice. Scholz a respins, de asemenea, cererea preşedintelui rus Vladimir Putin ca ţările "neprietenoase" să înceapă să plătească pentru gazul rusesc în ruble.

"Moneda de plată face parte din contract şi asta este ceea ce este valabil. De cele mai multe ori se citeşte euro sau dolar", a declarat Scholz la Bruxelles. Specialiştii spun că o renegociere a contractelor ar fi singura soluţie pentru modificarea monedei în care se fac plăţile, însă orice negociere în acest sens va permite şi alte modificări în contracte cu privire la volume sau durata contractelor.

Scholz spus că energia a fost lăsată în mod intenţionat în afara sancţiunilor occidentale impuse Rusiei ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina în condiţiile în care un embargo energetic ar duce economia europeană în recesiune.

A fost o "decizie foarte conştientă" a blocului de a exclude importurile de petrol, gaze şi cărbune din pachetul de sancţiuni, a spus Schiolz, care a adăugat că G7 lucrează la sancţiuni suplimentare.

Pentru a diminua dependenţa Germaniei de resursele energetice din Rusia, Germania va începe în acest an construcţia a două terminale de gaz natural lichefiat pentru a primi gaze naturale din SUA, a mai spus Scholz.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb