Lipsa firmelor de consultanţă care să acorde servicii profesionale IMM-urilor pentru procesul de aderare este un handicap pentru mediul de afaceri, ceea ce se poate traduce prin dispariţia multora la momentul aderării, a precizat ieri Anca Daniela Boagiu, Ministrul integrării europene, la lansarea unui nou program PHARE destinat acestui sector.
Proiectul "Servicii de sprijin pentru Dezvoltarea Afacerilor", finanţat de Uniunea Europeană cu 3,8 milioane de euro, are ca scop final înfiinţarea Reţelei Organizaţiilor de Consultanţă în Afaceri - ROCA, formată iniţial din 24 de furnizori de servicii de consultanţă, instruirea personalului din Agenţiile de Dezvoltare Regională şi a autorităţilor locale din cele opt regiuni de dezvoltare regionale. La rîndul lor, acestea vor instrui, prin acest program, minimum 800 de IMM-uri.
Programul se va încheia în noiembrie 2006 şi vizează organizarea a şapte seminarii regionale la Brăila, Piatra Neamţ, Călăraşi, Timişoara, Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Craiova. Vor fi pregătite o serie de manuale vizînd antreprenoriatul în UE şi suporturi de curs ce vor fi înmînate întreprinzătorilor pe parcursul celor 16 seminarii ce vor avea loc pe parcursul programului. În prezent, la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului sunt înregistrate peste 3.600 de firme cu activitate de consultanţă contabilă şi financiară. "Programul vizează selecţia a 24 de companii, pe criteriile de eficienţă echivalente celor din UE, deoarece, din punct de vedere al rezultatelor, e ca şi cum pentru IMM-uri nu ar fi înregistrate astfel de companii la Oficiul Naţional pentru Registrul Comerţului. Companiile mari, care îşi pot permite să plătească de la 250 euro ora de consultanţă găsesc profesionişti. Dar noi dorim să oferim aceleaşi condiţii de dezvoltare, la sume modice, IMM-urilor care sunt şi în UE motorul economiei, principalii ofertanţi de locuri de muncă", a declarat pentru Rompres Gabriela Vasile, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie. Cu acest prilej, Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România, a precizat că pentru a atinge un grad de competitivitate asemănător celui din UE, întreprinzătorii romîni mai au multe de învăţat, dar şi statul trebuie să îi sprijine, în special prin eliminarea corupţiei, începînd cu cea din instituţiile publice.