Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu lipsa medicilor de familie în mediul rural, şi a întreprins o serie de demersuri la autorităţile publice cu atribuţii în materie, ţinând cont de situaţia de fapt şi raportat la normele legale ce reglementează activitatea medicilor de familie, cu atenţie specială asupra problemelor apărute în contextul pandemiei de Covid-19, se arată într-un comunicat de presă emis ieri de instituţia publică.
În cadrul comunicatului se face referire informaţiile publicate de Institutul Naţional de Statistică în "Activitatea unităţilor Sanitare în anul 2019".
"Astfel, potrivit acesteia, din punctul de vedere al personalului sanitar care asigură îngrijirea sănătăţii populaţiei în mediul rural, acesta a fost slab reprezentat, în anul 2019, desfăşurându-şi activitatea în localităţile rurale numai 9,0% dintre medici, 12,4% dintre medicii stomatologi, 18,2% din totalul farmaciştilor, 10,9% din totalul personalului sanitar mediu şi 11,6% din personalul sanitar auxiliar. De asemenea, potrivit aceleiaşi statistici, în mediul rural au funcţionat 59,1% dintre unităţile medico-sociale, 63,2% dintre drogherii şi punctele de lucru ale farmaciilor, 3 din cele 9 centre multifuncţionale, precum şi cele două preventorii existente", se arată în documentul citat.
Referitor la acest aspect, recent, Renate Weber, Avocatul Poporului, a declarat pentru ziarul BURSA: "Este vorba tot mai mult despre persoane care ni se plâng de lipsa unei asistenţe medicale fireşti, fie că este nespecializată - în sensul de medici de familie, fie că este specializată - în sensul de medici specialişti. În România, în acest moment, există foarte multe localităţi - mai ales în zona rurală - unde nu există niciun medic de familie şi unde oamenii, care au nevoie de o minimă asistenţă, nu o primesc deşi ei contribuie la bugetul asigurărilor de sănătate. O altă problemă o reprezintă în această perioadă asigurarea asistenţei specializate. Noi am făcut, de la începutul acestei pandemii, din perioada stării de urgenţă, adrese peste adrese, anchete şi am solicitat clar să se acorde tratamentul necesar sau investigaţiile să se facă la timp pentru cei care sunt bolnavi de cancer, pentru cei care au alte maladii care şi aşa sunt mai dificile. Din păcate, nu facem decât să contabilizăm plângerile persoanelor care sunt în astfel de situaţii. Am văzut că mai nou avem plângeri şi de la asociaţiile bolnavilor de astfel de maladii. Deci, din punctul acesta de vedere, cred că ne confruntăm cu o chestiune privind nerespectarea drepturilor în raport cu aceste servicii de sănătate la care persoana este îndreptăţită. Constituţia României nu vorbeşte despre dreptul la sănătate, ci despre dreptul de a primi servicii de sănătate, inclusiv prin intermediul spitalelor publice care trebuie să ofere servicii de foarte bună calitate".
Instituţia anunţă că sesizarea din oficiu referitoare la lipsa medicilor de familie din mediul rural se află în lucru, iar rezultatele demersului vor fi făcute publice.