Liderii Partidului Popular European care s-au reunit la Sibiu au discutat, ieri, despre viitorul Uniunii Europene şi des-pre priorităţile componenţei Comisiei Europene ce va rezulta din structura noului Parlament European ai cărui membri vor fi aleşi la sfârşitul acestei luni.
Conform lui Manfred Weber, candidatul PPE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, întărirea statului de drept şi apărarea democraţiei şi libertăţii presei vor constitui priorităţile sale în perioada 2019-2024.
Manfred Weber a declarat: "Viitoarea Comisie Europeană, dacă va fi condusă de mine, va continua să insiste pe respectarea statului de drept. Trebuie să upgradăm această cerinţă, nu doar pentru unul sau trei state membre, ci pentru toată Uniunea Europeană. Mecanismul privind statul de drept trebuie aplicat pentru toate statele membre ale Uniunii, deoarece sunt sigur că în orice ţară lupta împotriva corupţiei trebuie să constituie o prioritate. La fel şi independenţa justiţiei şi libertatea presei, care trebuie să fie garantate. Sunt principii ale modului nos-tru de gândire, ale societăţii aşa cum dorim să arate şi vor fi priorităţi ale viitoarei Comisii Europene. Vrem o Europă condusă după principii, valori, stat de drept garantate pentru toţi membrii Uniunii".
Prezent la summitul PPE, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat necesitatea respectării democraţiei, statului de drept şi independenţei justiţiei şi a subliniat că votul din 26 mai reprezintă modul prin care putem rămâne uniţi şi solidari în apărarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene.
Klaus Iohannis a declarat: "Lupta împotriva celor care nu au niciun fel de soluţii pentru oameni, care îşi ascund incompetenţa sub sloganuri extremiste sau populiste este una pe care avem responsabilitatea să o câştigăm. Viitorul Uniunii Europene depinde de noi. Am asistat, în ultimii ani, în România şi în alte ţări membre ale Uniunii la un asalt asupra statului de drept. Există în continuare forţe politice ale căror lideri vor să se situeze deasupra legii, cărora nu le convine când instituţii fundamentale ale statului de drept investighează şi aduc la lumină faptele de corupţie şi furtul din banii publici, fie că sunt naţionali sau europeni. Apărarea statului de drept a devenit o sintagmă care se aude tot mai des în Europa. Este misiunea noastră să le explicăm cetăţenilor europeni că aceasta nu este o chestiune de retorică politică, ci una de care depinde chiar viaţa de zi cu zi a fiecărui european. Dacă statul de drept este ameninţat, atunci fiecare cetăţean are, mai devreme sau mai târziu, de suferit".
Liderii PPE susţin şi ei că principiile care stau la baza Uniunii Europene nu pot fi negociate şi trebuie apărate şi consolidate în faţa derapajelor partidelor populiste şi extremiste.
Joseph Daul, preşedintele PPE, a spus: "Democraţia europeană nu poate să existe în absenţa statului de drept. Independenţa justiţiei, libertatea şi solidaritatea sunt valori fundamentale. Independenţa justiţiei nu este un lux, ci o necesitate. Justiţia este un serviciu necesar tuturor cetăţenilor şi nu doar câtorva privilegiaţi. Democraţia nu poate funcţiona fără independenţa justiţiei".
Domnia sa a salutat curajul şi determinarea cetăţenilor din ţara noastră care au ieşit în stradă pentru a manifesta pentru independenţa justiţiei şi pentru statul de drept. Daul a menţionat că PPE nu va lăsa ca acţiunile coaliţiei guvernamentale PSD-ALDE să ruineze viitorul cetăţenilor şi al României, că vocea cetăţenilor a fost înţeleasă şi auzită la Bruxelles şi că oficialii europeni îi vor proteja pe toţi cei care apără statul de drept.
La rândul său, preşedintele PNL, Ludovic Orban a menţionat că formaţiunea politică pe care o conduce va lupta pentru asigurarea unităţii Europei, pentru ca fiecare cetăţean să aibă o viaţă decentă şi pentru ca drepturile şi libertăţile cetăţenilor să fie respectate.