Listarea de către FP a unui pachet din acţiunile Hidroelectrica va avea efecte foarte grave

GHEORGHE PIPEREA
Piaţa de Capital / 15 ianuarie 2022

Listarea de către FP a unui pachet din acţiunile Hidroelectrica va avea efecte foarte grave
GHEORGHE PIPEREA

Virgil Popescu, ministrul energiei, a zis ieri că susţine ideea listării de către Fondul Proprietatea, a unui pachet de 15% din acţiunile emise de Hidroelectrica. FP deţine 20% din aceste acţiuni, deci, ar putea, teoretic, să facă ce vrea cu acţiunile sale, inclusiv să le vândă la bursă. Numai că acţiunile trebuie mai întâi listate la bursă de către emitent, adică Hidroelectrica. Or, acest lucru este interzis prin lege, pentru cel puţin doi ani după pandemie. Dacă, printr-un act de magie contra legii (ne-am cam obişnuit cu asta, din păcate - starea de alertă a fost anulată de 15 ori până acum, este ilegală, dar continuă să ne fie impusă prin fărădelege), se va reuşi această. listare, atunci vor fi generate câteva efecte secundare grave, chiar fatale. Unu - banii din listare nu se vor duce în companie, cum cred naivii, ci în conturile FP. Aceşti bani vor fi daţi acţionarilor, deci fondurilor localizate în SUA sau UK, cu titlu de restituire de aport la capitalul social, care nu este supusă niciunui impozit şi niciunei taxe sau contribuţii (FP a mai făcut asta, de două ori, în 2018 şi 2019, niciun organ de anchetă nefiind interesat de acest gen de inginerie financiară evazionistă). Deci, toţi banii vor scoşi din ţară, free of any taxes. Doi, banii vor veni de la fondurile de pensii, care vor arunca miliarde de euro în conturile FP, văduvind restul pieţei de lichidităţi. Trei, la listarea propriu-zisă a Hidroelectrica, dacă se va mai face, preţul va fi fost enorm, cu riscul unui eşec major al listării. Patru, criza energetică ar putea avea efecte grave, în 2-3 ani, asupra afacerii hidro. Banii fondurilor de pensii, adică banii noştri, vor avea "şansa" de a fi pierduţi în cine ştie ce faliment. Iar administratorii fondurilor vor scăpa, pentru că aşa lucrează "mâna invizibilă" a pieţei, nu?

P.S. Legea care interzice listarea este scrisă şi adoptată prin eforturile pe_se_de. Mă întreb ce spun acum reprezentanţii în guvern ai pe_se_de faţă de această afacere oneroasă susţinută atât de puţin responsabil de colegul lor de la masa guvernului Ciucă...

Opinia Cititorului ( 40 )

  1. ce parere aveti de rolul bursei in finantarea ecomiei?Ar fiu rau ca miliardele tinute de romani in depozite bancare la dobanzi real negatve sa intre in circuitul economic,prin cumpararea de actiuni?

    1. Nu neaparat, daca fp ar fi cumparat pachetul de actii hidro de la stat si nu ar fi primit gratis 20% din toate companiile profitabile din energie ale romanilor.

      FP nu le-a primit deloc gratis.FP este un fond de despagubire . Ca atare, chjiar dimpotriva, statul a platit despagubiri cu actiuni care la acea vreme nu acopereau in mod real suma datorata catre cei furati de comunism.

      mana pe o carte de istorie

      A despagubit pe cine? Pe americani? Cei expropiati abuziv au vandut mult inainte ca fp sa ajunga pe piata. Eu nu trebuie sa pun mana pe cartea de istorie, eram pe prezent atunci cand s-a intamplat si inca nu sunt senil ca altii.

    pai nu tot noi am nascocit retrocedarile ne-am dat avutia singuri

    1. in toate tarile fost comuniste s-au facut retrocedari. Erau oricum bani furati.

      ...

    ...

    1. "emite opinii", nu "omite opinii" cum gresit am scris

      redactia - ati exagerat de data asta. comentariul meu nu a avut absolut nimic jignitor in el. am si mentionat ca nu trag concluzii, pentru a nu se interpreta drept atac la persoana. imi ziceti si mie ce articol din regulament am incalcat? asta este cenzura, pur si simplu eliminati opinii. am terminat cu pagina asta

      Te rog, dezbaterea este conceputa prin Regulament exclusiv asupra articolului, deloc asupra autorului.

    A tot scazut vn a actiunilor si a mai ramas 0.52 lei. Din astia cat mai poate scadea? Nu poate ramane cu vn zero. Partea proasta ca actualii ministri nu pot fi banuiti de inteligenta, asa ca pentru ei totul e in regula daca FP da tunul pe care si l-a propus. Sunt doar ministri pe cont propriu, nu? Au si fata de noi sau statul roman vreo obligatie? Dupa cum actioneaza, ma indoiesc.

    1. Orisice propriterar detine dreptul de a-si vinde detinerile.In al d-lea rand FP este o entitate romaneasca.Administratorul fondului are cetatenie straina.Administratorul indeplineste ordinele actionarilor in limita legii.Daca suntem condusi, de zeci de ani, de MAMELUCI nu poti cere proprietarilor sa-si piarda avutia de dragul unui nou raid( a BERBERILOR de pilda)Toate actiunile FP au fost detinute de expropiatii unor bunuri pe care statul si le-a insusit pe nedrept si nu a putut sau nu a dorit sa le restituie.Proasta administrare a tarii ia determinat sa se lepede si de actiuni.Suferiti romani,oftati romani,resemnati-va romani altceva nu stiti.Findca e ZiuaCulturii :Traind in cercul vostru stramt.......(pe noi norocul ne-a parasit de mult) de la facerea lumii cand s-a impartit norocul romanii au lipsit la apel,aveau ei ceva de rezolvat sau le era lene sa steala rand.

      Pardon ,au lipsit atunci cand se impartea MINTEA

      Ce placere ciudata sa te autoinsulti!

      Nu e chiar asa.Romanii au avut noroc din plin ,de conducatori care au reusit sa-i fure. Initial toate actunile FP erau detinute de romanii care au reusi sa primeasca despagubiri pt averile confiscate de comunisti.Din prima clipa cei aflati la coducerea unor institutii ale statului au incercat sa-i fure pe cei care au primit sau aveau dreptul sa primeasca despagubiri.Unii chiar motivau ideologic ca vechii exploatatori nu trebuie despagubiti .Metodele au fost multile:au intarziat cu anii acordarea drepturilor;au amanat cat mai mul posibil listarea la bursa a FP;dupa lstare au incercat prin toate mijloacele sa-i faca pe detnatorii de actini sa nu aiba incredere ca la bursa vor obtine pretul corect pe actinile detinute.Asa s-a ajuns ca multi romani sa vinda actiuile la preturi derizorii,unii chiar inainte de listare.Cumparatorii au fost cei din institutiile statului care aveau aces cu prioritate la informatii precum si f multi straini Drept rezultat in prezent o buna parte din FP apartine strainilor.Administratorul fondului incearca si reuseste sa abtina venituri cat mai mari pt actionari. Bravo lui asa ttebue sa actioneze un adm. platit de actionari.Daca va reusi sa vanda pe bursa o parte din actinile detinute de fond la hiroelectricaar fi bine bine ca majoritatea actunilor sa fie rezervate romanilor.

      as vrea sa ne amintim ca suntem cetateni europeni si ca ne este interzis sa discriminam alti cetateni europeni.

    romania trebuie sa achite taxa de protectie us, am fost printre primii care au sarit cu banii la bugetul nato 2%. Nimic nou sub soare, de sute de ani protectoratul plateste taxa.

    care doreste poate cumpara de pe bursa actiuni hidro asa ca sa nu deplangem privatizarea, in sfasit dupa 30 ani li se micsoreaza ciolanul. daca ar privatiza si romgazul ar fi minunat. 

    1. Libertatea, democratia costa, asta e, pune osul la munca

      ...

    Eu nu vad un lucru rau in vanzare, depinde de cat o sa fie pretul unei actiuni,pana la urma fiecare este liber sa aleaga daca cumpara sau nu!

    Noi nu ne vindem tara, o dam gratis la...derbedeii bastinasi. Asta am inteles din articol, ca eu cumpar la IPO si admin FP fuge cu banii mei, bani care trebuie sa ramana la banca care sa-i imprumute guvernului pt plata specialilor si a PNDL....

    ...

    1. ...

    O listare poate fi făcute cu certificate de depozit. Vezi FP, SNG pe bursa din Londra. Surprinzător pt un așa specialist sa nu știe asta. Acțiunile nu se vând, se vând doar drepturi.

    Doi - nu ne vindem țară! Am mai auzit și nu întrebăm ce culoare are carnetul de partid al autorului. Știm deja :=) 

    Trei - dacă nu vrei ca banii sa ia drumul străinătății - cumpara toate acțiunile FP și s-a rezolvat  

    Patru - legea cu înstrăinarea a fost data pt ca valoarea era prea mică. După cum autorul zice, valoarea ar fi mult prea mare datorită prețurilor de pe bursa. Sa înțeleg ca aceasta lege a fost data doar ca partidul din care face parte (sau doar îl simpatizează) sa mai mulgă vreo 2 ani așa cum au focul-o cu Petrom înainte de privatizare?

    Problema României este ca asculta de falși profeți care nu știu nimic de fapt. De aia nu progresam așa cum ar trebui. E bine sa listeze Hidro? Eu cred ca da, dacă se face un MCS iar banii sunt folosiți în investiții. 

    1. Jumate din uk, sub orice forma, e detinuta de indieni, rusi, arabi. Si-au vandut tara si aia. De americani nu mai zic, ca acolo e o amestecatura totala.

      Circulatia capitalului e greu de inteles, mai bine bagam poporul la inaintare. 

      ...

    ...

    1. Fabuloase argumente. Bravo!

    Stau si ma gandesc cati ani de bursa o avea tovarasu'...

    Actionari la fp nu sunt doar din sua si uk, ci si din romania, destul de multi. As vrea sa vorbiti si de ei. 

    Administratorii de fonduri fac ce vor caci asa le permite legea si nestiinta ASF. Cand doriti, intram si in capitolul coruptie piete capital. 

    Mi-a placut si aia cu cei 20% din cei 15%...e tare rau, marca dancila, aria cercului. 

    Pana la urma procentele din hidro aflate la fp, cum au ajuns acolo? Din cauza poporului...? 

    Si partea cu vaduvitul de lichiditati e frumoasa, caci se striga de ani de zile lipsa lichiditatii, dar nu, noi nu ne vindem tara. O dam pe degeaba, cu comision la partidul pomenit. 

    DAR , DEPINDE CINE

    1. Snt mic investitor la BVB, ultima dată când am urmat indicațiile reprezentanților statului român, vezi falimentul Oltchim, am fluierat a pagubă. Eu cred că domniile lor au nevoie de incă puțină educație financiară sau fac totul cu intenția de a păgubi oamenii oneşti care investesc în bursa românească!

    > Patru, criza energetică ar putea avea efecte grave, în 2-3 ani, asupra afacerii hidro.

    De ce? Hido e green energy, chiar nu vad cum pot ajunge in faliment? Din contra, Hidroelectrica pare a fi chiar aliniata cu trendul de green care vine de la UE. Ce imi scapa? 

    1. marea majoritate a hidrocentralelor trebuiesc retehnologizate, la vidraru au pus 80mil euro, aproape un sfert din profitul net pe 2020, si nu se inghesuie nimeni. au lucrari majore de facut si pe parte de lacuri de acumulare, decolmatari, revizii baraje etc. La o masina bagi bani dupa 7-8 ani, la hidro dupa cateva decenii si termenul e pe expirate.

      pe parte de instalatii de producere destul de putin, un parc eolian second so si acolo trebe bagati bani si o hidrocentrala de 80mw.

      se merita sa cumperi dar nu la orice pret. 

    Principalii vinovati sunt aceia,din perioada lui basescu,care au facut ce nu au facut Ungaria etc.,respectiv restituirea in integrala a fostelor proprietati.

    1. Iliescu era cu "restitutio in integrum"

    Nu știu cât influențează articolele de pe net , acțiunile "bravilor noștrii" conducători , dar această vânzare , practic, vinde poporul roman și viitorul lui.

    Niste indivizi , vând bunuri realizate cu cazna și sudoare obiective care nu sunt ale lor. 

    Ei n-au contribuit cu nimic la realizarea lor , nici măcar financiar, dar prin metode sofisticate și greu de înțeles de omul normal , vând obiective naționale strategice .  

    Oare cum ar putea fi exprimat într-un cuvânt acest fenomen și care ar fi originea lui ? 

     

    1. "Capitalism", tovarase normal.

    [...] Structura acționariatului FP la data de 31 decembrie 2021 în procente este:

    Acţionari instituționali români: 37,05  

    Persoane fizice române: 19,94 

    The Bank of New York Mellon: 16,63  

    Acţionari instituționali străini: 14,39  

    Persoane fizice nerezidente: 3,21 

    Ministerul Finanțelor Publice: 5,78  

    Acțiuni proprii: 3,01  

    Se observă că majoritatea acționariatului este românesc!Dreptul la proprietate este garantat de constituția României! Dacă cineva are o proprietate este liber să o vândă dacă dorește și să încaseze banii. Noul proprietar are tot interesul să crească valoarea companiei pe care a cumpărat-o. Acționar majoritar la FP este statul român cu 80,1 % din capitalul social. Banii din vânzare vor intra firesc în contul vânzătorului. Doar dacă acesta dorește poate să-i facă cadou companiei. Acest fapt se întâmplă atunci când vânzătorul rămâne în continuare acționar majoritar.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb