Analiză Ebury - "Ziua Eliberării" lui Trump îi lasă pe investitori în incertitudine

M.P.
Miscellanea / 3 aprilie

Analiză Ebury - "Ziua Eliberării" lui Trump îi lasă pe investitori în incertitudine

Pieţele se pregătesc pentru un nou val de tarife vamale, care se vor adăuga celor deja impuse sau anunţate de administraţia Trump, conform unui comunicat transmis redacţiei. Noile taxe pentru importurile din SUA urmează să fie anunţate astăzi, la ora 23:00 (ora României), de la Casa Albă, într-un cadru plin de fast specific lui Trump.

Atenţia este îndreptată către tarifele reciproce - taxe impuse ca răspuns la tarifele şi alte bariere non-comerciale aplicate de alte ţări, pe care administraţia Trump le consideră practici comerciale incorecte şi care dezavantajează Statele Unite. Nivelul de incertitudine cu privire la politica comercială a SUA este extrem de ridicat înaintea anunţului de astăzi, indicele care o măsoară atingând un nivel record şi depăşind cu mult vârfurile anterioare din primul mandat al lui Trump. Mesajele transmise de oficialii americani au fost adesea contradictorii în ultimele săptămâni, iar potrivit unui raport Bloomberg, planurile sunt încă în schimbare chiar şi cu puţin timp înainte de anunţul de astăzi.

Această incertitudine a afectat monedele la nivel global, exercitând presiuni asupra celor expuse cel mai mult riscului de a fi supuse unor taxe punitive. De exemplu, am observat o depreciere accentuată a monedelor asiatice, în condiţiile în care multe dintre aceste ţări aplică tarife ridicate pentru produsele americane şi înregistrează excedente comerciale semnificative în relaţia cu SUA. În ultimele săptămâni, acest context a avut şi un efect contraintuitiv asupra dolarului american, care a fost supus unor presiuni, pe măsură ce unii dintre indicatorii economici ai SUA au început să semnaleze probleme, în special cei care reflectă încrederea mediului de afaceri şi a consumatorilor, potrivit comunicatului.

Indicatorul GDPNow al Fed-ului din Atlanta, chiar şi ajustat pentru importurile ridicate de aur, indică o valoare negativă, sugerând o contracţie a PIB-ului de 1,4% în primul trimestru. Considerăm că această estimare exagerează semnificativ amploarea încetinirii economiei americane şi subliniem că datele esenţiale nu susţin un astfel de declin, iar piaţa muncii din SUA dă puţine semne de slăbiciune.

Incertitudini cheie:

Scopul: Se vor aplica tarifele tuturor partenerilor comerciali ai SUA sau doar unui grup restrâns (10-15%) cu cele mai ridicate tarife existente în prezent şi cele mai mari excedente comerciale faţă de SUA?

Nivelurile tarifare: Cum vor varia tarifele de la o ţară la alta?

Excepţii: Ar putea negocierile de ultim moment să atenueze impactul?

Sectoare vizate: Vor fi anumite industrii, precum cea a semiconductorilor, supuse unor tarife mai ridicate?

În opinia noastră, aspectul-cheie pentru pieţe în legătură cu acest anunţ va fi rata medie a tarifelor aplicate importurilor în SUA după implementare. Această rată era de doar 2,5% înainte de alegerea lui Trump şi a crescut în prezent la 8-9%. Estimarea noastră este că pieţele anticipează o rată medie de 15% după anunţul de astăzi, în principal ca răspuns "reciproc" la măsurile netarifare, dar şi din cauza tarifelor sectoriale aplicate unor industrii specific, se precizează în comunicat.

O depăşire semnificativă a aşteptărilor (de exemplu, un anunţ privind o rată de 25%, similară tarifelor propuse iniţial pentru Canada şi Mexic) ar determina, cel mai probabil, corecţii pe pieţele financiare şi o apreciere a dolarului. Pe de altă parte, o rată de aproximativ 10%, aplicabilă doar unui anunit număr de ţări, ar fi percepută pozitiv de către pieţe şi negativ pentru dolar.

Tarifele sectoriale (de exemplu, în domeniul farmaceuticelor sau semiconductorilor) rămân un factor imprevizibil, întrucât, deşi impactul lor macroeconomic ar putea fi redus, efectele perturbatoare la nivelul industriilor afectate ar putea fi semnificative.

Considerăm, de asemenea, că tariful anunţat astăzi ar trebui privit ca un plafon, de la care fiecare ţară va putea negocia o reducere prin acorduri bilaterale. Pe de o parte, acest lucru înseamnă că nu este nevoie de reacţii panicarde chiar şi în cazul unei surprize negative privind nivelul tarifelor. Pe de altă parte, acest cadru asigură faptul că incertitudinea şi volatilitatea pieţelor, generate de titlurile din presă, nu se vor încheia odată cu anunţul de astăzi, se mai menţionează în comuncat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5116
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2235
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9419
Gram de aur (XAU)Gram de aur453.3570

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb