Liderul suprem Iranian recomandă să nu se acorde încredere Occidentului

G.B
Internaţional / 28 iulie 2021

Ali Khamenei (sursă foto: Twitter)

Ali Khamenei (sursă foto: Twitter)

Liderul suprem iranian a estimat astăzi că experienţa a arătat că a acorda încredere Occidentului nu funcţionează, în momentul când Teheranul este angajat în discuţii internaţionale pentru a relansa acordul nuclear şi se pregăteşte pentru venirea la putere a unui nou preşedinte, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Ayatollahul Ali Khamenei a criticat de asemenea Statele Unite, implicate indirect în discuţiile asupra programului nuclear al Teheranului, că leagă întoarcerea lor în acord de discuţii "viitoare" privind programul iranian de rachete şi chestiuni regionale, în timp ce Teheranul a exclus orice discuţie în acest cadru cu privire la probleme care nu privesc sfera nucleară.

Acordul nuclear din 2015 dintre Teheran şi marile puteri - Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania - a acordat Republicii Islamice o relaxare a sancţiunilor internaţionale în schimbul unor limite asupra programului său atomic. Acesta a fost principalul succes diplomatic al preşedintelui care îşi încheie mandatul Hassan Rouhani.

Însă acordul a fost torpilat în 2018 de fostul preşedinte american Donald Trump şi SUA s-au retras unilateral din el, reimpunând sancţiuni punitive Iranului.

"Generaţiile viitoare ar trebui să folosească această experienţă. În timpul mandatului acestui guvern a devenit clar că încrederea în Occident nu funcţionează", a declarat Khamenei în faţa lui Rouhani şi membrilor cabinetului său, potrivit site-ului oficial al ghidului suprem.

Iranul este în discuţii din aprilie la Viena cu marile puteri şi indirect cu Statele Unite pentru a relansa acordul, dar negocierile par blocate până la sfârşitul mandatului lui Rouhani, care expiră la începutul lunii august.

Rouhani urmează să cedeze puterea săptămâna viitoare ultraconservatorului Ebrahim Raisi, câştigător al alegerilor prezidenţiale din iunie. Acesta a spus recent că guvernul său va sprijini discuţiile care "garantează interesele naţionale", dar că el nu va autoriza negocieri de dragul negocierii.

Preşedintele are prerogative limitate în Iran, unde cea mai mare parte a puterii este în mâinile ayatollahului Khamenei, ultimul factor de decizie, în special în ceea ce priveşte problema nucleară.

Khamenei a declarat miercuri că Statele Unite şi-au legat întoarcerea la acord de "viitoare" discuţii privind rachetele Teheranului şi problemele regionale.

Washingtonul a spus că "trebuie să includeţi o frază în acest acord care să spună că anumite probleme vor fi abordate în viitor sau nu vom avea un acord. Cu această propoziţie, ei vor să aibă o scuză pentru ingerinţele lor viitoare privind acordul în sine, rachetele şi chestiunile regionale", a asigurat ghidul suprem iranian.

Una dintre principalele critici ale acordului din 2015 ridicate de Trump a fost incapacitatea sa de a trata programul de rachete al Iranului sau presupusa sa ingerinţă în afacerile regionale.

Succesorul lui Trump, Joe Biden, a anunţat că este gata să revină la acord şi a început negocieri indirecte cu Iranul, pe măsură ce celelalte părţi ale acordului - Germania, Marea Britanie, China, Franţa şi Rusia - negociază la Viena. Şase runde de negocieri au fost organizate, ultima dintre ele încheindu-se pe 20 iunie fără a stabili o dată pentru o nouă rundă.

Statele Unite s-au referit în repetate rânduri la un acord amplu care ar acoperi capacităţile Iranului în materie de rachete şi influenţa sa regională. Dar Teheranul a refuzat întotdeauna să permită abordarea problemelor non-nucleare în cadrul acordului din 2015

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb