Actualizare 22:00 Biografie: Mircea Titus Dobre, propus ministru al Turismului, a lucrat zece ani la o firmă a familiei sale; el a acordat un împrumut de 325.000 euro unei persoane
Mircea Titus Dobre, propus ministru al Turismului, este de profesie economist, se află la cel de-al doilea mandat de parlamentar, iar timp de zece ani a lucrat la o firmă a familiei sale. El are, potrivit declaraţiei de avere, ceasuri de 18.000 de euro, acţiuni sau părţi sociale la trei societăţi şi a acordat un împrumut de 325.000 de euro unei persoane.
(J.F.)
-------
Actualizare 21:37 Biografie: Răzvan Cuc, apropiat al preşedintelui executiv al PSD, propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor
Fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, concediat anul trecut din această funcţia de fostul premier Dacian Cioloş şi considerat un apropiat al preşedintelui executiv al PSD, Nicolae Bădălău, este propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Transporturilor, poziţie din care va trebui să rezvolve problemele infrastructurii feroviare şi rutiere din România.
Născut în 1983, Cuc a absolvit în 2006 Facultatea de Studii Economice Europene din cadrul Universităţii Româno-Americane.
(J.F.)
-------
Actualizare 21:35 BIOGRAFIE: Daniel Constantin, propus la Ministerul Mediului, a intrat în politică în 2006, fiind promovat de Dan Voiculescu
În vârstă de 38 de ani, Daniel Constantin, propus de PSD şi ALDE să preia conducerea Ministerului Mediului, a intrat în politică în anul 2006, fiind promovat şi susţinut de Dan Voiculescu, căruia i-a succedat la conducerea Partidului Conservator. El a fost ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în Guvernul Ponta, dar şi vicepremier în al treilea Cabinet condus de Victor Ponta.
Daniel Constantin s-a născut la data de 26 iunie 1978, în Piteşti, este căsătorit şi are doi copii.
În 2002, a terminat Facultatea de Zootehnie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, doi ani mai târziu absolvind un master în managementul calităţii şi inovaţiei.
(J.F.)
-------
Actualizare 21:30 Biografie: Ionuţ Vulpescu - fost ministru în Guvernul Ponta - propus pentru portofoliul Cultură şi Identitate Naţională
Ministru al Culturii înainte de numirea guvernului tehnocrat Cioloş, Ionuţ Vulpescu a deţinut un prim mandat de 11 luni. Discret pe perioada în care a ocupat fotoliul de ministru, Vulpescu a părăsit postul cu regretul că nu va duce la bun sfârşit "proiectele de amploare" începute.
Născut pe 17 Iunie 1976, la Târgovişte, Ionuţ Vulpescu este deputat PSD, membru în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor şi consilier al preşedintelui de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu.
(J.F.)
-------
Actualizare 21:25 Biografie: Florin Jianu, propus la Ministerul pentru mediul de afaceri, a deţinut un portofoliu similar în Guvernul Ponta
Florin Jianu, propus din partea PSD la conducerea Ministerului IMM-urilor şi antreprenorilor, portofoliu nou creat, a făcut parte din Guvernul Ponta, ocupând poziţia de ministru delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism în perioada martie-decembrie 2014, iar din aprilie anul trecut este preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
(J.F.)
-------
Actualizare 20:20 Biografie: Adriana Petcu, propusă la Ministerul Apelor şi Pădurilor, declarată incompatibilă cu funcţia în 2014
Adriana Petcu, propusă ministru al Apelor şi Pădurilor, este director al Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa de şase ani, iar în 2014 Agenţia Naţională de Integritate a declarat-o incompatibilă cu funcţia pentru că a fost project officer într-un proiect european din care a obţinut 27.086 de lei. Adriana Petcu a devenit director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Buzău-Ialomiţa, în data de 1 martie 2010 şi este încă în funcţie.
(J.F.)
-------
Actualizare 20:15 Biografie: Petre Daea, apropiat al lui Adrian Năstase, revine la şefia Ministerului Agriculturii după 13 ani
Senatorul PSD Petre Daea, propus pentru conducerea Ministerului Agriculturi, este membru al partidului de peste 15 de ani şi a mai condus ministerul în 2004, în guvernul condus de Adrian Năstase, fiind considerat un apropiat al acestuia. Inginer agronom de profesie, social-democratul a absolvit Facultatea de Agronomiei din Timişoara, în 1973, iar în perioada 1982-1983 şi-a luat doctoratul în agronomie.
Petre Daea a fost în perioada 1973-1980 inginer stagiar, şef de fermă şi apoi inginer la CAP Siseşti din judeţul Mehedinţi.
Mai târziu, a devenit directorul Direcţiei Generale pentru Agricultura şi Industrie Alimentară (DGAIA) şi şeful adjunct al secţiei pentru probleme de agricultură la Consiliul Judeţean Mehedinţi, potrivit News.ro.
Între 1989-1996 a fost inginer la Staţiunea de Cercetare Producţie Pomicolă din Mehedinţi şi apoi a revenit la DGAIA ca director general din judeţul Mehedinţi, activând în această instituţie judeţeană până în 2002.
Din martie 2002 şi până în iulie 2004 a ocupat funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii. Acesta este membru PSD din 2001.
Petre Daea a mai ocupat funcţia de ministru al Agriculturii, chiar dacă pentru o perioadă scurtă, iulie-decembrie 2004, în Guvernul Adrian Năstase.
(J.F.)
-------
Actualizare 20:10 Biografie: Gabriel Petrea, liderul Tineretului Social Democrat, propus ministru al Consultării Publice şi Dialogului Social, este unul din cei mai tineri miniştri din Guvernul Grindeanu
Liderul Organizaţiei de Tineret a PSD, Gabriel Petrea, propus ministru al Consultării Publice şi Dialogului Social, are 32 de ani şi este unul din cei mai tineri miniştri ai Cabinetului Grindeanu. Din poziţia de preşedinte al Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Politehnică, el a făcut parte din echipa de campanie electorală a Ecaterinei Andronescu. Petrea spunea că a intrat în PSD la invitaţia lui Victor Ponta şi a lui Nicolae Bănicioiu, după ce a văzut că "majoritatea lucrurilor se decid în politică".
În campania electorală din 2008, Petrea a fost implicat într-un scandal, presa relatând că ar fi fost acceptat în echipa de campanie a Ecaterinei Andonescu în condiţiile în care statutul UNSR nu-i permitea acest lucru. Tot în 2008, el a fost angajat ca inginer de sistem la Universitatea Politehnică, instituţie al cărei rector a fost Ecaterina Andronescu, până în 2012.
(J.F.)
-------
Actualizare 19:41 Biografie: Graţiela Gavrilescu, propusă ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, este deputat, fost ministru al Mediului şi fost viceprimar
Graţiela Gavrilescu, propusă ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, are 50 de ani, este la al patrulea mandat de deputat, a fost ministru al Mediului Apelor şi Pădurilor şi viceprimar al muncipiului Ploieşti, începându-şi activitatea profesională ca inginer chimist-tehnolog.
(J.F.)
-------
Actualizare 19:36 Biografie: Florin Iordache, propus la Ministerul Justiţiei - inginer la Fabrica de Mobilă Caracal, viceprimar şi deputat din anul 2000
Florin Iordache, în vârstă de 56 de ani, propus ministru al Justiţiei, este la al cincilea mandat de deputat. Şi-a început activitatea profesională în 1985, ca inginer la Fabrica de Mobilă Caracal, oraşul său natal, unde a fost şi viceprimar între anii 1996-2000, perioadă în care a fost şi preşedinte al organizaţiei Olt a Partidului Socialist. El s-a înscris în PDSR în urmă cu 16 ani şi tot în acea perioadă a urmat şi Facultatea de Drept.
(J.F.)
-------
Actualizare 19:30 Biografie: Ana Birchall, ministru delegat pentru Afaceri Europene, a fost consiliera lui Geoană şi Ponta. Ea are investiţii financiare în străinătate de 23 de milioane de euro
Social-democrata Ana Birchall, propusă de PSD ministru delegat pentru Afaceri Europene în Guvernul Grindeanu, are 43 de ani, iar de 11 ani este membru PSD, fiind consiliera lui Mircea Geoană, pe vremea când acesta era ministru de Externe, şi a lui Victor Ponta, când fostul lider al PSD era prim-ministru. Ea are, alături de soţul său, cinci locuinţe, două dintre ele în SUA, investiţii financiare în străinătate în valoare de 23 de milioane de euro, plasamente de 556.367 de lei, 60.071 de euro şi 66.667 de dolari, precum şi 13 conturi şi depozite bancare.
Ana Birchall s-a născut în 30 august 1973, în oraşul Mizil, judeţul Prahova, şi este căsătorită cu Martyn Birchall, alături de care are un copil. Este licenţiată în Ştiinţe Juridice la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept, în anul 1996 absolvind şi Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale Nicolae Titulescu, ca şef de promoţie.
Potrivit News.ro, Ana Birchall a mai urmat cursuri de master în Drept la Yale Law School, Yale University, SUA, iar în 2002 a devenit doctor în Drept la Yale Law School.
Activitatea politică şi-a început-o în 2005, când a devenit membru PSD şi secretar executiv pe probleme de tineret şi egalitate de şanse, din 2007 până în 2009 fiind şef al Departamentului de Educaţie şi Cercetare PSD. De asemenea, din 2012 a fost consilier al preşedintelui formaţiunii pe probleme de politică externă, în prezent deţinând şi funcţia de secretar general adjunct (Relaţii Internaţionale) al PSD.
În 1996, s-a angajat pe postul de Şef Oficiu Juridic la S.C Omniasig S.A, iar în perioada 2002- 2003 a fost avocat la White & Case LLP în New York, SUA. Ulterior, până în 2004, ea a deţinut funcţia de consilier al ministrului Afacerilor Externe Mircea Geoană, după care a fost consilier la Comisia de politică externă din Senat.
Din 2005, este lector universitar la Universitatea "Dimitrie Cantemir" Bucureşti, iar timp de doi ani, între 2008 - 2010, a fost avocat la White& Case LLP Bucureşti.
Imediat după aceea, Ana Birchall a deţinut funcţiile de şef al Grupului de practică în domeniul Restructurărilor Financiare şi Insolvenţă şi a fost avocat la Muşat şi Asociaţii - Restructuring & Insolvency.
Din iulie până în decembrie 2012, social-democrata a fost consilier al prim-ministrului de la acea vreme Victor Ponta. Începând din 2013, ea este membru în Global Advisory Council WeConnect International şi ambasador al ONG-ului Vital Voices, înfiinţat de Hillary Clinton în programul Global Ambassadors. Ana Birchall mai este membru în Comitetul Executiv al Yale Law School Association şi Înalt Reprezentant al prim-ministrului pentru afaceri europene şi parteneriat cu Statele Unite ale Americii (funcţie neretribuită).
În 9 decembrie 2012, Ana Birchall a obţinut primul mandat de deputat, fiind membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, membru în Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României în spaţiul Schengen şi preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie România- India. La alegerile din 11 decembrie, Birchall a câştigat un nou mandat de deputat din partea PSD Vaslui. În legislatura trecută, ea a fost preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, comisie condusă acum de Victor Ponta.
(J.F.)
-------
Actualizare 19:25 Biografie: Meleşcanu, fost şef SIE şi ministru al Apărării, apoi la Externe 8 zile, în plin scandal privind votul din diaspora
Senatorul ALDE Teodor Meleşcanu, propunerea pentru Ministerul de Externe, a mai ocupat această funcţie între 1992 şi 1996, apoi din nou în 2014, pentru doar opt zile, între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, când a fost însărcinat cu rezolvarea problemelor legate de votul din diaspora, însă a fost criticat pentru rezultate. El a fost şi ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu şi a fost numit în 2012 şef al SIE de către Traian Băsescu.
(J.F.)
-------
Actualizare 19:15 Biografie: Augustin Jianu, fostul consilier al lui Dan Nica, a fost propus ministru al Comunicaţiilor la 30 de ani
Directorul general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Augustin Jianu, în vârstă de 30 de ani, a fost propus în funcţia de ministru al Comunicaţiilor în Guvernul condus de Sorin Grindeanu şi are ocazia de a demonstra că experienţa dobândită în domeniul securităţii informatice şi în poziţia de consilier al fostului ministru Dan Nica este utilă în rezolvarea unor probleme delicate precum capitalizarea Poştei Române şi implementarea noului sistem electronic de achiziţii publice, SICAP.
Augustin Jianu are 30 de de ani. El s-a născut în 1986 la Craiova şi a absolvit în 2011 Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Universitatea Politehnica din Bucureşti.
(J.F.)
-------
Actualizare 19:11 Biografie: Toma Petcu, propus ministru al Energiei, este de profesie inginer constructor şi are 38 de ani
Deputatul ALDE Toma-Florin Petcu, propus pentru conducerea Ministerului Energiei, s-a născut la 29 aprilie 1978, este căsătorit, are un copil şi este de profesie inginer constructor.
Toma Petcu a fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), cu rang de secretar de stat, din decembrie 2015 până în mai 2016, potrivit News.ro.
Este co-preşedinte al organizaţiei ALDE din Giurgiu şi totodată vicepreşedinte al ALDE.
(J.F.)
-------
Actualizare 18:53 Biografie: Viorel Ştefan, propus ministru al Finanţelor, este membru PSD de 24 de ani şi doctor în economie
Deputatul PSD Viorel Ştefan, propus pentru conducerea Ministerului Finanţelor, s-a născut în 26 iulie 1954, în Mitoc, judeţul Botoşani, este căsătorit, are trei copii şi este membru al partidului de 24 de ani.
Economist de profesie, social-democratul a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii "Al.I.Cuza" Iaşi, iar în 2002 a devenit doctor în economie, potrivit News.ro.
(M.I.)
-------
Actualizare 18:52 Biografie: Gabriel Leş, propus ministru al Apărării, a mai fost secretar de stat în MApN, unde a venit de la APIA Satu Mare
Gabriel Beniamin Leş, propus ministru al Apărării Naţionale, a mai fost secretar de stat pentru armanent în cadrul ministerului, unde a venit din funcţia de director general al APIA Satu Mare. A urmat cursuri la Institutul Naţional de Administraţie şi la Colegiul Naţional de Apărare. Din decembrie, este senator.
Gabriel Beniamin Leş, în vârstă de 41 de ani, este căsătorit şi are trei copii.
Anterior, Leş a fost, pentru un an, în perioada octombrie 2015 - octombrie 2016, secretar de stat în Ministerul Apărării, coordonator al Departamentului Armamente. În octombrie 2016, el a fost eliberat din funcţie, la cerere, potrivit agenţiei News.ro.
Leş a venit la MApN din funcţia de director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Satu Mare, pe care a deţinut-o doi ani.
Gabriel Beniamin Leş a mai fost ales conslier local în municipiul Satu Mare, în anul 2000, viceprimar în perioada 2004-2008 şi subprefect al judeţului Satu Mare în 2009.
(J.F.)
-------
Actualizare 18:50 Biografie: Marius Alexandru Dunca, propus la Tineret şi Sport - fost şef al ANPC, demis după tragedia din Colectiv
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a propus, marţi, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, pe fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) Marius Alexandru Dunca pentru postul de ministru al Tineretului şi Sportului în Cabinetul Grindeanu.
Dunca s-a născut la 19 iulie 1980, la Braşov, şi a absolvit Universitatea Transilvania în 2004, fiind de profesie inginer mecanic.
Între noiembrie 2006 şi noiembrie 2007, el a fost consilier cabinet parlamentar, iar în perioada decembrie 2007 - decembrie 2008 a fost consilier cabinet europarlamentar. Din iunie 2009 până în noiembrie 2009 a fost director coordonator al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Braşov. Din mai 2012 şi până în noiembrie 2015, Dunca a lucrat la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, îndeplinind funcţiile de vicepreşedinte şi ulterior preşedinte ANPC, conform News.ro.
Marius Alexandru Dunca a fost şeful ANPC din februarie 2014 până la 3 noiembrie 2015, când a fost demis de către fostul premier Victor Ponta după tragedia din clubul Colectiv.
(J.F.)
-------
Actualizare 18:40 Biografie: Sevil Shhaideh, propusă vicepremier, ministru al Dezvoltării, a lucrat 20 de ani în CJ Constanţa
Sevil Shhaideh, propusă de PSD pentru funcţia de vicepremier, ministru al Dezvoltării Regionale, are 52 de ani, este de religie musulmană, este absolventă de ASE, iar timp de aproape 20 de ani a lucrat în Consiliul Judeţean Constanţa, instituţie condusă, din 2004 şi până în vara acestui an, de Nicuşor Constantinescu. În ultima declaraţie de avere, ea a menţionat un apartament în Constanţa, precum şi mai multe proprietăţi din Siria ale soţului ei, Shhaideh Akram.
(J.F.)
--------
Actualizare 18:09 Preşedintele interimar al PNL: "PNL va vota împotriva Guvernului PSD"
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat că liberalii vor vota împotriva guvernului Grindeanu.
Raluca Turcan a declarat: "Vizibil marcat de obsesia controlului, Liviu Dragnea a prezentat românilor o listă aflată sub tutela sa personală. Singurul lucru pe care l-ar putea face în interes public miniştrii propuşi de către Liviu Dragnea ar fi să guverneze clar, transparent şi să se emancipeze de sub tutela feudală a lui Liviu Dragnea. PNL va vota împotriva cabinetului PSD, va vota împotriva unei scheme supradimensionate a Guvernului şi făcută pentru clientela politică".
Preşedintele interimar al PNL a atras atenţia că PSD plănuieşte să introducă în Parlament o lege a amnistiei, susţinând că "există informaţii consistente" în acest sens şi că un astfel de act normativ "face parte din trocul de guvernare între Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu".
(M.I.)
---------
Actualizare 17:57 Nicuşor Dan, despre Cabinetul Grindeanu: "Un guvern obedient care arată frica lui Liviu Dragnea"
Guvernul Grindeanu este "un guvern obedient care arată frica lui Liviu Dragnea", nu competenţa fiind criteriul de selecţie, ci obedienţa faţă de lider şi de partid, susţine liderul USR Nicuşor Dan, pe pagina sa de Facebook.
Nicuşor Dan a scris: "Liviu Dragnea a strâns în cabinetul pe care i l-a dat lui Sorin Grindeanu oameni care i-au fost subordonaţi, fie pe linie administrativă, fie pe linie politică. Nu competenţa a fost criteriul de selecţie, ci obedienţa faţă de lider şi de partid. Faptul că Liviu Dragnea nu a avut curaj să propună miniştri profesionişti arată de fapt slăbiciunea preşedintelui PSD. Liviu Dragnea se teme că ar fi putut pierde controlul asupra banilor publici din care-şi întreţine puterea politică dacă acest cabinet ar fi fost unul competent, onest şi autonom care să guverneze în interesul societăţii".
Nicuşor Dan a mai declarat: "Mai sunt şi alte cazuri de politicieni care s-au remarcat ca executanţi ai ordinelor partidului: Florin Iordache, susţinut pentru Ministerul Justiţiei, este unul dintre coautorii marţei negre, iar Teodor Meleşcanu, propus pentru Externe, a refuzat în 2014 să mărească numărul de secţii de votare în Diaspora. Florian Bodog, care şi-a pierdut dreptul de a conduce doctorate şi care nu are nimic notabil în parcursul profesional, nu ar fi obţinut niciodată portofoliul Sănătăţii într-o societate normală. Sunt oameni care s-au arătat dispuşi la compromisuri în interesul partidului sau al unei persoane".
Liderul USR mai afirmă, conform sursei citate, că nominalizarea Danielei Carmen Dan şi a lui Sevil Shaiddeh, "subordonatele lui Liviu Dragnea", pentru două portofolii importante este emblematică.
(M.I.)
---------
Actualizare 16:08 Sorin Grindeanu: "Suntem un guvern politic, dar politica se face în altă parte"
Executivul va fi unul politic, format în baza coaliţiei PSD-ALDE, dar că activitatea acestuia nu va fi una politică, ci axată pe administrarea ţării, a declarat Sorin Grindeanu.
Grindeanu a precizat: "Şi eu, şi colegi mei - această echipă pe care o propunem - ne înţelegem foarte bine postura. Suntem un guvern urmare a coaliţiei PSD-ALDE, un guvern politic, dar politica se face în altă parte. Noi vom fi la guvern pentru administrarea ţării. Avem un program de guvernare votat de foarte mulţi români, un program de guvernare care a însemnat încrederea românilor în ceea ce noi am propus, care ne îndeamnă pe fiecare dintre noi, pornind cu mine şi cu restul echipei guvernamentale, la responsabilitate, modestie şi respect faţă de români. Este ceea ce ne va călăuzi în actul de guvernare".
Premierul desemnat a adăugat că la ora 16.00 în Parlament vor fi prezentate programul de guvernare şi lista membrilor Executivului, urmând să aibă loc discuţii şi cu alte grupuri reprezentate în Parlament.
(M.I.)
-------
Actualizare 15:08
Liviu Dragnea, liderul PSD, a anunţat lista membrilor Cabinetului care va fi condus de Sorin Grindeanu.
Lista miniştrilor este următoarea:
Ministrul Dezvoltării Regionale - Sevil Shhaideh;
Ministrul delegat pentru Fondurile Europene - Mihaela Virginia Toader;
Ministerul Economiei - Alexandru Petrescu;
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene - Ana Birchall;
Ministerul Afacerilor Interne - Carmen Daniela Dan;
Ministerul Agriculturii - Petre Daea;
Ministerul Apărării Naţionale - Gabriel Beniamin Leş;
Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale - Ioan Vulpescu;
Ministerul Educaţiei Naţionale - Pavel Năstase;
Ministerul Cercetării şi Inovării - Şerban Valeca;
Ministerul Finanţelor Publice - Viorel Ştefan;
Ministerul Justiţiei - Florin Iordache;
Ministerul Apelor şi Pădurilor - Adriana Petcu;
Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale - Lia Olguţa Vasilescu;
Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - Augustin Jianu;
Ministerul Sănătăţii - Florian Dorel Bodog;
Ministerul pentru Tineret şi Sport - Marius Dunca;
Ministerul Transporturilor - Răzvan Alexandru Cuc;
Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social - Gabriel Petrea;
Ministerul IMM-urilor si anteprenorilor - Florin Jianu;
Ministerul Turismului - Mircea Titus Dobre;
Ministrul delegat pentru relaţiile cu Românii de Pretutindeni - Andreea Păstîrnac.
Miniştri propuşi de ALDE:
Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul - Graţiela Gavrilescu;
Ministrul Mediului - Daniel Constantin;
Ministerul Afacerilor Externe - Teodor Meleşcanu;
Ministerul Energiei - Toma Petcu.
(M.I.)
---------
Actualizare 07:48 Liderii PSD se reunesc la ora 14.00, pentru aprobarea componenţei guvernului Grindeanu
Liderii PSD se întrunesc astăzi, de la ora 14.00, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), pentru aprobarea componenţei guvernului Grindeanu, urmând ca la ora 15.00 să aibă loc o întâlnire a grupurilor parlamentare reunite ale PSD şi ALDE în care fiecare candidat la funcţia de ministru să aibă o scurtă prezentare.
Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, a afirmat, săptămâna trecută, că din Cabinetul său vor face parte numai oameni politici care au fost validaţi în Comitetul Executiv al partidului, scrie News.ro.
Sorin Grindeanu a precizat, fiind întrebat despre componenţa Cabinetului său, următoarele: "Vorbim de un guvern politic. În cadrul PSD, deciziile se vor lua marţi, în cadrul CEx. Aici nu vorbim de preferinţe şi de prietenii, aici vorbim de responsabilitatea celor două partide, PSD şi ALDE, de a propune oameni politici pe domeniile respective, iar această decizie se va lua politic, în forurile de conducere, marţi".
Premierul desemnat a subliniat faptul că este vorba despre "un guvern politic, şi nu un guvern tehnocrat, de oameni care vor trece prin votul CEx în cazul PSD".
"Fiecare dintre cele două partide vor propune oameni de toată isprava care se vor ţine de programul de guvernare", a conchis premierul desemnat.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni seară, la România TV, că lista cu miniştrii din Cabinetul Grindeanu este completă.
Conform unor surse din partid, din viitorul Cabinet urmează să facă parte: Ministerul Economiei - Mihai Tudose; Ministerul de Finanţe - Cristian Socol sau Viorel Ştefan; Ministerul Fondurilor Europene - Marius Nica; Ministerul Apărării - Georgian Pop; Ministerul de Interne - Gabriel Vlase; Ministerul de Justiţie - Florin Iordache; Ministerul Afacerilor Externe - Natalia Intotero; Ministerul Agriculturii - Daniel Botănoiu; Ministerul Dezvoltării - Sevil Shhaideh; Ministerul pentru Tineret şi Sport - Gabriel Petrea; Ministerul delegat pentru Afaceri Europene - Ana Birchall; Ministerul Transporturilor - Mihai Fifor; Ministerul Sănătăţii - Dinu Cristina Elena sau Sorina Pintea; Ministerul Muncii - Lia Olguţa Vasilescu; Ministerul Energiei - Iulian Iancu; Ministerul Educaţiei - Mihnea Costoiu; Ministerul IMM-urilor si anteprenorilor - Florin Jianu; Ministerul apelor şi pădurilor - Doina Pană.
ALDE va avea 4 ministere, care, potrivit unor surse vor fi: Ministerul Mediului - Daniel Constantin; Ministerul Comunicaţiilor - Sorin Câmpeanu; Ministerul Culturii - Daniel Barbu; Ministerul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul - Steluţa Cătăniciu sau Graţiela Gavrilescu.
Conform calendarului anunţat de liderul PSD, Liviu Dragnea, şi transmis şi preşedintelui Klaus Iohannis, noul Executiv urmează să depună jurământul în 4 ianuarie, la ora 19.00, Sorin Grindeanu intenţionând ca prima şedinţă a Guvernului să fie în aceeaşi zi, la ora 21.00
Astăzi, la ora 10.30, urmează să fie şedinţe de Birou Permanent, iar la ora 12.00 şedinţe ale plenului atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor. La ora 14.00, vor fi şedinţele conducerilor PSD şi ALDE pentru aprobarea componenţei Cabinetului, iar la ora 15.00 va fi o întâlnire a grupurilor parlamentare reunite ale PSD şi ALDE în care fiecare candidat la funcţia de ministru va avea o scurtă prezentare.
În jurul orei 16.00 - 16.30, premierul desemnat Sorin Grindeanu va depune lista Guvernului şi programul de guvernare la Parlament, iar la ora 17.00 vor fi convocate Birourile permanente reunite.
Miercuri, 4 ianuarie, miniştrii propuşi vor fi audiaţi în comisiile parlamentare, între orele 8.00 şi 14.00. La ora 15.00, va fi convocat plenul reunit al Parlamentului pentru prezentarea programului de guvernare şi votul de învestitură al Guvernului.
(S.A.)
---------
Lista noului Cabinet este gata, urmând ca acesta să aibă în componenţă opt femei, iar patru ministere vor fi alocate ALDE, a declarat luni liderul PSD Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor.
El a precizat că lista noului Cabinet va fi prezentată spre aprobare marţi, în reuniunea Comitetului Executiv Naţional al PSD. La fel va fi şi în cazul ALDE, care se va reuni la rândul său, tot marţi, în forurile de conducere, informează Agerpres.
Dragnea a declarat, la România TV: "Lista e completă, chiar acum am terminat discuţia cu domnul Sorin Grindeanu. Mi se pare firesc şi corect - colegii mei să fie cei care află primii, în Comitetul Executiv Naţional (numele viitorilor miniştri, n.r.), nu din presă. Aşa am condus partidul şi aşa îl voi conduce în continuare, cu un mare respect faţă de colegii mei de partid şi faţă de regulile pe care eu le-am impus în partid".
El a precizat că a terminat luni negocierile cu ALDE pe ministerele pe care le vor prelua.
Liderul PSD a spus: "Mâine (marţi, n.r.) o să ne auzim, o să ne transmită care sunt propunerile dumnealor, pentru că ele trebuie acceptate de premierul desemnat, o să ştie şi dumnealor care sunt propunerile noastre, înainte de a intra în CExN. Dar o discuţie de principiu cu colegii de la ALDE am avut. Negocierea cu ALDE s-a terminat astăzi (luni, n.r.) cu ministerele pe care le vor prelua în responsabilitate colegii de la ALDE, iar pe cele care vor fi gestionate de PSD, aceste propuneri vor fi făcute mâine".
Întrebat câte ministere vor reveni ALDE, Liviu Dragnea a spus că patru.
În ceea ce priveşte numărul de femei din viitorul Guvern, Dragnea a arătat că cel mai probabil vor fi opt, din peste 20 de ministere.
El a confirmat că structura viitorului Guvern se va schimba, urmând să apară noi ministere precum cel al turismului sau un minister al IMM-urilor, mediului de afaceri şi antreprenoriatului.
Dragnea a arătat: "Sunt câteva domenii la care am ţinut foarte mult, care vor fi scoase în evidenţă ca minister de sine stătător, domenii necesare, care pot determina o creştere economică în zona respectivă, unde este foarte mult potenţial şi care, din păcate, mulţi ani de-a rândul au fost la «şi altele» (...) şi din cauza asta România a pierdut. Sunt şi domenii sensibile şi dau un exemplu - Ministerul Turismului. Toţi spunem că avem potenţial turistic foarte mare, dar turismul a fost plimbat pe la foarte multe ministere".
Preşedintele PSD a mai spus că a purtat discuţii cu oamenii de afaceri, în perioada campaniei electorale, cărora le-a spus că, din punctul său de vedere, relaţia dintre stat şi oamenii de afaceri trebuie schimbată complet.
Acesta a explicat: "Şi pentru asta trebuie să se întâmple câteva lucruri: statul să nu mai fie agresiv cu firmele, cu oamenii de afaceri. Vom introduce şi legea prevenţiei, chiar în primul trimestru, în aşa fel încât niciun om de afaceri să nu mai primească o măsură punitivă neavând înainte o măsură de prevenţie. Pentru că trebuie să înţelegem toţi că cea mai mare parte din veniturile care sunt la bugetul de stat îl fac oamenii de afaceri. Noi trebuie să avem un stat care să-i hăituiască, care să-i pedepsească, care să le închidă firmele, care să-i bage în puşcării sau trebuie să ne gândim cum îi ajutăm, modificăm cadrul legal în aşa fel încât să-i ajutăm să-şi dezvolte afacerile? Şi al doilea lucru care trebuie să se întâmple este să aibă un minister al lor care să comunice cu ei şi care să fie placa turnantă în relaţia dintre mediul de afaceri şi celelalte ministere. Şi în acest sens am decis să se înfiinţeze ministerul IMM-urilor, mediului de afaceri şi antreprenoriatului".
Un nou minister va fi cel al Apelor şi Pădurilor.
Liderul social-democraţilor a argumentat: "Din punctul meu de vedere, trebuie să începem în România un mare program de reîmpădurire. Toţi ştim ce s-a întâmplat cu pădurile din România. «Pădurile» au fost plimbate când la Agricultură, când la Mediu, au fost la «şi altele» şi e un domeniu atât de sensibil, un domeniu care este practic de siguranţă naţională şi am ţinut să fie un minister de sine stătător".
Potrivit acestuia, "a fost mare haos" şi în gestionarea resurselor de apă din ţara noastră.
1. cine este primul ministru?
(mesaj trimis de Ion în data de 03.01.2017, 08:04)
Penalul care vorbește precum tovarășul Ceaușescu?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.01.2017, 09:33)
Dragnea a fost condamnat politic pentru un sistem folosit de guvernul Ciolos, de evidență a prezenței la vot. Motivarea condamnării politice încă nu a fost publicată, iar Dragnea nu se poate adresa CEDO.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de lili în data de 03.01.2017, 11:08)
.....dragi cetateni...eu Dragnea o sa respect intocmai (la virgula) programul rezultat din Congresul PSD. ...Daca ceva nu o sa respect va rog sa ma...........da orce PSD-ist daca-l opriti pe strada si nu respect programyul va dau voie sa-l .......
1.3. Seros? (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de daniel în data de 03.01.2017, 11:09)
"evidență a prezenței la vot"? Pentru asta a fost condamnat nea Liviu?
Condamnare politica zici? Pe bune? In "Romanica" condamnare politica?
Dezinformarea merge la A3 sau Romanica tv. Dar in lumea reala stim cum a fost.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.01.2017, 13:39)
În lumea reala completul care a dat sentinta nu a publicat motivarea sentintei. Sistemul judiciar din Romania este populat de bolsevici care actioneaza la ordin.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.01.2017, 18:22)
In lumea civilizata exista demisie de onoare nu e cazul la noi.
2. fără titlu
(mesaj trimis de zaza în data de 03.01.2017, 11:03)
Numele pr.ministru este Grindeanu..sau Grindean ???
3. lala-land Gaga
(mesaj trimis de Grindina Ion în data de 03.01.2017, 17:12)
grindeanu propaga gargara psd-ista a lui mustacioara de teleorman....in momentul cind o sa intre in "grindina" rahationista a populatiei votante mani-pulata artstic o sa vedem de numele lui agatate cele mai frumoase epitete...
La multi ani romanilor adevarati numai !
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 03.01.2017, 17:32)
CRAPATI ODATA DE CIUDA!DRAGNEA A AVUT, CU O SINGURA EXCEPTIE, SIMTUL UMORULUI:LA JUSTITIE MINISTU TREBUIA SA FIE PONTA!( N-am votat PSD)
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.01.2017, 17:37)
dragnea insista cu musulmani in csat, doar sa faca pe grozavul, nu trebuie uitat asa ceva
5. Penibil!!!
(mesaj trimis de Dr.WHO în data de 03.01.2017, 17:48)
Guvern penibil, GRINDEANU=papitzoiul infractorului Dragnea, va fi jale!!!
6. Ce zice Dan e corect
(mesaj trimis de anonim în data de 03.01.2017, 18:15)
Melescanu din Pcr izvorat.
Cel de la Sport are treaba ca vaca si baletul.
Cat sunt numiri politice pilele sunt la rang de arta.
Ii dau guvernului 3-6 luni pana isi rupe gatul.
A scazut tva nu se vede in buzunare. Are curaj sa dea 1-10 mil de euro amenda la cei mari?
Ministru Imm buna idee. Cine are Imm si nu e Psd sau simpatizant Psd nu cred ca are ce vorbi cu ministrul.