Sute de protestatari îngrijoraţi din cauza crizei climatice au ieşit, ieri, pe străzile din Lisabonei, iar zeci de persoane au luat cu asalt o clădire în care ministrul portughez al Economiei, Antonio Costa e Silva, ţinea un discurs şi i-au cerut demisia fostului magnat petrolier, relatează The Guardian, potrivit News.ro.
Unii manifestanţi au pătruns în clădire, în timp ce cei rămaşi afară scandau: "Demisia, Costa e Silva!"
Poliţiştii i-au scos pe protestatari afară din clădire. Radiodifuzorul portughez RTP a scris că ministrul a părăsit clădirea printr-o uşă din spate.
Ministerul portghez al Economiei a refuzat să comenteze subiectul.
Protestul din Portugalia a avut loc în timp ce liderii mondiali, factorii de decizie politică şi delegaţii din aproximativ 200 de ţări s-au reunit în marja summitului Cop27 ONU, privind schimbările climatice, în Egipt, unde speră să menţină în viaţă obiectivul de a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.
Cu toate acestea, unii activişti nu cred că summitul va rezolva problema.
"Conferinţele precum COP nu pot face faţă problemelor legate de schimbările climatice, deoarece ar avea nevoie de mai multă participare din partea societăţii civile, mai puţină participare din partea lobbyştilor din industria combustibilor fosili", a spus Pedro Franco, un student în vârstă de 27 de ani.
Joao Duarte, în vârstă de 23 de ani, a arătat, de asemenea, cu degetul spre guverne pentru că au favorizat interesele monetare ale marilor companii în loc să pună schimbările climatice în fruntea agendei politice.
"Nu va exista nicio schimbare până când guvernele nu vor înceta să fie cei mai buni prieteni şi aliaţi ai marilor companii", a spus el.
Experţii ONU au precizat, într-un raport publicat marţi, că promisiunile companiilor, băncilor şi oraşelor de a obţine emisii nete zero reprezintă adesea puţin mai mult decât o dezinformare ecologică ("greenwashing).
"Situaţia este gravă şi urgentă. Ceea ce facem sau nu facem în acest deceniu va avea un impact mare asupra securităţii climatice.", a declarat Marta Leandro, vicepreşedintele grupului portughez de mediu Quercus, la protestul de la Lisabona.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2022, 14:45)
Interesant ca in Germania nu fac scandal,
cu toate ca sa redeschis 3 mine de lignit,
pe langa cele 3 de carbune deja redeschise
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2022, 09:34)
lignitul nu e carbune?