LIDERUL FILIALEI LIBANEZE A MIŞCĂRII: "Hezbollah are rachete iraniene care pot lovi Israel"

Valentin Busuioc
Internaţional / 16 ianuarie 2015

Liderul Hezbollah din Liban, Hassan Nasrallah, a anunţat ieri pentru prima dată că mişcarea din care face parte dispune încă din 2006 de rachete iraniene Fateh-110, cu o rază de acţiune de până la 300 km, capabile să lovească Israel, principalul inamic al grupării, potrivit AFP.

Conducătorul mişcării şiite libaneze care luptă alături de forţele preşedintelui Bashar al-Assad în războiul civil din Siria, a ameninţat Israel că va riposta "oricând" la repetatele sale raiduri în Siria, declarându-se gata să pornească un nou război împotriva statului evreu.

În 2012, Pentagonul a anunţat că Hezbollah dispune de 50.000 de rachete balistice, inclusiv 40 sau 50 de rachete Fateh-110 (capabile să ajungă la Tel Aviv şi în majoritatea celorlalte regiuni israeliene), precum şi 10 rachete Scud-D.

Încă din ianuarie 2013, puterea din Siria acuză că Israel a întreprins raiduri aeriene asupra instalaţiilor din ţară (ultimul la 7 decembrie 2014), asupra unor zone din apropiere de Damasc. La rândul său, statul israelian nu şi-a confirmat responsabilitatea, dar şi-a afirmat, în repetate rânduri, hotărârea să împiedice "orice transfer de arme" din Siria către Hezbollah. Presa israeliană scrie că raidurile din 7 decembrie au lovit convoaie cu stocuri de arme "sofisticate", printre care rachete antitanc şi sol-aer, destinate mişcării Hezbollah.

Datorită luptelor sale de gherilă, sprijinite financiar şi militar de Damasc şi Teheran, Hezbollah a reuşit în 2000 să alunge armata israeliană din sudul Libanului, după 22 de ani de ocupaţie. Mişcarea şiită a purtat mai multe războaie împotriva statului evreu, printre care cel din vara anului 2006, în urma căruia Israel nu a reuşit să neutralizeze Hezbollah.

Hassan Nasrallah a reluat avertizarea din 2011, potrivit căreia Hezbollah este gata să invadeze Galileea (nordul Israelului).

În timpul războiului din iulie-august 2006 dintre Israel şi Hezbollah, mişcarea şiită a lansat 4.000 de rachete asupra nordului Israelului. Conflictul s-a soldat cu peste 1.200 de morţi libanezi, majoritatea civili, şi 160 de israelieni, arată cifrele oficiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb