Listarea acţiunilor Romtelecom la Bursă ar putea fi blocată de dreptul de preemţiune al OTE

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 ianuarie 2014

Listarea acţiunilor Romtelecom la Bursă ar putea fi blocată de dreptul de preemţiune al OTE

Oficialii de la OTE Grecia au refuzat să comenteze această informaţie

Listarea acţiunilor deţinute de statul român la Romtelecom, programată pentru anul acesta, face parte din priorităţile pe care şi le-au "fixat" Guvernul şi reprezentanţii din Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, încă din 2013. Similar altor intenţii ale reprezentanţilor statului, "socoteala de acasă nu seamănă, întotdeauna, cu cea din târg", astfel încât dezideratul listării Romtelecom la Bursă ar putea să fie un plan cu bătaie lungă din cauza dreptului de preemţiune pe care OTE l-ar avea în cazul vânzării companiei de telecom, după cum relatează surse din piaţă.

Nicolae Oacă, analist telecom şi fost consilier al preşedintelui ANCOM, spune: "Este posibil ca OTE să aibă drept de preemţiune în ceea ce priveşte vânzarea participaţiei statului român în Romtelecom. Cu toate acestea, şansele ca OTE să facă uz de acest drept sunt reduse, date fiind problemele financiare cu care se confruntă operatorul elen, în ultima perioadă, fiind nevoit să renunţe la unele deţineri din Europa pentru a-şi reduce datoriile. Probabil, OTE nu va cumpăra pachetul de acţiuni deţinut de statul român la Romtelecom.

De altfel, în urmă cu doi ani, când au existat discuţii în legătură cu vânzarea pachetului de acţiuni deţinute de stat la Romtelecom, OTE nu s-a arătat interesată să cumpere".

Reprezentanţii consorţiului format din SSIF "Swiss Capital", UBS Limited, Muşat şi Asociaţii SPARL şi BT Securities, consultanţii care se vor ocupa cu finalizarea privatizării Romtelecom, ne-au declarat că, deocamdată, nu a fost stabilită o dată în vederea listării companiei de telecomunicaţii pe Bursa din Bucureşti. În ceea ce priveşte dreptul de preemţiune pe care OTE l-ar avea, în continuare, în contextul vânzării acţiunilor deţinute de stat la Romtelecom, aceştia ne-au spus că nu sunt la curent cu o astfel de informaţie.

Recent, fostul ministru al comunicaţiilor Valerian Vreme, cât şi secretarul de stat Marius Fecioru au declarat că o eventuală listare a Romtelecom este blocată de dreptul de preemţiune câştigat de OTE în 2003. "Nu am ieşit direct pe bursă din cauza unei prevederi din contractul de privatizare semnat în 2003 de guvernul Adrian Năstase", a declarat, recent, Fecioru.

Informaţia potrivit căreia OTE ar avea drept de preemţiune la Romtelecom a fost infirmată, însă, de Dan Nica, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, care a menţionat, recent, că a fost eliminată această clauză.

La rândul lor, oficialii OTE din Grecia au refuzat să comenteze informaţia cu privire la dreptul de preemţiune.

Contractul de privatizare prin care OTE a devenit în 2003 acţionarul majoritar al Romtelecom este secret.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb