Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, susţine că şi preşedintele Traian Băsescu este implicat în controversata afacere Sterling.
Liderul PSD a declarat, la Târgovişte, că în scandalul resurselor se încearcă o manipulare prin care toată responsabilitatea să revină guvernării social-democrate, în condiţiile în care normele actului ce reglementează redevenţele poartă inclusiv semnătura lui Traian Băsescu.
Adrian Năstase a explicat: ""În discuţia legată de firma Sterling şi exploatarea din Marea Neagră, nimeni nu a invocat şi, am impresia că nici nu a fost studiată, o lege care a fost adoptată în 1998, Legea privind regimul concesiunilor. Legea este interesantă, pentru că introduce ideea redevenţelor pentru concesiuni. S-a spus că redevenţele au fost introduse în perioada guvernării PSD. Această lege a avut o hotărâre de aprobare a normelor metodologice cadru, deci referitoare la Legea 219/ 1998, hotărâre contrasemnată de mai multe personalităţi importante din ţară, inclusiv de Traian Băsescu. În această discuţie nu vreau să complic lucrurile, dar mi s-a întâmplat să citesc aceste texte şi nu am putut să mă abţin să nu le fac publice aici, la Târgovişte"".
Potrivit Agerpres, liderul PSD a reiterat că se încearcă o manipulare în acest caz şi a subliniat că mai multe persoane de la Cotroceni au contribuit la semnarea controversatului contract.
Năstase a declarat că, astfel, se încearcă doar transferarea responsabilităţii de la anumite persoane de la Cotroceni către guvernarea PSD, şi le-a recomandat acestora "să-şi studieze mapa profesională să vadă dacă nu, la anumite momente, au ajutat la realizarea acestei formule".
• Năstase: "M-aş bucura ca Băsescu să nu mai candideze la preşedinţie"
În cadrul vizitei de la Târgovişte, liderul social-democrat a recunoscut că s-ar bucura dacă Traian Băsescu ar decide să nu mai candideze la preşedinţie pentru un nou mandat.
Declaraţia lui Năstase vine în contextul în care, Băsescu a afirmat că ia în calcul şi varianta de a nu mai candida pentru un nou mandat la Cotroceni, dacă rezultatele economice ale ţării nu vor fi satisfăcătoare.
""M-aş bucura foarte mult să nu mai candideze Traian Băsescu şi, dacă el n-ar mai candida, nici măcar nu ştiu dacă mi-aş mai pune problema să candidez eu", a spus Năstase, care a opinat că, astfel, miză extraordinară pe preşedinţie ar dispărea şi rolul Guvernului s-ar putea reafirma în condiţiile constituţionale.
Liderul PSD a declarat: "Au existat şi încercările din partea zonei politice şi a partidului de a folosi cumva Executivul cu două Camere, cum e Parlamentul, camera Executivului la Victoria şi camera Executivului la Cotroceni. Modelul ăsta, perfecţionat de Traian Băsescu, pune de acum Parlamentul şi Guvernul într-o situaţie subalternă. Se va ajunge la o situaţie asemănătoare cu cea din Franţa, în care nimeni nu ştie, din România, care este numele premierului"".
Întrebat dacă are intenţia de a candida la preşedinţia PSD, Năstase a subliniat că, la ora actuală, nu ia în calcul această opţiune.
• Împărţeala posturilor, mai lungă ca guvernarea
Adrian Năstase a mai apreciat că procesul de împărţire a posturilor între PSD şi PD-L nu se va termina pe parcursul guvernării celor două partide.
Liderul PSD a mai afirmat că formaţiunea sa trece printr-o perioadă de confuzie generată de rezultatele de la alegerile parlamentare şi de guvernarea cu un partid de altă doctrină: "În formula actuală intrăm într-un tunel din care nu avem cum să ieşim în ceea ce priveşte opţiunile pentru prezidenţiale. Numai în măsura în care s-ar întâmpla nişte lucruri mai spectaculoase, am putea să schimbăm într-un fel mesajul şi să asigurăm un mai mare suport pentru o formulă alternativă"".
Întrebat dacă lucrul spectaculos la care se referă ar putea fi o eventuală rupere a coaliţiei, Năstase a spus că într-un moment dificil din punct de vedere financiar, economic şi social, colegii săi din PSD încearcă să găsească soluţii.