LIRA STELINĂ, ÎN A PATRA ZI DE SCĂDERE Marile bănci îşi modifică în sens negativ estimările pe termen lung pentru cursul monedei britanice

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 octombrie 2016

Lira stelină s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, pentru a patra zi la rând, din cauza temerilor legate de o ieşire "dură" a Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), ceea ce a determinat strategii valutari să-şi modifice în scădere estimările pe termen lung pentru cursul acestei valute.

Lira nu a reuşit să se mai aprecieze după declinul de săptămâna trecută, în condiţiile în care politicienii britanici, în frunte cu premierul Theresa May, nu au reuşit să clarifice modul în care propune guvernul de la Londra să negocieze ieşirea din UE.

Amintim că, la începutul lunii curente, Theresa May a anunţat, la Congresul anual al Partidului Conservator, că Marea Britanie va activa în primul trimestru din 2017 articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care stabileşte o perioadă de doi ani de negocieri privind retragerea unei ţări din blocul comunitar. În aceste condiţii, Regatul Unit va părăsi UE până în 2019.

Ministrul britanic al Economiei, Philip Hammond, a recunoscut, în contextul dat, că economia ţării se va confrunta cu momente de turbulenţe în timpul negocierilor, turbulenţe pe care le-a comparat cu un "montagne russe".

Lira a scăzut cu 1% ieri, la ora 10.54, pe piaţa din New York, atingând 1,2234 dolari. La data de 7 octombrie, moneda britanică a coborât până la 1,1841 dolari, cel mai redus nivel din 1985 până în prezent, potrivit Bloomberg.

Banca olandeză ING Groep NV estimează că lira va avea un curs de 1,22 dolari la finele anului curent, comparativ cu 1,25 dolari, cât preconiza anterior.

Conform "JPMorgan Chase & Co." lira va scădea la 1,21 dolari până la sfârşitul acestui an, comparativ cu 1,32 dolari, cât estima anterior. Totodată, "Julius Baer Group" Ltd. consideră că lira va ajunge la 1,24 dolari la finele lui 2016, faţă de 1,29 dolari, cât anticipa înainte.

Pieţele britanice "dansează" acum în ritmul pieţelor emergente, după ce deprecierea record a lirei sterline de luna aceasta a dus la creşterea randamentelor obligaţiunilor guvernamentale, reflectând temerile investitorilor privind efectele negative economice şi financiare ale votului pentru Brexit, transmite Reuters.

Pe fondul temerilor că Regatul Unit va fi puternic afectat din punct de vedere economic în urma ieşirii din UE, corelaţia între lira sterlină şi un indice al monedelor pieţelor emergente a urcat la un nivel record, conform Agerpres.

"Investitorii sunt din ce în ce mai tentaţi să aprecieze activele britanice în lumina pieţei emergente, pe fondul unei reevaluări a perspectivelor economice ale ţării pe termen mediu spre lung", a apreciat Chris Scicluna, analist la Daiwa Capital Markets Europe Ltd. Londra.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb