Lipsa convergenţei dintre politici a crescut nivelul inflaţiei

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Politică / 7 noiembrie 2007

Daniel Ionescu

Daniel Ionescu

Decizia Băncii Naţionale a României de a majora nivelul prognozat pentru rata anuală a inflaţiei se datorează lipsei de convergenţă între politica monetară şi politicile promovate de Guvern, ne-a declarat deputatul Daniel Ionescu. Domnia sa este de părere că necorelarea dintre politicile BNR şi politicile guvernamentale a majorat semnificativ costurile băncii centrale în procesul de dezinflaţie, a mai spus Daniel Ionescu.

"Datorită nivelului mare al cheltuielilor necesare asigurării stabilităţii economice, resursele financiare din operaţiuni ale băncii centrale sunt anulate şi implicit bugetul de stat nu mai poate beneficia de ele. Execuţia bugetară din acest an relevă că nu a fost eficientă, semnalul dat de Mugur Isărescu atenţionând că există pericolul alocării pe criterii politice şi implicit ineficientă a resurselor bugetare," consideră Daniel Ionescu.

Alte motive care au influenţat decizia BNR sunt nivelul scăzut al producţiei agricole datorat secetei, precum şi evoluţiile controversate de pe pieţele internaţionale cu impact în economia reală a României şi asupra cursului de schimb.

Daniel Ionescu este de părere că ţinta de inflaţie pentru anul acesta, de 5,7%, este optimistă la fel ca nivelul celei de 4,3% proiectat pentru 2008. Domnia sa prevede un nivel al inflaţiei pentru acest an de 6,0%.

Modificarea dobânzii de politică monetară este mai semnificativă ca semnale decât ca efect

Domnul Ionescu, mai susţine că ridicarea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale este o decizie consistentă strategic, dimensionată în urma unei analize de sistem făcute la nivelul băncii centrale inclusiv în legătură cu nivelul inflaţiei. Semnalul dat de BNR prin dobânda de politică monetară atrage atenţia asupra pragului crescut de instabilitate datorat exploziei creditelor. Totodată, BNR sugerează ca împrumuturile să fie dimensionate pe principii de eficienţă, iar tragerea creditelor să se efectueze cu asigurarea unei rentabilităţi certe a activităţii economice.

Cu siguranţă această decizie va avea ca rezultat o reevaluare a cererii de credite şi implicit o diminuare a masei creditelor acordate de bănci, crede Daniel Ionescu.

Despre influenţa asupra cursului de schimb, Daniel Ionescu crede că va fi sesizabilă doar dacă piaţa financiară se va confrunta cu influxuri semnificative de capitaluri speculative. "Semnalul dat de BNR - ţine să sublinieze domnul Ionescu - este deosebit de important, prin impactul poziţiei Băncii Centrale faţă de instabilitatea economică şi posibilele derapaje în domeniul pieţei valutare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb