Preşedintele interimar Ilie Bolojan a convocat liderii partidelor parlamentare pentru consultări la Palatul Cotroceni înaintea reuniunii Consiliului European din martie 2025, iar liderii coaliţiei de guvernare au salutat iniţiativa, Kelemen Hunor comparând politica externă cu "Sfântul Graal", care de obicei era rezervată doar celor de la MAE, subliniind importanţa unor discuţii deschise despre schimbările în diplomaţia internaţională, potrivit celor consemnate de stiripesurse.ro.
"Este foarte bine că vom avea aceste discuţii cu preşedintele interimar, înaintea sesiunii parlamentare. Ar trebui să avem mereu astfel de consultări, înainte de a începe o nouă sesiune în Parlament.
Eu sunt ferm convins că domnul Crin Antonescu, viitorul preşedinte al României va convoca consulturi de tipul acesta. De aceea eu sunt un fan înfocat Crin Antonescu!", a spus Marcel Ciolacu.
Cătălin Predoiu a subliniat că România trebuie să rămână fidelă parteneriatelor strategice, adaptându-se în acelaşi timp la o diplomatie mai pragmatică şi rapidă.
"Legat de consultările de la Cotroceni, sigur că trebuie să privim şi agenda propusă de către preşedintele interimar. Este deja clar pentru toată lumea că trăim o etapă de schimbări în politica internaţională. Sigur, unde trebuie noi să rămânem conservatori este în privinţa parteneriatelor strategice.
Trebuie să ne adaptăm la un nou tip de a face diplomaţie, mult mai pragmatic, mult mai rapid şi mai orientat către zona economică", a spus Predoiu.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că este prima dată după mulţi ani în care liderii partidelor parlamentare sunt chemaţi să discute chestiuni externe.
"Se întâmplă, prima dată după foarte mulţi ani, când preşedintele fie el şi interimar ne invită la Cotroceni pentru consultări pe teme importante.
Cum noi nu am fost întrebaţi de ani de zile de politica externă, parcă este Sfântul Graal de care se ating doar cei de la MAE.
Este bine că ne putem spune şi noi opinia. Eu sunt convins că SUA vor obţine încetarea focului în curând, sunt convins că SUA vor să rupă relaţia dintre Rusia şi China (...) Sunt convins că UE şi Ucraina vor fi la masa negocerilor, într-o a doua etapă.
Trebuie să înţelegem care este politica diplomatică a lui Donald Trump, trebuie să înţelegem care este direcţia. Noi trebuie să fim pragmatici şi să înţelegem sensul acestor schimbări.", a spus Kelemen Hunor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2025, 17:59)
Mi-am democrația.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2025, 18:01)
Erata: Mimăm democrația.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2025, 18:31)
se afla si astia-n treaba cu geopolitica, dar nu-s in stare sa faca un drum sau o lege cum se cade