LIVE TEXT: CONFERINŢA PLASA DE SIGURANŢĂ SOCIALĂ ÎN VREMURI DE RESTRIŞTE: Preţurile şi tarifele reglementate, plafonate sau compensate - perspective economice şi sociale

G.M.
Miscellanea / 20 mai 2022

Preţurile şi tarifele reglementate, plafonate sau compensate - perspective economice şi sociale

Actualizare - Valentin Drăgoi,avocat:"Consumatorul poate fi protejat doar prin reinserţia legislativă a retractului litigios. Înţeleg că se va pune în discuţie un astfel de proiect legislativ, ce ar trebui să fie susţinut de toţi profesioniştii, pentru că retractul litigios poate salva în mare parte consumatorii care se află în situaţii dificilă."

"Retractul litigios trebuie să fie modalitatea în care putem stârpi dominaţia banksterilor asupra consumatorilor. Este nevoie ca acest instrument juridic să fie reinserat în legislaţia naţională. Retractul litigios prevedea în fostul Cod civil, că debitorul cedat, poate să plătească băncii care vinde preţul cesiunii şi spezele contractului şi să scape de datorie. Banca vinde acum o creanţă de 100 lei la 10 lei. Nu are relevanţă că acei 10 lei sunt luaţi de la colectorul de creanţe sau de la debitori. Asociaţia Română a Băncilor a încercat să îngroape din faşă această iniţiativă legislativă spunând că reinserţia retractului litigios ar însemna că vor rămâne colectorii de creanţe fără obiectul activităţii. Băncile s-au raliat punctului de vedere al colectorilor de creanţe, dar cred că în spate au avut un plan bine ticluit, deoarece prin cesionarea creanţelor către colectori, banca nu mai e obligată să constituie provizioane pentru creditele neperformante".

---

Actualizare - Alexandru Răţoi: "Din punct de vedere fiscal ce se întâmplă acum în Europa, este ceva ce în urmă cu câţiva ani ţi se spunea că nu are cum să se întâmple"

Alexandru Răţoi: "Din punct de vedere fiscal ce se întâmplă acum în Europa, este ceva ce în urmă cu câţiva ani ţi se spunea că nu are cum să se întâmple. Inflaţia de acum şi creşterea deficitelor bugetare în statele membre ale Uniunii Europene erau privite de specialişti, în urmă cu ceva ani, ca o lebădă neagră. Cine suportă riscul inflaţiei în contractele de creditare, risc care nu era prevăzut de nimeni şi despre care nu ne-a informat nimeni? Statul, Comisia Europeană care au spus că aşa ceva, cu privire la inflaţie, nu are cum să se întâmple? Nu! Noi suportăm aşa ceva, prin supraîndatorarea la care suntem supuşi în urma creşterii inflaţiei şi a ROBOR".

---

Actualizare - Alexandru Răţoi, avocat, partener la Piperea şi Asociaţii: "Plasa de siguranţă socială nu am inventat-o eu, am identificat-o în doctrina americană din anii 70"

Alexandru Răţoi, avocat, partener la Piperea şi Asociaţii: "Plasa de siguranţă socială nu am inventat-o eu, am identificat-o în doctrina americană din anii 70 şi este un concept care vizează acoperirea riscurilor pe care un cetăţean trebuie să le suporte de-a lungul vieţii. (...) În această noţiune a fost inclus şi falimentul persoanei fizice. Este cu adevărat o plasă pe care trebuie să o construim din toate punctele de vedere, e o chestiune care are legături cu drepturile asigurării sociale. Se pune problema articulării acestui sistem, care la noi nu e articulat, se vorbeşte despre o dublă asigurare, dar în realitate oamenii nu sunt protejaţi".

---

Actualizare - Iulia Golgojan, avocat: "În urma analizei deciziilor 431/2021 şi 432/2021 emise de CCR, în fazele extrajudiciare ale procedurii de dare în plată părţile au posibilitatea de negociere pentru adaptarea contractului de creditare."

"În fazele judiciare instanţa are obligaţia de a analiza adaptarea contractului, inclusiv din oficiu, chiar dacă nu a fost sesizată în acest sens de debitor/creditor. Hotărârea prin care se respinge contestaţia creditorului şi se stabileşte că există impreviziunea nu are autoritate de lucru judecat din perspectiva dării în plată, pentru că părţile pot negocia adaptarea contractului anterior semnării dării în plată".

---

Actualizare - Paul Anghel, director executiv ANPC: "Avem un control în derulare pe IFN-uri care practică dobânzi imorale, dacă nu chiar aberante."

"Câteva exemple: Hora Credit are o dobândă efectivă anuală de 69.700%. Pentru un credit de 10.000 lei, dobânda aplicată depăşeşte 59.000 lei. Viva Credit - dobândă efectivă anuală de 4716%, Credit Prime - 1757%, Mozipo - 2059,88%, Flux Credit - 1655,12%, I Credit - 5689%, Felix Credit 3095%, etc.. Orice am spune după parcurgerea acestei liste, este prea mult. De aceea, trebuie să susţinem iniţiativa domnului senator Zamfir pentru plafonarea dobânzii. Cred că plafonarea dobânzilor reprezintă una dintre plasele de siguranţă pentru consumatori".

---

Actualizare - Gheorghe Piperea: "Există un proiect de lege pe care până acum domnul senator Zamfir a fost nevoit să îl ţină în sertar din motive obiective cu privire la organizarea ANPC. E o lege scrisă în 2017, care întăreşte statutul ANPC, care în momentul de faţă e o instituţie aflată în cordoonarea unui minister."

"Considerăm că pentru a-şi îndeplini cu succes şi încrederea populaţiei rolul său, e nevoie ca ANPC să fie o instituţie independentă aflată în subordinea Parlamentului, pentru a avea egalitate de arme şi poziţie în discuţiile cu Consiliul Concurenţei, cu ANRE şi cu alte instituţii ale statului. Sper ca proiectul să fie iniţiat în sesiunea parlamentară din septembrie".

---

Actualizare - Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: "Trebuie să demarăm o informare a consumatorilor şi să luăm în calcul modul de analiză a consumatorului mediu informat, o educaţie financiară timpurie şi obligaţia băncilor de a informa clienţii şi modul de a calcula bonitatea unui consumator."

"Dacă la vârsta de 30 ani iei un credit imobiliar pe 30 de ani în anumite condiţii, tot ce ai calculat cu banca se poate schimba radical pentru că apar situaţii ce nu le poţi prevedea ca îmbolnăviri care te pot duce în situaţia de a nu mai onora ratele. Consumatorii trebuie să ştie exact în ce condiţii vor semna sau nu un contract de credit şi care vor fi consecinţele neplăţii unei rate necorespunzătoare, înaintea acordării creditului. La momentul în care banca îţi pune în faţă toate motivele neşansei unei relaţii cu instituţia finanţatoare, informaţiile respective să te facă să îţi diminuezi solicitarea".

---

Actualizare - Alexandra Ianul, avocat: "Noi apărăm un segment de credite care la momentul respectiv era complet neprotejat, nu exista legislaţie. Băncile ajutate de sistem au avut loc de manevre şi aşa s-au născut abuzurile."

Legea dării în plată, în practica sa, în instanţă, te transformă într-un specialist al legii civile. A fost o luptă asiduuă, pe care am dus-o cu băncile în faţa instanţelor, în faţa CCR, sistemul nemaiştiind ce să inventeze pentru apărarea poziţiei sale dominante. După victoria la CCR, am câştigat 75% din dosare, iar apoi Curtea de Apel Bucureşti ne-a casat toate hotărârile primei instanţe. Acum suntem în situaţia în care avem foarte puţine instanţe care în continuare se opun aplicării legii dării în plată şi care ne omoară dosarele pe plan procedural. Am senzaţia că la Judecătoria Sectorului 1 este un concurs pentru trântirea acestor dosare. Este unica judecătorie care taxează consumatorul şi impune taxa de timbru la valoarea obiectului cererii. Judecătoria Sectorului 6 are peste 4000 de dosare pe rol privind darea în plată, dar nu a dat o singură sentinţă favorabilă pentru un consumator. (...) Am reuşit modificarea legii, am obţinut prin amendament ceea ce doream, dar au urmat sesizările către CCR, unde am biruit şi a doua oară şi legea a intrat în vigoare. Majoritatea debitorilor îşi văd contractele adaptate, dar acum au apărut anomalii judecătoreşti pe care încercăm să le combatem".

---

Actualizare - Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice din Senat:"În privinţa trecerii de la ROBOR la IRCC, trebuie ca posibilitatea trecerii să facă obiectul unei initiaive legislative, în ciuda opozitiei băncilor. Nu cred că în viitorul apropiat putem renunţa la ROBOR, pentru că în procedura legislativă nu ai cum să eviţi BNR."

"Fără o discuţie cu BNR pe această dtemă şi fără un acord cu ea, nu se poate interveni legislativ în acest domeniu. Discuţia trebuie să fie cu BNR, dacă va decide să renunţăm la acest ROBOR. (...) E evident că e mult mai corect să ne raportăm la IRCC care e pe bază de tranzacţii, decât la ROBOR care e pe bază de cotaţii. Că la cotaţii, am aflat că îi chema domnul Cinteză la Parcul cu Platani, unde stabileau împreună cu băncile cât să fie Roborul, care ar fi trebuit să fie rodul unei licitaţii, cu zece competitori. Dacă e un aranjament la o masă, aia nu e piaţă corectă, e un indice stabilit manipulator. O piaţă corectă este aceea făcută pe bază de tranzacţii. IRCC, indiferent de situaţie, indiferent dacă va creşte, diferenţa între IRCC şi ROBOR, va fi în favoarea IRCC. E clar că ROBOR a fost unul incorect, trebuie să dispară, dar IRCC trebuie să rămână. (...) Dacă putem obliga băncile să aplice legea....Aplicarea legii nu mai ţine de Parlament. Când cineva nu aplică legea, intră într-o sferă care nu mai aparţine Legislativului".

---

Actualizare - Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice din Senat:"Cu privire la executările silite abuzive, avem legea promovată din 2019, a trecut de Senat, care desfiinţează titlul executoriu pentru facturile de utilităţi şi pentru contractele de credit."

"Proiectul legislativ este în Camera Deputaţilor, dar acum va avea cu totul altă abordare. Domnul Cîţu, cât a fost preşedintele PNL, a blocat această iniţiativă şi pe aceea cu plafonarea dobânzilor la IFN-uri, precum şi intervenţia cu privire la recuperatorii de creanţe. (...) Sunt oameni care încearcă să profite de aceste prevederi legale pentru a scăpa de datorie. Ideea legii nu este asta. Noi susţinem că o datorie trebuie plătită, dar trebuie plătită corect. De aceea trebuie să facem un efort legislativ pentru a preveni abuzurile din partea furnizorilor de utilităţi şi a IFN-urilor. (...) OUG 58/2022 va fi luni la vot în cameră, preşedintele ANPC ne-a propus un amendament, pe care ni l-am asumat, referitor la eliminarea plăţii cauţiunii".

---

Actualizare - Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice din Senat: "Sistemul bancar e foarte puternic, va găsi prin diverse persoane politice, metode prin care să atenueze ceea ce am făcut şi nu vom ajunge niciodată să consolidăm ceva, dacă nu ne menţinem acel spirit de observaţie şi reacţii faţă de ce fac cei din acest sistem."

"Nu avem de partea noastră nici sprijinul instituţiilor statului. Ar fi trebuit pe de o parte să fie sistemul bancar, al asigurărilor - cei susceptibili de abuz de poziţie dominantă, iar de partea cealaltă ANPC şi Consiliul Concurenţei să ne apere de acest abuz. ANPC acum este altceva, dar au fost momente în care aceasta era «un butonaş» al sistemului bancar - cum a fost instituţia respectivă pe timpul celebrului «domn Pandelică», care acum este angajat al BNR. (...) De aceea, trebuie să fim tot timpul cu arma la picior, fiindcă vin tot felul de şopârle băgate în lege care să atenueze sensul celor votate de noi".

---

Actualizare - Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice din Senat: E momentul să facem, din nou, o modificare a legii dării în plată, cu introducerea programului Prima Casă."

"Astăzi nu sunt foarte mulţi debitori în situaţia în care odată cu creşterea ROBOR le-a crescut cu 50% rata faţă de începerea contractului de creditare, dar suntem aproape. De aceea ne pregătim, începem, avem amendamentul depus la Parlament, urmează să fie asumat. E clar că această iniţiativă trebuie să aibă sprijin politic major, pentru că altfel nu va trece".

---

Actualizare - Gheorghe Piperea: "La un moment dat, după terminarea crizei, când se vor ridica măsurile de plafonare şi compensare de acum, preţurile la utilităţi se vor întoarce la situaţia de dinaintea instituirii măsurilor."

"La un moment dat, după terminarea crizei, când se vor ridica măsurile de plafonare şi compensare de acum, preţurile la utilităţi se vor întoarce la situaţia de dinaintea instituirii măsurilor. Factura la utilităţi, conform legii, este titlu executoriu contra consumatorului, care poate fi executat silit fără chemarea consumatorului în judecată. Pe baza acestei facturi puteţi fi evacuaţi din casă. Aceasta dispoziţie ar fi trebuit să fie abrogată de foarte multă vreme. Suntem la capătul a doi ani de pandemie, care nu a avut ca ţintă sănătatea publică în mod real, suntem în plin război, care se pare că nu se va termina foarte curând şi care, printre altele, aduce consecinţe economice extrem de grave. Oamenii nevinovaţi sunt primele victime. În mod normal, într-un stat democratic şi social precum România, legea, compartimentul administrativ şi justiţia trebuie să asigure pentru aceste victime o plasă de siguranţă socială. ANPC, Consiliul Concurenţei şi ANRE ar trebui să fie plasa de siguranţă socială. ANPC este la ora actuală în poziţie favorabilă din acest punct de vedere, Consiliul Concurenţei nu prea, ANRE mai deloc. Justiţia ar trebui să fie o plasă socială pentru debitori. Înainte de a încuviinţa evacuarea din casă a unui debitor care are şi familie, ar trebuie să se gândească înainte de a da decizia respectivă. Din păcate, acest tip de decizie a devenit un fel de automatism al instanţelor".

---

Actualizare - Gheorghe Piperea: "Statul s-a expus cu aproape 9 miliarde euro, pe un program care a funcţionat bine, dar a avut mici hibe: Prima Casă"

"Statul s-a expus cu aproape 9 miliarde euro, pe un program care a funcţionat bine, dar a avut mici hibe: Prima Casă. În situaţii precum cele prin care am trecut în ultimii doi ani, sunt persoane care nu mai pot plăti ratele, casa se vinde, deoarece nu avem reglementare care să protejeze persoanele aflate în situaţia de a fi evacuate din imobilul respectiv. Jumătate din sumă e plătită de stat, adică de noi, după care statul trebuie să încerce să îl execute pe cel evacuat, cu plata unei dobânzi care acum se ridică la 37%. De aceea se doreşte modificarea legii dării în plată, care să se aplice şi la Prima Casă, pentru că şi oamenii aceştia au dreptul la reechilibrarea contractelor".

(G.M.)

---

Asociaţia Parakletos şi Piperea şi Asociaţii organizează, astăzi, conferinţa referitoare la protecţia consumatorilor, cu tema: ''Plasa de siguranţă socială în vremuri de restrişte''.

Evenimentul va avea loc la Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Temele conferinţei sunt:

- rolul ANPC şi rolul asociaţiilor de profil în asigurarea protecţiei drepturilor şi a intereselor consumatorilor şi în asigurarea unui mediu economic şi social echilibrat;

- preţurile şi tarifele reglementate, plafonate sau compensate: perspective economice şi sociale;

- produsele cu defecte sau cu deficienţe calitative - privire specială asupra alimentelor şi a medicamentelor;

- supra-îndatorarea simplilor particulari: cauze, mijloace de prevenţie şi instrumente de combatere;

- protecţia locuinţei familiale contra executărilor silite abuzive;

- necesitatea modificării legii insolvenţei persoanelor fizice, pentru a o face funcţională; modelul legii dării în plată;

La conferinţă vor participa, în calitate de invitaţi speciali sau de lectori:

-Key note speaker: Luis Rodrigues, preşedinte DECO Portugalia (în curs de confirmare)

-Invitaţi speciali:

Paul Anghel, director ANPC

Dan Zamfir, senator

Alexandru Petrescu, fost ministru al economiei

-Lectori :

Gheorghe Piperea, preşedinte al Asociaţiei Parakletos

Şerban Stănescu, conferenţiar, Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti

Alexandru Răţoi, avocat, doctor în drept

Iulia Golgojan, avocat, doctor în drept

Ruxandra Sala, director, departamentul de insolvenţă a persoanelor fizice, ANPC

Valentin Drăgoi, avocat

Doru Traila, Director Dept. Drept Privat, Fac. de Drept, Univ. Bucuresti

Andreea Stanescu, avocat

Participă, de asemenea, reprezentanţi ai Asociaţiei Parakletos, ai Asociaţiei Credere şi ai APC.

Partener media este ziarul BURSA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mincinosi de bugetari....astazi am primit pe email ca si consumator casnic notificare de la Engie cu noul tarif la gaze naturale, scumpite cu 200% , incepind cu 01. Iulie 2022. Sinteti niste mincinosi notorii in toate privintele si anunturile. O tara condusa de hoti si mincinosi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb