Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, ieri, că regretă modul în care a fost modificat Statutul parlamentarilor, prin amendamentul UDMR, şi că speră să găsească soluţii pentru remedierea situaţiei, poziţia PSD fiind alta la nivelul Comisiei de fond.
Zgonea a fost întrebat cum vede situaţia în care social-democraţii au votat în mod eronat, la indicaţia liderului deputaţilor PSD, Marian Neacşu, modificarea Statutului parlamentarilor.
Zgonea a spus: "Vreau să-mi exprim regretul că statutul deputaţilor şi senatorilor a fost adoptat în această formă de către plenul reunit al Parlamentului. Nu sunt de acord şi vreau să mă delimitez foarte clar de modificările aduse în plus, faţă de ceea ce trebuia să facem în urma motivării deciziei Curţii Constituţionale. Eu am susţinut fără echivoc poziţia PSD-PC, care a votat în Comisia de statut împotriva amendamentului introdus de colegii de la UDMR. Sper ca în cel mai scurt timp să găsesc soluţiile necesare pentru remedierea acestei probleme, pentru că avem nevoie cât mai urgentă de un statut al parlamentarilor, în deplin acord cu normele şi exigenţele europene".
Preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat, ulterior, pe blog, că vrea să se delimiteze de modificările aduse în plus la Statutul parlamentarilor, el arătând că îşi exprimă regretul pentru faptul că proiectul de lege a fost adoptat în această formă de către plenul reunit.
El a menţionat că a susţinut fără echivoc poziţia PSD-PC care a votat în Comisia de statut împotriva amendamentului introdus de parlamentarii UDMR.
Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a indicat în mod eronat la votul parlamentarilor social-democraţi în cazul Statutului parlamentarilor, fiind adoptat astfel amendamentul propus de UDMR, contrar solicitării lui Valeriu Zgonea. Neacşu a avut, înaintea votului asupra Statutului parlamentarilor, o discuţie cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în cadrul căreia s-a stabilit ca votul din plenul celor două Camere să fie împotriva amendamentului UDMR la actul normativ, au precizat parlamentari prezenţi la întâlnire.
Ulterior, în timpul şedinţei de plen reunit Zgonea a avut o întrevedere cu secretarul general al Consiliului Europei, moment în care a fost supus votului Statutul parlamentarilor.
La indicaţia lui Neacşu, parlamentarii PSD au votat în favoarea amendamentului formulat de deputatul UDMR, Marton Arpad, şi a raportului Comisiei de fond, au susţinut parlamentari ai PSD.
Liderul grupului democrat-liberal din Senat, Cristian Rădulescu, a declarat că PDL va ataca din nou proiectul legii Statutului parlamentarilor la Curtea Constituţională, sesizarea urmând a fi depusă în cursul zilei de astăzi.
1. PENIBILA SITUATIE
(mesaj trimis de Theodor în data de 21.03.2013, 09:37)
Domnul Neacsu probabil nu mai are memorie.