Presa din Rusia

LIVE TEXT: Presa din Rusia

Internaţional #Adevărul - prima victimă / 26 februarie 2022

Actualizare 20:00 - Delegaţia rusă nu va face concesii la negocierile cu Ucraina

Moscova - TASS - 09.03.2022 - Discuţiile ruso-ucrainene nu se desfăşoară fără probleme, dar delegaţia rusă nu va face concesii la niciunul dintre punctele de pe ordinea de zi a discuţiilor, a declarat Leonid Slutsky.

---

Actualizare 19:00 - Ministerul rus al Apărării: Ucraina a aprobat doar 3 coridoare umanitare din cele 10 propuse de Rusia

Moscova - TASS - 09.03.2022 - Ucraina a aprobat doar trei rute umanitare din 10 propuse de Rusia pentru 9 martie, a declarat miercuri generalul colonel Mihail Mizintsev, şeful Centrului Naţional Rus pentru Managementul Apărării.

---

Actualizare 18:00 - Kremlin: Rusia ia măsuri sistematice pentru stabilizarea economiei

Moscova - TASS - 09.03.2022 - În Rusia se iau măsuri sistematice, serioase şi bine gândite pentru a stabiliza situaţia din economie, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.

"Se iau măsuri sistematice, foarte serioase, corespunzătoare condiţiilor extraordinare neprietenoase care ne-au fost puse prin acţiuni neprietenoase ale altor ţări, măsuri bine gândite", a asigurat Peskov.

---

Actualizare 17:00 - Erdogan se aşteaptă la o încetare a focului după negocierile ruso-ucrainene

Ankara - TASS - 09.03.2022 - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat speranţa că o posibilă întâlnire între miniştrii de externe Serghei Lavrov al Rusiei şi Dmitri Kuleba al Ucrainei va duce la stabilirea unui acord de încetare a focului la Kiev.

---

Actualizare 16:00 - Rusia îndeamnă la oprirea discriminării ruşilor din SUA

Moscova - TASS - 09.03.2022 - Rusia cere încetarea persecuţiei şi discriminării împotriva compatrioţilor din Statele Unite, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-un comentariu în legătură cu acuzaţiile aduse şefului Consiliului Coordonator al Compatrioţilor Ruşi, Elena Branson.

"Solicităm încetarea imediată a persecuţiei compatrioţilor ruşi din Statele Unite în viaţa de zi cu zi din cauza naţionalităţii, culturii şi limbii", spune Zakharova.

---

Actualizare 12:08 - Maria Zakharova: "'Operaţiunea specială a Rusiei nu urmăreşte răsturnarea guvernului ucrainean''

Moscova - TASS - 08.03.2022 - Operaţiunea militară specială a Rusiei nu are ca scop răsturnarea actualului guvern al Ucrainei sau distrugerea statutului său, ci urmăreşte să protejeze Republicile Populare Doneţk şi Lugansk (DPR, LPR), demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei, precum şi eliminarea ameninţărilor militare pentru Rusia, a declarat astăzi purtătoarea de cuvânt Maria Zakharova.

''Operaţiunea militară specială urmăreşte protejarea Republicilor Populare Doneţk şi Lugansk, demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei, eliminarea ameninţării militare pentru Rusia care vine de pe teritoriul Ucrainei din cauza activităţilor ţărilor NATO. Operaţiunea este nu are ca scop ocuparea Ucrainei, distrugerea statului sau răsturnarea actualului guvern. Nu este îndreptată împotriva civililor", a subliniat aceasta.

Zakharova a remarcat că Rusia trebuie să-şi explice în continuare obiectivele pe fondul "dezinformării şi poveştilor false pe care agenţiile de informaţii occidentale le creează în mass-media occidentală".

---

Actualizare 10:05 - Gazprom continuă să livreze gaze către Europa prin Ucraina în mod normal

Moscova - TASS - 08.03.2022 - Gazprom continuă să livreze gaz rusesc pentru tranzit către Europa prin Ucraina în mod normal, a declarat purtătorul de cuvânt Serghei Kupriyanov reporterilor.

''Gazprom furnizează gaz rusesc pentru tranzit către Europa prin Ucraina în mod normal, conform solicitărilor consumatorilor europeni - 109,5 milioane de metri cubi astăzi", a precizat acesta.

Acest volum este egal cu livrările în regim de rezervare pe termen lung pentru tranzitul de gaze prin Ucraina (aproximativ 109,5 milioane de metri cubi pe zi).

În ansamblu, Europa a intensificat retragerea gazelor din instalaţiile de stocare în ultimele zile. De asemenea, a crescut achiziţiile de gaze din Rusia pe fondul creşterii preţurilor spot din cauza scăderii temperaturii, lipsei vântului şi escaladării situaţiei din Ucraina.

---

Actualizare - 8:33-Moscova se aşteaptă ca ministrul de externe rus şi omologul său ucrainean să se întâlnească pe 10 martie în Antalya

Moscova - TASS - 08.03.2022 - Kievul a confirmat că o întâlnire între ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba şi omologul său rus Serghei Lavrov va avea loc joi pe marginea unui forum diplomatic din Antalya, aşa că Moscova se aşteaptă ca într-adevăr întâlnirea să aibă loc, a declarat astăzi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova la postul de radio Sputnik.

"Credem că din moment ce Ucraina a confirmat, întâlnirea va avea loc, mai ales pentru că a fost iniţiată de Turcia, gazda evenimentului pe marginea căruia se aşteaptă să aibă loc întâlnirea", a subliniat ea.

Zakharova a mai menţionat că Rusia se pregăteşte pentru negocieri, doar că nu este nevoie ca lucrurile să fie grăbite. Ea a adăugat că zborul lui Lavrov către Antalya este programat astăzi.

Lavrov şi Kuleba sunt aşteptaţi să se întâlnească pe marginea unui forum diplomatic la Antalya care are loc pe 10 martie, la întâlnire va participa şi ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

---

Actualizare 22:00 - Trupele aeriene ruseşti au atacat 32 de obiective militare în Ucraina

Moscova - TASS - 08.03.2022 - Avioanele Forţelor Aerospaţiale Ruse au distrus 32 de zone de depozitare a armelor şi echipamentelor militare, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului Rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

"În timpul zilei, bombardierele şi avioanele de atac ale Forţelor Aerospaţiale Ruse au distrus 32 de instalaţii militare", a spus Konaşenkov.

---

Actualizare 21:00 - Putin a ordonat o serie de restricţii privind activitatea de import-export în 2022

Moscova - TASS - 08.03.2022 - Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat restricţionarea sau interzicerea importului şi exportului anumitor produse şi materii prime din Rusia în 2022, lista de produse urmând să fie definită de guvern, conform decretului privind măsurile economice externe speciale menite să asigure securitatea Rusiei.

---

Actualizare 20:00 - Ministerul rus al Apărării: Cel puţin 946 de tone de ajutoare umanitare, livrate în Ucraina

Moscova - TASS - 08.03.2022 - Ministerul rus al Apărării a livrat 946 de tone de ajutoare umanitare în Ucraina şi a efectuat 132 de misiuni umanitare în localităţile populate din regiunile Zaporojie, Kiev, Harkov, Herson şi Cernigov, precum şi în republicile Donbass.

---

Actualizare 19:00 - Crucea Roşie nu s-a implicat în evacuarea civililor din Mariupol

Geneva - TASS - 08.03.2022 - Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) nu ajută la evacuarea oamenilor din Mariupol şi Sumy, a declarat organizaţia astăzi.

"Comitetul Internaţional al Crucii Roşii nu ajută evacuarea din Mariupol şi Sumy", a declarat organizaţia umanitară, adăugând că în prezent nu există reprezentanţi ai Comitetului la Sumy. Cât despre Mariupol, Crucea Roşie "nu are detalii cu privire la potenţialul acord sau garanţii de securitate" care ar face posibilă participarea organizaţiei la evacuare.

---

Actualizare 18:00 - Numărul persoanelor evacuate din Donbas se apropie de 200 de mii

Moscova - TASS - 08.03.2022 - Numărul rezidenţilor din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk (DPR, LPR), precum şi din Ucraina, care au ajuns în Rusia, s-a apropiat de 200.000, au declarat marţi agenţiile de aplicare a legii pentru TASS.

---

Actualizare 14:35 - Ministerul Rusiei pentru Situaţii de Urgenţă: '' Peste 400 de tone de ajutor livrate Ucrainei şi regiunei Donbass''

Moscova - TASS - 08.03.2022: Ministerul Rusiei pentru Situaţii de Urgenţă a livrat 430 de tone de ajutor umanitar Ucrainei şi regiunei Donbass, potrivit unui anunţ al biroului de presă al ministerului.

"Pe 8 martie, convoaiele trimise de centrul de salvare Don al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă au sosit din regiunea Rostov în Republicile Populare Doneţk şi Lugansk. 25 de vehicule au livrat 220 de tone de ajutor umanitar locuitorilor din Donbass", a precizat biroul de presă al ministerului.

Potrivit sursei citate, alte 10 vehicule au livrat aproximativ 90 de tone de marfă din Crimeea către Kakhovka, regiunea Herson şi 121 de tone de ajutor umanitar de la Belgorod la satul Liptsy, regiunea Harkov.

Mărfurile sunt transportate în conformitate cu legile internaţionale pentru livrarea bunurilor umanitare, a precizat ministerul.

---

Actualizare 12:44 - Ministerul rus al Apărării: '' Forţele armate ruse distrug 2.482 de instalaţii de infrastructură militară ucraineană''

Moscova - TASS - 08.03.2022: Forţele armate ruse au distrus 2.482 de instalaţii de infrastructură militară în Ucraina, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

''În total, 2.482 de instalaţii de infrastructură militară din Ucraina au fost distruse în timpul operaţiunii, inclusiv 87 de posturi de comandă şi centre de comunicaţii ale forţelor armate ucrainene, 124 de sisteme de rachete antiaeriene S-300, Buk-M1 şi Osa, precum şi 79 de sisteme radar", a precizat acesta.

De asemenea, potrivit acestuia, au fost distruse 866 de tancuri şi alte vehicule blindate de luptă, 91 de lansatoare de rachete multiple, 317 de tunuri şi mortiere de artilerie de câmp, 634 de unităţi de vehicule militare speciale, precum şi 81 de vehicule aeriene fără pilot.

---

Actualizare 10:29 - Rusia speră să găsească o soluţie cu Ucraina pentru recunoaşterea Crimeei, a Donetk şi Lugansk

Belovezhskaya Pushcha - TASS - 08.03.2022: Rusia speră să rezolve în cele din urmă cu Ucraina problema recunoaşterii dreptului de proprietate rusesc asupra Crimeei, precum şi a suveranităţii Republicilor Populare Doneţk şi Lugansk (DPR şi LPR), potrivit lui Vladimir Medinsky, care conduce delegaţia rusă la discuţiile cu Ucraina.

"Nu aş vrea să comentez ce spune partea ucraineană în timpul negocierilor şi după ele. Am convenit să nu facem public. Potrivit acestora, aceasta (recunoaşterea Crimeei ca rusă şi suveranitatea RPD şi LPR) este practic imposibil. În opinia mea, există o mare diferenţă între imposibil şi practic imposibil. Ambele probleme sunt de o importanţă capitală pentru Rusia, pentru ruşi şi, desigur, pentru poziţia delegaţiei noastre. Sper că în cele din urmă vom va găsi o soluţie", a precizat acesta într-un interviu pentru RT.

A treia rundă de discuţii ruso-ucrainene, desfăşurată în Belarus pe 7 martie, nu a adus rezultatele dorite, au declarat reprezentanţii atât ai Moscovei, cât şi ai Kievului. Ambele părţi şi-au exprimat disponibilitatea de a continua negocierile şi au remarcat evoluţii pozitive privind coridoarele umanitare. Părţile nu au precizat încă data şi locul exact al întâlnirii următoare, dar, potrivit unui membru al delegaţiei ruse, preşedintele Comisiei Dumei de Stat pentru Afaceri Internaţionale Leonid Slutsky, aceasta va avea loc în Belarus în viitorul apropiat.

---

Actualizare 05:43 - MAE: Australia sancţionează forţele armate ruseşti

Sydney - TASS - 08.03.2022: Australia a anunţat noi sancţiuni împotriva Rusiei, care vor afecta forţele armate ruseşti şi alţi 16 cetăţeni ruşi, a declarat astăzi ministrul australian de Externe Marise Payne.

"Această nouă rundă va impune sancţiuni financiare specifice Forţelor armate ale Federaţiei Ruse şi şi interdicţii de călătorie împotriva a încă şase comandanţi militari ruşi responsabili de implementarea atacurilor navale, terestre şi aeriene asupra Ucrainei", se precizează în declaraţie.

De asemenea, potrivit declaraţiei, Australia impune şi sancţiuni împotriva " a 10 persoane de interes strategic pentru Rusia".

"Guvernul australian continuă să lucreze cu platforme digitale, precum Facebook, Twitter şi Google pentru a lua măsuri de a suspenda difuzarea conţinutului generat de mass-media de stat rusă", se arată într-un comunicat.

S-a raportat anterior că Australia s-a alăturat sancţiunilor anti-ruse impuse de UE, Regatul Unit, Canada şi SUA. Până în prezent, pachetul de sancţiuni australian, pe lângă restricţiile impuse înalţilor oficiali ai Rusiei, include îngheţarea rezervelor internaţionale ale băncii centrale ruse, restricţii privind eliberarea de vize şi paşapoarte ruşilor asociate cu guvernul şi deconectarea unor bănci ruseşti din sistemul global de plăţi SWIFT. Înainte de aceasta, Australia a interzis organizaţiilor financiare ale ţării să efectueze orice tranzacţii cu organizaţiile financiare ruse, întreprinderi din sectorul apărării şi unele instituţii de stat şi guvernamentale.

---

Actualizare 20:36 - A treia rundă de negocieri ruso-ucrainene s-a încheiat

Belovezhskaya Pushcha - TASS - 07.03.2022: A treia rundă de negocieri ruso-ucrainene s-a încheiat, potrivit unui anunţ al Ambasadei Rusiei la Minsk pe canalul său Telegram.

''O a treia rundă de negocieri ruso-ucrainene în Belarus s-a încheiat", a precizat Ambasada Rusiei

Discuţiile au durat aproximativ trei ore.

---

Actualizare 20:04 - Peste 168.000 de persoane au fost evacuate din Ucraina de la începutul operaţiunii militare a Rusiei

Moscova - TASS - 07.03.2022: Ministerul rus al Apărării a evacuat peste 168.000 de persoane, inclusiv 43.469 de copii, din zonele operaţiunii militare speciale din Ucraina, a declarat astăzi şeful Centrului de Control al Apărării Naţionale din Rusia, Mihail Mizintsev.

"Peste 168.000 de persoane au fost evacuate până astăzi din zonele operaţiunii militare speciale, inclusiv 43.469 de copii. Până la 19.256 de unităţi de transport personal au trecut graniţa de stat a Federaţiei Ruse", a precizat acesta.

---

Actualizare 17:48 - Aleksandar Vuèić: ''Serbia nu îşi schimbă poziţia cu privire la neimpunerea sancţiunilor împotriva Rusiei''

Belgrad- TASS - 07.03.2022: Serbia nu îşi schimbă poziţia şi refuză să impună sancţiuni împotriva Rusiei, în ciuda presiunilor din partea Occidentului, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vuèić, astăzi, într-o discuţie cu jurnaliştii.

"În privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei, noi am luat deja decizia", a precizat Aleksandar Vuèić.

Anterior, Vuèić a menţionat că Occidentul exercită presiuni fără precedent asupra lui după decizia Serbiei de a nu impune sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a situaţiei din jurul Ucrainei. De asemenea, acesta a adăugat că Serbia sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, dar nu va impune sancţiuni împotriva Rusiei.

Totodată, Vuèić a mai declarat că Serbia opreşte, temporar, exerciţiile forţelor armatei şi ale poliţiei cu toţi partenerii străini.

---

Actualizare 17:29 - A început a treia rundă de negocieri ruso-ucrainene

Belovezhskaya Pushcha - TASS - 07.03.2022: A treia rundă de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană a început luni după-amiază la Belovezhskaya Pushcha, a declarat astăazi ambasada Rusiei în Belarus pe canalul său Telegram.

"A treia rundă a discuţiilor ruso-ucrainene tocmai a început în Belarus", a transmis ambasada Rusiei.

Delegatul şef al Rusiei, consilierul prezidenţial Vladimir Medinsky, a declarat înainte de începerea discuţiilor faptul că cele două părţi vor discuta trei grupuri de teme majore, respectiv soluţionarea politică a conflictului, aspectele umanitare şi chestiunile militare.

--

Actualizare 15:56 - Delegaţia ucraineană a sosit în Belarus pentru negocieri cu Moscova

Belovezhskaya Pushcha - TASS - 07.03.2022: Delegaţia ucraineană a sosit astăzi în Belarus în Belovezhskaya Pushcha (un parc naţional de la graniţa dintre Belarus şi Polonia) la bordul a două elicoptere pentru a treia rundă de negocieri cu reprezentanţii Rusiei", a anunţat TASS, agenţia oficială de presă rusă.

Delegaţia rusă a sosit astăzi mai devreme la locul negocierilor.

Consilierul biroului prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a declarat că a treia rundă de negocieri este programată să înceapă la ora 17:00, ora Moscovei.

Precedentele două runde de negocieri, care au avut loc tot în Belarus, ţara aliată Rusiei, nu s-au finalizat cu vreun rezultat tangibil.

---

Actualizare 10:00 - Rusia a informat autorităţile internaţionale cu privire la coridoarele umanitare din Ucraina

Moscova - TASS - 07.03.2022 - Rusia a informat agenţiile specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) că deschide coridoare umanitare în Ucraina, într-un comunicat al Centrului de Coordonare Inter-agenţii pentru Răspunsul Umanitar.

"Această informaţie a fost adusă la cunoştinţa agenţiilor specializate ale ONU, OSCE, CICR şi altor organizaţii internaţionale prin toate resursele de informaţii disponibile, inclusiv mass-media", a spus centrul.

---

Actualizare 09:30 - Leonid Slutsky: "Armele biologice dezvoltate în Ucraina ar trebui să fie în atenţia ONU"

Moscova - TASS - 07.03.2022 - Activitatea laboratoarelor biologice sponsorizate de SUA din Ucraina, unde au fost studiaţi viruşi, este o încălcare a normelor internaţionale şi ar trebui să facă obiectul unor proceduri, inclusiv la ONU, a declarat Preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale a Dumei de Stat, Leonid Slutsky.

"Se pare că proiectul anti-Rusia a fost foarte elaborat. Continuă să apară mai multe detalii îngrozitoare despre cum Ucraina a fost exploatată de "partenerii săi occidentali" ca o rampă nu numai pentru descurajare, ci şi pentru un atac direct asupra ţării noastre. ", a scris parlamentarul rus pe canalul său Telegram.

---

Actualizare 09:00 - Rusia anunţă încetarea focului şi deschiderea unor coridoare umanitare

Moscova - TASS - 07.03.2022 - Forţele Armate Ruse anunţă încetarea focului de la ora 10 dimineaţa şi deschid coridoare umanitare de la Kiev, Harkov, Sumi şi Mariupol, a informat luni Centrul de Coordonare a Răspunsului Umanitar Inter-Agenţii al Rusiei, într-un comunicat.

"Având în vedere situaţia umanitară catastrofală şi deteriorarea ei dramatică în oraşele Kiev, Harkov, Sumy şi Mariupol, precum şi la solicitarea personală a Preşedintelui Republicii Franceze Emmanuel Macron către Preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Vladimirovici Putin, Forţele Armate ale Rusiei anunţă încetarea focului de la ora 10:00 pe 7 martie 2022 în scopuri umane şi în vederea deschiderii unor coridoare umanitare", se arată în comunicat.

---

Actualizare 08:30 - Armata Ucraineană a bombardat teritorii din Lugansk, folosind rachete de tip Grad

Lugansk - TASS - 07.03.2022 - Forţele armate ucrainene au bombardat teritoriul Republicii Lugansk, folosind lansatoare de rachete multiple BM-21 Grad, a informat luni misiunea Republicii Populare Lugansk (LPR) la Centrul Comun de Control şi Coordonare a Încetarea focului.

"Din partea formaţiunilor armate ale Ucrainei, la ora 03.50, au fost înregistrate bombardamente din direcţia aşezării Svetlodarsk până în satul Lozovoye. Trupele ucrainene au folosit lansatoare de rachete multiple BM-21 Grad" au spus reprezentanţii LPR.

---

Actualizare 08:00 - A treia rundă de negocieri ruso-ucrainene va avea loc la graniţa dintre Polonia şi Belarus

Moscova - TASS - 07.03.2022 - O a treia rundă de negocieri ruso-ucrainene este aşteptată să aibă loc luni, 7 martie, a declarat un membru al delegaţiei ucrainene la discuţii cu Rusia, deputatul Partidului Poporului, David Arakhamia şi a adăugat că următoarea rundă va avea loc la Graniţa polono-belarusă ca şi cea anterioară.

Potrivit lui Arakhamia, negocierile vor începe la ora locală 15:00 (coincide cu ora Moscovei) în Belovezhskaya Pushcha.

---

Actualizare - 15:23- Preşedinţii Rusiei şi Turciei au afirmat importanţa menţinerii contactelor între serviciile diplomatice şi militare ale celor două ţări

Moscova-TASS - 06.03.2022- Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit astăzi la telefon cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi au convenit să menţină contactele dintre serviciile lor diplomatice şi militare, a anunţat Kremlinul într-un comunicat de presă.

"Preşedinţii Rusiei şi Turciei au afirmat importanţa menţinerii contactelor între serviciile diplomatice şi militare ale celor două ţări", se arată în comunicat.

Kremlinul a adăugat că Putin "a confirmat disponibilitatea părţii ruse de a oferi toată asistenţa necesară pentru o evacuare în siguranţă a cetăţenilor turci din zonele de conflict".

De asemenea, liderii au spus că intenţionează să continue relaţiile comerciale şi economice ruso-turce şi să menţină legături strânse în diverse domenii, se arată în comunicat. 

---

Actualizare - 14:22- Emmanuel Macron o să aibă o nouă discuţie telefonică cu Vladimir Putin despre situaţia din Ucraina

Paris-TASS - 06.03.2022: Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron urmează să aibă o nouă discuţie telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin despre situaţia din Ucraina, potrivit postului de televiziune BFM TV Channel, citând o sursă din Palatul Elysee.

Postul TV a relatat că discuţia dintre cei doi lideri va avea loc după ora 12.30 (14.30, ora Moscovei). Aceasta este a patra discuţie telefonică dintre Putin şi Macron din ultimele zece zile.

---

Actualizare - 13:21-Energoatom: Toate centralele nucleare ucrainene funcţionează în mod regulat, nivelul de radiaţii este normal

Ucraina- TASS - 06.03.2022: Toate centralele nucleare (CNE) ucrainene funcţionează în mod regulat, nivelul de radiaţii de radiaţii este normal, inclusiv la CNE Zaporojie controlată de Forţele Armate ale Rusiei, a informat astăzi Energoatom, compania de exploatare a centralelor nucleare din Ucraina.

"Începând cu ora 10:00 (11:00 ora Moscovei) pe 6 martie 2022, centralele nucleare în funcţiune ale Ucrainei continuă să funcţioneze în mod normal. Capacitatea actuală a tuturor celor patru CNE ucrainene asigură volumele necesare de producţie de energie pentru nevoile ţării. ", a declarat compania pe canalul său Telegram. 

"Condiţiile de iradiere, prevenirea incendiilor şi ecologice la toate CNE şi teritoriile adiacente nu s-au schimbat şi se încadrează în limitele normelor existente", au dat asigurări reprezentanţii companiei.

Ieri, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Grossi a declarat că sistemele de securitate ale centralelor nucleare ucrainene funcţionează normal. 

Unităţile de alimentare ale CNE Zaporojie nu au fost avariate, aceastea funcţionu într-un mod normal, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu pentru Sky News Arabia, publicat vineri. 

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat că personalul CNE Zaporozhye a continuat să lucreze în mod obişnuit, nivelul de radiaţii fiind unul normal.

---

Actualizare - 12:49-Putin şi Erdogan discută despre situaţia din Ucraina

Ankara-TASS - 06.03.2022- Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan au început discuţiile telefonice despre situaţia în Ucraina, a informat postul de televiziune ТРТ din Turcia.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat ieri că Erdogan plănuieşte să îi propună lui Putin crearea unor condiţii pentru ca Moscova şi Kievul să poată negocia.

---

Actualizare - 12:28-Boris Johnson: "NATO nu pune la îndoială statutul Rusiei de putere mondială"

New York-TASS - 06.03.2022- NATO nu nutreşte animozitate faţă de poporul rus şi nici nu pune sub semnul întrebării statutul Rusiei ca putere mondială, a declarat premierul britanic Boris Johnson într-un articol publicat de The New York Times.

"Nu avem nicio ostilitate faţă de poporul rus şi nu avem nicio dorinţă de a ataca o mare naţiune şi o putere mondială", a spus el.

"Acesta nu este un conflict NATO şi nu va deveni unul. Niciun aliat nu a trimis trupe de luptă în Ucraina", a remarcat premierul britanic.

Anterior, el a propus aliaţilor NATO să sprijine planul internaţional de acţiune privind Ucraina. Acesta include mobilizarea unei coaliţii umanitare internaţionale, furnizarea de echipamente defensive Kievului, maximizarea presiunii economice asupra Rusiei, căutarea căilor diplomatice către descaladare, precum şi consolidarea securităţii euro-atlantice.

Potrivit lui Johnson, Occidentul şi întreaga comunitate internaţională ar trebui să susţină aceste iniţiative. Săptămâna viitoare, intenţionează să le discute cu omologul său canadian Justin Trudeau şi cu colegul său olandez Mark Rutte care vor vizita Londra luni, 7 martie.

Marţi, 8 martie, capitala britanică îi va găzdui pe liderii Grupului Visegrad (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria) care împreună cu premierul britanic vor participa la o întâlnire specială dedicată Ucrainei.

---

Actualizare - 11:16- Forţele armate ruse au lovit peste 2.200 de ţinte militare ale Ucrainei

Moscova-TASS - 06.03.2022-- Forţele armate ale Rusiei au atacat peste 2.200 de ţinte militare ucrainene, 69 de avioane la sol şi 24 de avioane aeropurtate au fost distruse, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

"În timpul operaţiunii, au fost atinse 2.203 de ţinte ale infrastructurii militare ucrainene. Printre acestea se numără 76 de puncte de comandă şi centre de comunicaţii ale forţelor armate ale Ucrainei, 111 S-300, sisteme de arme Buk M-1 şi Osa de apărare aeriană, precum şi 71 de radare. Aproximativ 69 de avioane au fost distruse la sol şi 24 de avioane în aer, [precum şi] 778 de tancuri şi alte vehicule blindate de luptă, 77 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 279 de tunuri şi mortiere de artilerie, 553 de vehicule militare şi 62 de drone", a spus purtătorul de cuvânt.

Pe 6 martie, aerodromul militar ucrainean Starokonstantinovo a fost bombardat şi avariat cu arme de înaltă precizie, a adăugat el.

---

Actualizare - 10:27- Ministrul Rus al Apărării: "Rachetele ruseşti au distrus sistemul de rachete antiaeriene S-300 al Ucrainei"

Moscova-TASS - 06.03.2022- Sistemul rachete antiaeriene S-300 al Ucrainei a fost distrus de rachetele trupelor ruse, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov.

Potrivit purtătorului de cuvânt, în ultimele 24 de ore, aviaţia şi apărarea aeriană a Rusiei au doborât patru avioane Su-27 şi un MiG-29 lângă Jitomir, un avion Su-27 şi unul Su-25 lângă Radomyshl, o aeronavă Su-25. lângă Nejin şi două elicoptere Mi-8 lângă Kiev. Totodată, şase drone au fost distruse în ultimele 24 de ore, inclusiv un Bayraktar TB2.

---

Actualizare - 08:28-Şeful Miliţie Populare din Donetk: "Coridoarele umanitare din Mariupol şi Volnovakha vor fi deschise de dimineaţă"

Moscova-TASS - 06.03.2022- Coridoarele umanitare din Mariupol şi Volnovakha se vor deschide din nou în această dimineaţă, a declarat Eduard Basurin, şeful adjunct al Miliţiei Populare din Republica Populară Doneţk (RPD).

"Dimineaţă, coridoarele umanitare se vor deschide din nou atât la Mariupol, cât şi la Volnovakha. Sperăm în continuare ca acei comandanţi ucraineni care se ocupă de apărarea localităţilor populate să le comande subordonaţilor să deblocheze ieşirea din aceste localităţi pentru ca civilii să poată avea posibilitatea să se evacueze", a spus Basurin.

---

Actualizare -20:06- Naftali Benett şi Vladimir Putin discută despre situaţia din Ucraina

Moscova-TASS - 05.03.2022- Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul israelian Naftali Bennett poartă în acest moment discuţii despre situaţia din Ucraina a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.

"Ei discută despre situaţia din jurul Ucrainei", a spus Peskov presei.

Purtătorul de cuvânt a declarat pentru TASS că cei doi lideri nu vor face declaraţii pentru mass-media după discuţii.

---

Actualizare -19:51- Armata rusă a distrus patru avioane ucrainene Sukhoi-27 şi un elicopter Mi-8

Moscova-TASS - 05.03.2022- Amata rusă a distrus astăzi un elicopter Mi-8, patru avioane Sukhoi-27 ale forţelor aeriene ucrainene şi o dronă Bayraktar TB-2, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

"Azi au fost efectuate mai multe lovituri împotriva infrastructurii militare ucrainene. Numai pe 5 martie, forţele ruse au distrus cinci radare şi două sisteme de apărare aeriană Buk M-1. Într-o ciocnire aeriană în apropiere de Jitomir, patru avioane ucrainene Sukhoi-27 au fost doborâte. De asemenea, forţele de apărare aeriană au distrus un elicopter Mi-8 ucrainean şi o dronă Bayraktar TB-2", a spus Konaşenkov.

---

Actualizare -19:46 - Trupele ruse au preluat controlul bazei militare ucrainene de lângă Herson

Moscova-TASS - 05.03.2022- Trupele ruse au preluat controlul unei baze militare ucrainene de lângă Herson, a declarat ministerul rus al Apărării .

"Militarii ruşi au preluat controlul unei baze militare a forţelor armate ucrainene în apropiere de satul Radensk din regiunea Herson...Armata ucraineană şi-a părăsit poziţiile în grabă, părăsind baza cu echipamente, arme şi muniţie", a spus ministerul. 

Ministerul Apărării a publicat imagini cu trofeele găsite la bază care includ tancuri ucrainene T-64 şi T-80, vehicule blindate de transport, vehicule de infanterie, vehicule Ural, un depozit de muniţie, inclusiv mine, rachete antitanc, mortar şi obuze de tanc. Totodată, au fost găsite peste 4.500 de mii de tone de muniţie.

"În urma unei examinări, echipamentele şi armele vor fi trimise la o bază specială pentru depozitare", a transmis ministerul rus.

---

Actualizare -18:52 - Surse Ukrayinskaya Pravda: A treia rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina ar putea avea loc luni

Moscova-TASS - 05.03.2022 -O a treia rundă de negocieri ruso-ucrainene ar putea avea loc pe 7 martie, a declarat pentru Ukrayinskaya Pravda o sursă din anturajul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

"Aşteptăm o conformare de la ruşi. Propunerea noastră este 7 martie", a declarat sursa citată.

Consilierul biroului prezidenţial ucrainean Mihail Podolyak a declarat astăzi că negocierile ruso-ucrainene vor avea loc într-o zi sau două.

---

Actualizare -17:11- Putin: "Rusia a pus forţele nucleare în alertă specială după declaraţia ministrului de Externe britanic privind un posibil conflict între Rusia şi NATO"

Moscova-TASS - 05.03.2022 -Moscova a luat decizia de a-şi pune forţele strategice de descurajare în alertă specială imediat după o declaraţie a ministrului britanic de externe Liz Truss privind un posibil conflict între Rusia şi NATO, a declarat astăzi preşedintele rus Vladimir Putin.

"Partenerii occidentali au o înţelegere cu privire la o acţiune împotriva Rusiei.  Ministrul de externe al Marii Britanii, a spus că NATO ar putea fi implicată în conflict. A trebuit să luăm imediat o decizie de a ne pune forţele în alertă specială", a spus Putin.

---

Actualizare -16:23- Putin: "Doar militari profesionişti participă la operaţiunea rusă din Ucraina"

Moscova-TASS - 05.03.2022 -Doar militari profesionişti - ofiţeri şi voluntari - participă la operaţiunea rusă din Ucraina, nu sunt implicaţi recruţii, a declarat astăzi preşedintele rus Vladimir Putin.

"La această operaţiune iau parte doar militari profesionişti - ofiţeri şi voluntari. Nu există nici un singur reclut acolo, nu intenţionăm să îi implicăm şi nici nu o vom face. Repet, această operaţiune implică doar bărbaţi care în mod voluntar au făcut o alegere foarte responsabilă în viaţa lor: să protejeze Patria. Ei îndeplinesc această sarcină cu onoare", a spus ţarul de la Kremlin.

---

Actualizare -15:32-Peste 156.000 de persoane au fost evacuate din Ucraina de la începutul operaţiunii militare a Rusiei

Moscova-TASS - 05.03.2022 -Peste 156.000 de persoane, printre care 41.600 de copii, au fost evacuate din Ucraina în timpul operaţiunii militare speciale a Rusiei, a declarat şeful Centrului de control al Apărării Naţionale din Rusia, generalul Mihail Mizintsev.

"De la începutul operaţiunii militare speciale, peste 156.000 de persoane au fost evacuate din zone periculoase, inclusiv 41.596 de copii", a declarat Mizintsev, adăugând că "6.613 persoane, inclusiv 967 de copii, au fost evacuate în ultimele 24 de ore".

 Peste 7.000 de locuri de cazare temporară sunt încă operaţionale pe teritoriul Rusiei, spus generalul.

---

Actualizare -14:41-Şeful Centrului de control al Apărării Naţionale din Rusia: "Batalioanele naţionaliste ucrainene ţin ostatici 5.000 de străini"

Moscova-TASS - 05.03.2022 - Batalioanele naţionaliste ucrainene continuă să ţină ostatici aproximativ 5.000 de străini, a declarat astăzi şeful Centrului de control al Apărării Naţionale din Rusia, generalul Mihail Mizintsev.

"Până la 1.500 de studenţi din India, 200 de cetăţeni ai Iordaniei, 40 de cetăţeni egipteni şi 15 cetăţeni ai Vietnamului sunt ţinuţi ostatici la Harkov. În Sumy, există 576 de cetăţeni ai Indiei, 159 de cetăţeni ai Tanzaniei, 121 de cetăţeni ai Chinei, 100 de studenţi din Ghana, 60 de cetăţeni egipteni, 45 de cetăţeni ai Iordaniei, 16 studenţi din Pakistan, 15 cetăţeni ai Tunisiei şi 14 cetăţeni ai Zambiei. Partea ucraineană a răspuns până acum cu un refuz la propunerile noastre de a deschide coridoare umanitare în Harkov şi Sumi", a spus generalul.

La Sumy, naţionaliştii au bătut un grup de studenţi din Pakistan. Au existat, de asemenea, cazuri din ce în ce mai frecvente de discriminare pe motive rasiale în Ucraina, iar activiştii naţionalişti împiedică evacuarea străinilor", a spus Mizintsev.

---

Actualizare -13:32-Dimitri Peskov:" Ţările NATO sunt conştiente că nu pot participa direct la evenimentele din Ucraina"

Moscova-TASS - 05.03.2022 - Ţările NATO sunt conştiente că nu pot participa direct la evenimentele care se desfăşoară în jurul Ucrainei, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Dimitri Peskov a subliniat faptul că Kremlinul este familiarizat cu declaraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelensky, care a criticat alianţa pentru decizia sa de a nu crea o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

"Da, suntem familiarizaţi cu asta, dar nu cred că acest lucru necesită o reacţie sau formularea unei poziţii", a spus purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

---

Actualizare -12:48- Kremlin: Rusia şi SUA îşi menţin dialogul prin anumite canale

Moscova-TASS - 05.03.2022 -Moscova şi Washingtonul menţin anumite canale de dialog pe fondul situaţiei geopolitice actuale, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Menţinem anumite canale de dialog cu Statele Unite", a spus Peskov la un briefing de presă, ca răspuns la o întrebare despre starea actuală a relaţiilor dintre Rusia şi Statele Unite.

---

Actualizare -12:30- Erdogan aşteaptă să discute mâine cu Putin

Ankara-TASS - 05.03.2022 -Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se aşteaptă ca mâine să aibă o discuţie telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin.

"Acest război trebuie oprit imediat, este necesar să ne aşezăm la masa negocierilor. Preşedintele nostru conduce o diplomaţie foarte intensă. Preşedintele nostru va avea discuţii cu Putin mâine", a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, în emisiunea N- Canal TV.

Potrivit lui Kalin, Erdogan intenţionează să propună din nou ca Turcia să intermedieze negocierile dintre Rusia şi Ucraina.

---

Actualizare - 10:27- Agenţia spaţială rusă Roscosmos spune că atacurile cibernetice asupra site-urilor sale sunt lipsite de sens

Moscova-TASS - 05.03.2022 - Agenţia spaţială rusă Roscosmos reuşeşte să prevină atacurile cibernetice masive din străinătate asupra site-urilor sale, dar nu vede nici un sens în aceste încercări, deoarece aceste site-uri nu stochează date importante, a declarat astăzi directorul Departamentului de Dezvoltare Digitală Roscosmos, Konstantin Shadrin.

"Am reuşit să prevenim o parte din tentativele de hack-uri, dar în unele cazuri trebuie să lucrăm mai mult pentru a recupera site-urile web şi pentru a elimina falsurile. Motivul este clar pentru noi, dar nu înţelegem oportunitatea acestor atacuri, deoarece site-urile noastre web nu păstrează date importante, acestea au doar un rol informativ", a spus Shadrin.

Roscosmos va transfera datele despre atacurile cibernetice către agenţiile competente, a spus el.

---

Actualizare - 09:49- Compania PayPal îşi suspendă serviciile în Rusia

Moscova-TASS - 05.03.2022 - PayPal a încetat să furnizeze servicii în Rusia, pe fondul operaţiunii militare a Moscovei în Ucraina, a anunţat compania de plăţi într-un comunicat.

"În circumstanţele actuale, suspendăm serviciile PayPal în Rusia. Compania este alături de comunitatea internaţională în condamnarea operaţiunii militare din Ucraina", a declarat directorul executiv Dan Schulman.

---

Actualizare - 9:34-Trupele ruse au distrus depozitul cu sisteme de rachete antitanc Javelin şi NLAW din Jitomir

Jitomir -TASS - 05.03.2022 - Trupele ruse au lansat o lovitură cu arme de precizie pentru a distruge un depozit cu sisteme de rachete antitanc Javelin şi NLAW în Jitomir, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-maior Igor Konaşenkov.

"În ultimele 24 de ore, a fost lansată o lovitură cu arme de precizie cu rază lungă de acţiune pentru a distruge depozitul de muniţie de pe teritoriul unei unităţi militare din Jitomir, unde erau depozitate sistemele de rachete antitanc Javelin şi NLAW", a spus purtătorul de cuvânt.

---

Actualizare -8:47-Rusia anunţă încetarea focului şi deschiderea coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol

Moscova-TASS - 05.03.2022 -Partea rusă anunţă încetarea focului şi deschiderea coridoarelor umanitare pentru evacuarea locuitorilor din Mariupol şi Volnovakha, a informat Ministerul rus al Apărării.

"Astăzi, pe 5 martie, se anunţă încetarea focului de la ora 10:00, ora Moscovei, iar coridoarele umanitare sunt deschise pentru evacuarea civililor din Mariupol şi Volnovakha", a spus ministerul.

Coridoarele umanitare şi căile de ieşire au fost convenite cu partea ucraineană, a precizat ministerul.

---

Actualizare 18:31 - Consiliul European introduce un mecanism de protecţie temporară pentru refugiaţii ucraineni

Bruxelles - TASS - 04.03.2022: Consiliul European introduce un mecanism de protecţie temporară pentru refugiaţii ucraineni, cărora li se va permite să rămână în UE timp de un an sau trei.

''Consiliul a adoptat astăzi în unanimitate o decizie de punere în a unui mecanism de protecţie temporară din cauza afluxului masiv de persoane care fug din Ucraina ca o consecinţă a războiului", se arată într-o declaraţie a Consiliului European.

---

Actualizare 15:00 - Ministrul rus al Apărării: Neo-naziştii ucraineni ţin 7500 de străini drept ostatici

Moscova - TASS - 04.03.2022 - Peste 7.500 de cetăţeni străini sunt reţinuţi în oraşe ucrainene în calitate de ostatici, a declarat vineri şeful centrului de comandă a apărării naţionale din Rusia, Mihail Mizintsev.

Există peste 7.500 de cetăţeni străini care sunt ţinuţi ostatici în diferite oraşe ucrainene: în Harkov - 3.189 de cetăţeni indieni, 2.700 de cetăţeni vietnamezi, 200 de cetăţeni iordanieni şi 30 de cetăţeni egipteni; în Sumy - 576 de cetăţeni indieni, 121 de cetăţeni chinezi şi 100 de cetăţeni ghanii, precum şi 60 de egipteni şi 45 de iordanieni.

---

Actualizare 13:00 - Rusia şi Ucraina negociază formarea unui coridor umanitar la Cernigău

Kiev - TASS - 04.03.2022 - Un consilier al biroului prezidenţial ucrainean a declarat vineri într-un mesaj video că Ucraina şi Rusia negociază crearea de coridoare umanitare şi livrarea de alimente şi produse de bază la Cernigău.

"Situaţia umanitară de acolo este oarecum tensionată", a spus Alexey Arestovich. "Este subiectul negocierilor cu Rusia, Belarus, oficialii de vârf ai ţărilor partenere şi organizaţiile internaţionale. Problema este abordată. Crearea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor şi livrarea lucrurilor esenţiale se află pe agendă".

---

Actualizare 12:00 - Lukaşenko: "Occidentul are nevoie de război în Ucraina ca să "încece" Rusia şi Belarus

Minsk - TASS - 04.03.2022 - Preşedintele belarus Alexandru Lukaşenko consideră că Occidentul este interesat de un război prelungit în Ucraina pentru a îneca Rusia şi Belarus în tulburări. El a vorbit la o ceremonie specială cu ocazia semnării în lege a deciziilor adoptate vineri în cadrul referendumului naţional.

"Toţi continuă să strige că trebuie să se pună capăt războiului în Ucraina. În public. Dar nu au nevoie deloc de pace. Ceea ce le trebuie acolo este război, cu cât mai mult, cu atât mai bine, pentru a îneca Rusia şi pe noi, de asemenea, în acel război. Scopul lor este să nu lase Ucraina să facă o mişcare", a spus Lukaşenko.

---

Actualizare 11:00 - Trupele ruseşti au distrus peste 1800 de obiective militare ucrainene

Moscova - TASS - 03.04.2022 - Trupele ruse au distrus 1.812 de obiective militare ucrainene în cadrul operaţiunii lor speciale, inclusiv 49 de avioane la sol şi 13 avioane în aer, 635 de tancuri şi 54 de vehicule aeriene fără pilot, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konaşenkov.

"Trupele ruse continuă să efectueze lovituri asupra infrastructurii militare ucrainene. În perioada operaţiunii, au distrus 1.812 de instalaţii, inclusiv 65 de centre de comandă şi comunicaţii ale forţelor armate ucrainene, 56 S-300, Buk-M1 şi Osa de suprafaţă. sisteme de rachete aer şi 59 de staţii radar, au distrus, de asemenea, 49 de avioane la sol şi 13 avioane în aer, 635 de tancuri şi alte vehicule blindate, 67 de lansatoare de rachete multiple, 252 de tunuri şi mortiere de artilerie de câmp, 442 de articole militare speciale. hardware şi, de asemenea, 54 de UAV-uri", a spus purtătorul de cuvânt.

---

Actualizare - 10:08-Preşedintele OSCE salută acordul Rusia-Ucraina privind coridoarele umanitare

VARSOVIA-TASS - 04.03.2022 - Ministrul polonez de externe Zbigniew Rau, care prezidează Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a salutat acordul la care au ajuns ieri Rusia şi Ucraina privind crearea coridoarelor umanitare.

"Salut acordul de creare a coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor din oraşele ucrainene asediate. Majoritatea ţărilor OSCE au solicitat acest lucru de la izbucnirea conflictului", a scris Zbigniew Rau pe Twitter.

Actualizare 08:00 - Focul de la Zaporozhye a fost stins

Kiev - TASS - 04.03.2022 - Incendiul care a avut loc în clădirea centrului de antrenament al centralei nucleare Zaporojie (CNP) a fost stins, a declarat serviciul de stat al Ucrainei pentru situaţii de urgenţă.

---

Actualizare 07:30 - Nivelul de radiaţie de la Zaporozhye nu s-a schimbat

Viena - TASS - 04.03.2022 - Autoritatea de reglementare nucleară ucraineană a informat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că nivelul radiaţiilor la Centrala Nucleară Zaporozhye (CNP) nu s-a schimbat şi că echipamentele esenţiale nu au fost afectate, a scris AIEA pe Twitter.

"Autoritatea de reglementare din Ucraina a informat AIEA că nu s-a raportat nicio modificare a nivelurilor de radiaţii la amplasamentul centralei nucleare de la Zaporojie", a spus AIEA. Ucraina a informat AIEA că incendiul de la locul CNE "nu a afectat echipamente "esenţiale", personalul uzinei luând măsuri de atenuare", a adăugat agenţia.

---

Actualizare 07:00 - Google a blocat reclamele în Rusia

Moscova - TASS - 04.03.2022 - Google a suspendat vânzările de publicitate pentru motoarele de căutare pe platformele sale de pe teritoriul Rusiei.

"În lumina circumstanţelor extraordinare, întrerupem reclamele Google în Rusia", a spus compania. "Situaţia evoluează rapid şi vom continua să împărtăşim actualizări atunci când este cazul", au anunţat cei de la Google.

---

Actualizare 09:00 - H&M suspendă vânzările în Rusia

Gigantul din industria textilă, H&M, a anunţat că îşi va suspenda toate vânzările către Rusia, pe fondul invaziei Ucrainei.

Totodată, Spotify a declarat miercuri că şi-a închis biroul din Rusia şi a eliminat conţinutul sponsorizat de statul rus din serviciul său. Promotorul concertelor Live Nation a spus că "nu va promova spectacole în Rusia şi nu vom face afaceri cu Rusia".

---

Actualizare 08:00 - Banca Rusiei a impus un comision de 30% la cumpărare pentru euro, dolari şi lire sterline

Banca Rusiei a impus un comision de 30% la cumpărarea de dolari americani, euro şi lire sterline pentru persoanele fizice de la bursă pentru a "echilibra concurenţa între brokeri şi bănci, care au cursuri de schimb diferite pentru cumpărarea şi vânzarea de monedă".

---

Actualizare 07:00 - Poliţia a arestat 779 de protestatari, în 34 de oraşe din Rusia

Moscova - Moscow Times - 03.03.2022 - Poliţia a reţinut miercuri 779 de protestatari anti-război în 34 de oraşe ruseşti.

Acest lucru a adus numărul total de protestatari reţinuţi, de când Putin a lansat invazia în Ucraina, la 7.622 în cel puţin 103 oraşe ruseşti.

---

Actualizare 15:30 - Diplomat rus: "Occidentul trebuie să recunoască interesele legitime de securitate ale Rusiei"

Moscova - TASS - 02.03.2022 - Ţările occidentale trebuie să îşi dea seama că Moscova are interese legitime de securitate, a declarat adjunctul ministrului rus de externe, Alexander Grushko, pentru postul TV Rossiya-24.

"În timpul crizei rachetelor din Cuba, alegerea a fost între un buton roşu şi o linie roşie. Cu toate acestea, a fost găsit un echilibru rezonabil de interese pe atunci şi, astăzi, cel mai important lucru este ca ţările să-şi realizeze interesele şi să recunoască interesele legitime ale altora, interesele legitime ale Rusiei", a subliniat el.

---

Actualizare 15:00 - India şi-a închis Ambasada de la Kiev

New Delhi - TASS - 02.03.2022 - Ambasada Indiei la Kiev s-a închis, iar ambasadorul şi personalul se mută în partea de vest a ţării.

Potrivit unor surse, ambasada Indiei este probabil să fie transferată la Lvov, unde misiunii diplomatice indiene i s-a alocat spaţiu de birouri.

"Toţi cetăţenii indieni, inclusiv studenţii, sunt sfătuiţi să părăsească de urgenţă Kievul astăzi. De preferinţă cu trenuri accesibile sau prin orice alte mijloace disponibile", se arată într-un mesaj al Ambasadei.

---

Actualizare 14:30 - Peste 10.000 de ruşi sunt blocaţi în Caraibe, din cauza restricţionării zborurilor

Moscova - TASS - 02.03.2022 - Peste 10.000 de turişti din Rusia se află în prezent în ţările din Caraibe, a anunţat vicepreşedintele Uniunii Ruse a Industriei Turistice şi directorul asociaţiei de asistenţă turistică, Alexander Osaulenko, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Astăzi, avem un număr destul de mare de cetăţeni încă în Caraibe, există aproximativ 10.000 de turişti acolo", a spus Osaulenko.

În urmă cu o săptămână, numărul cetăţenilor ruşi aflaţi în străinătate era de aproximativ 150.000 de persoane. Aproximativ 10% dintre ei sunt în excursii organizate. În acest timp, un număr mare de cetăţeni s-au întors în Rusia prin ţări terţe. În ceea ce priveşte ruşii care se află în ţările europene, coridoarele umanitare pentru plecarea lor nu au fost încă stabilite, a spus Osaulenko.

---

Actualizare 14:00 - Kremlin: Ultranaţionaliştii extremişti trebuie eliminaţi din Ucraina

Moscova - TASS - 02.03.2022 - Angajamentul de denazificare a Ucrainei presupune eliminarea unui număr mare de unităţi militare ultranaţionaliste din ţară, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Ştiţi că există un număr imens de formaţiuni militare ultra naţionaliste care operează acolo, formaţiunea Bandera, naţionalişti, batalioane şi aşa mai departe. Cu siguranţă, este necesar să scăpăm de ele", a spus Peskov.

---

Actualizare 13:30 - Rusia mulţumeşte Indiei pentru poziţia adoptată faţă de război

New Delhi - TASS - 02.03.2022 - Rusia este recunoscătoare Indiei pentru poziţia sa echilibrată faţă de criza din Ucraina, a declarat ambasadorul Rusiei la New Delhi, Denis Alipov.

"Suntem parteneri strategici cu India. Suntem recunoscători Indiei pentru poziţia sa echilibrată demonstrată la ONU. India înţelege adâncimea acestei crize" a spus acesta.

---

Actualizare 13:03 - Serghei Lavrov: ''Ucraina amână negocierile sub comanda SUA''

Moscova - TASS - 2 martie 2022: Rusia este pregătită pentru a doua rundă de negocieri cu Ucraina, dar Kievul amână acest proces sub comanda Washingtonului, a declarat astăzi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov într-un interviu pentru Al Jazeera.

"Suntem pregătiţi pentru a doua rundă de discuţii, dar partea ucraineană amână procesul sub comanda americanilor", a precizat Serghei Lavrov.

---

Actualizare 12:38 - Serghei Lavrov: ''Rusia trebuie să împiedice Ucraina să achiziţioneze arme nucleare''

Moscova - TASS - 2 martie 2022: Operaţiunea militară a Rusiei în Ucraina a fost lansată cu scopul de a dezarma actualul regim de la Kiev şi de a îl împiedica să obţină arme nucleare, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat radiodifuzorului Al Jazeera. O parte din interviu a fost încărcată în limba arabă pe pagina de Twitter a Al Jazeera.

Anterior, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la Conferinţa de Securitate de la Munchen că Ucraina ar putea revizui obligaţiile în temeiul Memorandumului de la Budapesta, prin care Ucraina a fost de acord să cedeze arme nucleare în schimbul garanţiilor de securitate.

---

Actualizare 11:56 - Rusia anunţă că negocierile cu Ucraina pot continua astăzi

Moscova - TASS - 2 martie 2022: Cea de-a doua rundă de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană privind un posibil acord de încetare a focului în Ucraina poate avea loc astăzi, conform unui anunţ al Kremlinului.

Astăzi, în a doua jumătate a zilei, spre seară, delegaţia noastră va astepta negociatorii ucraineni", a declarat Dmitri Peskov.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a refuzat să clarifice locul întâlnirii.

Potrivit surselor TASS, următoarea rundă de negocieri dintre Rusia şi Ucraina va avea loc la Belovezhskaya Pushcha din Belarus.

De asemenea, Dmitri Peskov a precizat că delegaţia rusă va fi în continuare condusă de Vladimir Medinski.

---

Actualizare 10:51 - Surse diplomatice: Negocierile dintre Ucraina şi Rusia nu au fost anulate, ci amânate

Moscova - TASS - 2 martie 2022: Negocierile dintre Rusia şi Ucraina nu au fost anulate, ci amânate, potrivit unor surse diplomatice.

"Nu este o anulare, programul a fost schimbat. Informaţiile oficiale vor veni în curând", a precizat sursa.

Potrivit informaţiilor obţinute de TASS, noua rundă de negocieri va avea loc la Belovezhskaya Pushcha din Belarus.

Prima rundă de discuţii a avut loc pe 28 februarie în regiunea Gomel din Belarus. Potrivit şefului delegaţiei ruse, Vladimir Medinsky, părţile "au parcurs toate punctele de pe ordinea de zi în detaliu şi au găsit câteva puncte în care ar putea fi prezise poziţii comune".

---

Actualizare 10:32 - Vladimir Putin îl felicită pe Gorbaciov cu ocazia zilei sale de naştere, în plin război cu Ucraina

Moscova - TASS - 2 martie 2022: Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe Mihail Gorbaciov, primul şi ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, cu ocazia împlinirii a 91 de ani.

Telegrama şefului statului a fost publicată astăzi pe site-ul Kremlinului.

"Aţi câştigat o mare şi bogată experienţă de viaţă, pe merit vă bucuraţi de o mare autoritate şi recunoaştere. Ne bucurăm că astăzi activitatea dvs. multilaterală contribuie la realizarea proiectelor sociale, caritabile, dezvoltării cooperării umanitare internaţionale", a precizat Vladimir Putin în felicitarea sa.

Mihail Gorbaciov este ultimul secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist al URSS (1985-1991) şi primul şi singurul preşedinte al fostei Uniuni Sovietice (1990-1991). De asemenea, în 1990, Mihail Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace.

---

Actualizare 09:56 - Ministerul rus al Apărării: ''Forţele ruse preiau controlul asupra oraşului Herson''

Moscova - TASS - 02.03.2022: Forţele ruse au preluat controlul deplin asupra oraşului Herson, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

"Forţele armate ale Federaţiei Ruse au preluat controlul deplin asupra oraşului Herson. Infrastructura civilă, serviciile şi facilităţile publice critice, împreună cu transportul urban funcţionează ca de obicei. Nu există lipsuri de alimente sau bunuri esenţiale în oraş", a asigurat Konaşenkov. .

Potrivit acestuia, "negocierile continuă între comandamentul rus şi administraţiile oraşului pentru rezolvarea problemelor care acoperă întreţinerea şi funcţionarea infrastructurii sociale, asigurarea ordinii şi securităţii populaţiei".

De asemenea, Ministerul rus al Apărării a raportat că trupele ruse nu efectuează lovituri împotriva oraşelor ucrainene. Acesta a subliniat că infrastructura militară ucraineană este distrusă de arme de precizie.

---

Actualizare 09:20 - Spitalul şi şcoala din Doneţk au fost avariate în timpul bombardamentelor

Doneţk - TASS - 02.03.2022: Clădirile unui spital şi ale unei şcoli au fost avariate în timpul bombardamentelor în cartierul Kuibyshevskyi din Doneţk, a declarat astăzi primarul Alexey Kulemzin.

"În Spitalul Orăşenesc nr.21 acoperişul şi geamurile sunt deteriorate. La şcoala nr.71 geamurile sunt deteriorate", a declarat primarul.

Pe lângă case şi clădiri comerciale, a fost lovit şi Complexul Sportiv Dolphin. De asemenea, Alexey Kulemzin a raportat ca urmare a bombardării districtului Kirovsky din Doneţk, că o conductă de gaz a fost avariată, în timp ce în cartierul Kievsky, uzina Tochmash a fost lovită.

---

Actualizare 09:01 - Gigantul petrolier ExxonMobil şi-a anunţat retragerea din Rusia

Moscova - TASS - 02.03.2022: Gigantul petrolier american ExxonMobil a anunţat astăzi că se va retrage din ultimul său proiect major din Rusia şi nu va mai investi în ţară.

"Ca răspuns la evenimentele recente, începem procesul de închidere a operaţiunilor şi luăm măsuri pentru a ieşi treptat" din acest proiect petrolier, a menţionat grupul într-un comunicat.

"Având în vedere situaţia actuală", ExxonMobil a ales să nu investească în noi proiecte în Rusia.

Sakhalin-1 este unul dintre cele mai mari proiecte de petrol şi gaze cu investiţii străine directe implementate în Rusia.

---

Actualizare 06:38 - OSCE anunţă evacuarea observatorilor săi din Harkov

Kiev -TASS - 02.03.2022: Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a declarat că toţi membrii misiunii speciale de monitorizare de la Harkov vor fi evacuaţi în Dnipro, pentru retragerea lor în continuare din ţară.

"La 1 martie, echipele de monitorizare de la punctele de patrulare din Doneţk şi Luhansk din zonele controlate neguvernamental au fost evacuate, în timp ce echipa de monitorizare din Harkov a fost retrasă la Dnipro, în aşteptarea mişcării de evacuare a ţării", se arată într-un comunicat al OSCE.

OSCE a declarat ieri că toţi membrii misiunii speciale de monitorizare a OSCE au părăsit zona oraşului Doneţk, aflată sub controlul separatiştilor din estul Ucrainei.

De asemenea, în raportul publicat luni, OSCE a declarat că a evacuat majoritatea personalului său din Ucraina.

---

Actualizare 06:00 - Boeing anunţă suspendarea sprijinului operaţional pentru companiile aeriene ruse

New York - TASS - 02.03.2022: Producătorul american de avioane Boeing a anunţat astăzi că îşi va suspenda serviciile de asistenţă tehnică şi livrările de piese către companiile aeriene ruse, a declarat jurnalistul Reuters David Shepardson pe Twitter, citând o declaraţie a companiei.

Anterior, Boeing a suspendat operaţiunile biroului şi centrului de formare din Kiev.

---

Actualizare 14:30 - Lavrov speră că Ucraina va demonstra că poate să negocieze

Moscova - TASS - 01.03.2022 - Moscova speră că partea ucraineană va vedea în sfârşit necesitatea unei abordări independente şi a capacităţii de a negocia în cadrul discuţiilor dintre delegaţiile ruse şi ucrainene, a declarat marţi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

"După cum ştiţi, discuţiile dintre reprezentanţii Rusiei şi delegaţia Kievului au început la cererea lui Zelensky. Sper că partea ucraineană va vedea gravitatea situaţiei şi va înţelege că ar trebui să demonstreze o abordare independentă şi capacitatea de a negocia pentru a evita reapariţia situaţiei cu acordurile de la Minsk" a spus acesta.

---

Actualizare 14:00 - Lavrov afirmă că este necesar ca Ucraina să nu devină "anti-Rusia"

Moscova - TASS - 01.03.2022 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că este necesar să se oprească încercările "substituenţilor" de la Kiev de a "trăda interesele vitale" ale poporului ucrainean şi să se oprească acţiunile care ajută la transformarea ţării într-o "anti-Rusia".

"Principalul scop este de a opri încercările substituenţilor, care au preluat ilegal puterea, de a trăda interesele vitale ale poporului ucrainean şi, pentru a-i face pe plac Occidentului, să-şi transforme ţara într-o "anti-Rusie" a spus ministrul la o sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

"Adevărata isterie observată astăzi în NATO şi UE confirmă faptul că scopul a fost crearea unei "anti-Rusie", lucru care a fost şi rămâne obiectivul SUA şi al tuturor aliaţilor săi" a adăugat Lavrov.

---

Actualizare 13:30 - Peskov afirmă că în Ucraina se desfăşoară o operaţiune de demilitarizare

Moscova - TASS - 01.03.2022 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că acţiunea Rusiei în Ucrain este o operaţiune specială de demilitarizare şi denazificare a ţării.

"Vă spun oficial: preşedintele Putin, în calitate de comandant şef, a dat ordin de a se începe o operaţiune specială, iar acea operaţiune specială este în curs de desfăşurare".

---

Actualizare 13:00 - Lavrov afirmă că prezenţa armelor nucleare americane în Europa este inacceptabilă

Moscova - TASS - 01.03.2022 - Rusia consideră inacceptabilă prezenţa armelor nucleare americane în statele europene, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. Acesta mai consideră că armele nucleare americane trebuiau să fi fost returnate de mult timp înapoi pe teritoriul american.

"Este inacceptabil pentru noi ca armele nucleare americane să rămână în continuare într-un număr de state europene în contradicţie cu punctele de bază ale Tratatului de neproliferare. Practica proastă a misiunilor nucleare comune cu participarea statelor NATO nenucleare continuă. În timpul unor astfel de misiuni, se exersează folosirea armelor nucleare împotriva Rusiei", a menţionat el. "Armele nucleare americane trebuie să fi fost de mult returnate acasă, iar infrastructura corespunzătoare din Europa trebuie să fi fost de mult eliminată".

---

Actualizare 12:30 - Rusia va relua operaţiunea militară în Ucraina până la atingerea obiectivelor

Moscova - TASS - 01.03.2022 - Armata rusă va relua operaţiunea militară specială în Ucraina până când obiectivele sale vor fi atinse, a declarat marţi ministrul Apărării Serghei Şoigu.

"Unităţile armatei ruse vor continua să desfăşoare o operaţiune militară specială până la atingerea obiectivelor", a menţionat ministrul apărării.

---

Actualizare 12:00 - Ministrul rus al Apărării: Principalul obiectiv al Rusiei în Ucraina este să se apere de tările din Vest

Moscova - TASS - 01.03.2022 - Sarcina principală a operaţiunii speciale din Ucraina este de a proteja Rusia de ameninţarea militară occidentală, a declarat marţi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

"Sarcina principală este să protejăm Rusia de ameninţarea militară creată de ţările occidentale, care încearcă să folosească poporul ucrainean împotriva ţării noastre", a spus Shoigu.

---

Actualizare 11:30 - Lukaşenko susţine că negociatorii ruşi şi cei ucraineni au făcut "o treabă minunată"

Minsk - TASS - 01.03.2022 - Primele rezultate ale discuţiilor dintre delegaţiile ruse şi ucrainene inspiră un optimism prudent, negociatorii au făcut o treabă minunată, a declarat marţi preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko, la o sesiune a Consiliului de Securitate.

"Negociatorii au fost pur şi simplu grozavi, pur şi simplu minunaţi. Au făcut mai mult decât a fost posibil. Şi-au făcut treaba cu brio în prima etapă", a spus liderul belarus.

---

Actualizare 11:00 - Canada intenţionează să suspende importul de petrol rusesc

Ottawa - TASS - 01.03.2022 - Autorităţile canadiene plănuiesc să interzică importurile de petrol din Rusia pe fondul situaţiei din Ucraina, a anunţat premierul Canadei Justin Trudeau.

"Intenţionăm să interzicem toate importurile de ţiţei din Rusia, o industrie de care au beneficiat în mare măsură preşedintele Putin şi oligarhii săi", a spus acesta.

---

Actualizare 10:30 - India insistă ca Rusia şi Ucraina să negocieze

New Delhi - TASS - 01.03.2022 - India şi-a reiterat sprijinul pentru o soluţionare paşnică a crizei din Ucraina şi a reafirmat că guvernul indian crede ferm în calea diplomaţiei, a declarat Reprezentantul Permanent al Indiei la Naţiunile Unite, la cea de-a 11-a sesiune specială de urgenţă a Adunării Generale a ONU.

"India este profund îngrijorată de faptul că situaţia din Ucraina continuă să se deterioreze. Repetăm ​​apelul nostru pentru încetarea imediată a violenţei şi încetarea ostilităţilor. Guvernul meu crede cu fermitate că nu există altă opţiune decât să revină pe calea diplomaţiei", a spus acesta.

---

Actualizare 10:00 - Peste 132 de mii de civili evacuaţi din Donbass

Moscova - TASS - 01.03.2022 - Peste 132.000 de locuitori din Donbass au fost evacuaţi în Rusia din 18 februarie până în prezent, a declarat pentru TASS o sursă din agenţiile de aplicare a legii.

"Până în dimineaţa zilei de 1 martie, aproximativ 132.100 de locuitori din Donbass au trecut graniţa cu Rusia, peste 82.000 dintre ei sunt cetăţeni ai Ucrainei, alţi peste 49.000 - ai Rusiei şi 427 - ai altor state", a menţionat sursa.

---

Actualizare 9:30 - Kazakhstanul îndeamnă Rusia şi Ucraina la negocieri

Nur-Sultan - TASS - 01.03.2022 - Kazahstanul solicită Rusiei şi Ucrainei să caute înţelegere şi îşi exprimă disponibilitatea de a acţiona ca mediator, dacă este necesar, potrivit preşedintelui Kassym-Jomart Tokayev.

"Poziţia noastră ar trebui să plece de la necesitatea critică de a asigura siguranţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării noastre. În calitate de stat care a găzduit summitul OSCE în 2010, insistăm asupra principiului indivizibilităţii securităţii eurasiatice. Am spus asta în timpul vizitei mele la Moscova pe 10 februarie", a menţionat preşedintele.

---

Actualizare 09:00 - Kievul afirmă că NATO va livra 70 de avioane de luptă în Ucraina

Moscova - TASS - 01.03.2022 - Bulgaria, Polonia şi Slovacia vor transfera în Ucraina 70 de avioane de luptă care pot fi staţionate pe aerodromurile din Polonia, a anunţat serviciul de presă al Marinei Ucrainene pe pagina sa oficială de pe Facebook.

"Dacă este necesar, pot fi staţionate pe aerodromurile poloneze, de pe care piloţii ucraineni vor efectua misiuni de luptă", a spus serviciul de presă.

---

91.03.2022 - A şasea zi de război

---

Actualizare 18:43 - Rusia şi Ucraina au finalizat negocierile de pace

Belarus-TASS-28.02.2022Oficialii din Rusia şi Ucraina au încheiat astăzi discuţiile de pace, a declarat pentru TASS o sursă participantă la discuţii.

În acest moment, se aşteaptă ca participanţii la întâlnire să dea declaraţii presei cu privire la rezultatele negocierilor.

Consilierul prezidenţial Vladimir Medinsky conduce delegaţia rusă. Aceasta mai este formată din ministrul adjunct de Externe Andrey Rudenko, ministrul adjunct al Apărării Alexander Fomin şi din preşedintele preşedintele Comisiei Dumei de Stat Leonid Slutsky.

Ministrul ucrainean al Apărării, Alexey Reznikov, conduce delegaţia ucraineană alături deConsilierul prezidenţial ucrainean Mykhailo Podolyak, liderul fracţiunii Partidului Slujitorul Poporului din Parlamentul ucrainean David Arakhamiya, prim-adjunct al şefului delegaţiei ucrainene în Grupul de contact pentru soluţionarea situaţiei din Ucraina Donbass Andrey Kostin, legislatorul ucrainean Rustem Umerov şi ministrul adjunct de Externe Nikolay Tochitsky.

Medinsky a precizat că delegaţia rusă este dispusă să negocieze cu partea ucraineană atât timp cât este nevoie pentru a încheia acorduri.

---

Actualizare 14:10 - Site-ul TASS, atacat de hackeri

Site-ul agenţiei TASS a fost atacat astăzi de hackeri. În jurul orei 14:00, site-ul a devenit indisponibil şi respingea conectările externe.

Ulterior, pe pagina TASS a apărut un mesaj anti-război.

"Vă îndemnăm să opriţi această nebunie, să nu vă trimiteţi fiii şi soţii la o moarte sigură. Putin ne obligă să minţim şi ne pune în pericol... Nu este războiul nostru, să-l oprim!, menţiona mesajul.

---

Actualizare 14:00 - China salută începerea negocierilor dintre Ucraina şi Rusia

---

Actualizare 13:00 - Negocierile dintre Ucraina şi Rusia sunt în curs

---

Actualizare 12:30 - Forţele ucrainene sporesc acţiunile de sabotaj

Moscova - TASS - 28.02.2022 - Forţele armate ucrainene (UAF) şi-au intensificat activitatea de sabotaj, amorsând poduri şi traversări de râuri cu explozibili şi distrugând totul în calea lor, spune şeful Republicii Populare Lugansk (LPR), Leonid Pasechnik.

"Situaţia de pe front rămâne tensionată. Forţele noastre avansează conform planului, dar înaintarea este îngreunată de noua tactică a inamicului", a spus Pasechnik, adăugând că soldaţii ucraineni folosesc civilii pe post de scuturi umane.

---

Actualizare 12:00 - FSB afirmă că serviciile secrete ucrainene racolează oameni pentru misiune de sabotaj pe teritoriul Rusiei

Moscova - TASS - 28.02.2022 - Încercările serviciilor secrete ucrainene de a-i folosi pe compatrioţi pentru spionaj şi sabotaj în Rusia au devenit mai frecvente, a declarat pentru TASS biroul din Moscova al serviciului federal de securitate rus, FSB.

"Apar plângeri tot mai frecvente din partea cetăţenilor ucraineni. Serviciile secrete ucrainene au încercat să-şi folosească oamenii care locuiesc şi lucrează în Rusia pentru spionaj şi sabotaj", a spus FSB.

---

Actualizare 11:30 - NEGOCIERI ÎNTRE RUSIA ŞI UCRAINA: Delegaţia ucraineană afirmă că nu va ceda "nici măcar un metru"

Kiev - TASS - 28.02.2022 - Delegaţia ucraineană afirmă, la discuţiile cu Rusia în Belarus, că "nu va preda nici măcar un metru", spune viceprim-ministrul şi ministrul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor care nu se află sub controlul Kievului, Irina Vereschuk.

"Delegaţia a fost instruită de preşedinte, nimeni nu va preda nici măcar un metru din interesele noastre", a spus ea luni la TV ucraineană.

---

Actualizare 11:00 - Trupele Ucrainene încearcă să atace civilii din Donbas

Moscova - TASS - 28.02.2022 - "Forţele armate ucrainene încearcă, în retragerea lor din teritoriile lor controlate, să provoace daune maxime populaţiei locale" a declarat şeful Republicii Populare Doneţk (RPD) Denis Pushilin.

"Situaţia este tensionată. Forţele armate ucrainene continuă să lupte împotriva populaţiei locale. Acest lucru se vede mai ales când se retrag deoarece încearcă să provoace cât mai multe pagube. Mai mult, nu le pasă de câţi civili sunt forţaţi să trăiască în aceste condiţii", a spus şeful DPR într-o transmisie în direct pe postul de televiziune Rossiya-24.

---

Actualizare 10:30 - Trupele ruseşti au preluat controlul asupra centralei nucleare Zaporozhskaya

Moscova - TASS - 28.02.2022 - Armata rusă păzeşte şi controlează teritoriul centralei nucleare Zaporozhskaya, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Apărării, general-maior Igor Konaşenkov.

"Militarii ruşi păzesc şi controlează zona din jurul centralei nucleare Zaporozhskaya", a menţionat Konaşenkov.

---

Actualizare 10:00 - Ministerul de Externe din Belarus anunţă că a pregătit platforma pentru negocierile dintre Rusia şi Ucraina

Minsk - TASS - 28.02.2022 - Ministerul de Externe din Belarus a declarat că platforma de negocieri dintre Rusia şi Ucraina a fost pregătită.

"În Belarus, totul este pregătit pentru a găzdui negocierile Rusia-Ucraina. Aşteptăm sosirea delegaţiilor", a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului belarus de Externe, Anatoly Glaz.

---

Actualizare 09:30 - Diplomat rus: "Este «visul de aur» al Americii să aducă arme nucleare în Ucraina"

Moscova - TASS - 28.02.2022 - Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că mobilizarea armelor nucleare în Ucraina ar fi un "vis de aur" pentru Washington.

"SUA şi-au desfăşurat armele nucleare pe teritoriul ţărilor europene. Franţa şi Marea Britanie nu au propriile arme nucleare. Italia şi multe alte ţări deţin arme nucleare ale SUA, dar nu au acces la ele. SUA le ţine şi le controlează acolo. Era un vis de aur să aducă şi în Ucraina", a spus ea într-un interviu, la postul de televiziune Rossiya-1.

---

28.02.2022 - A cincea zi de război

---

Actualizare 21:30 - Rusia raportează pierderi în rândul trupelor

Moscova - TASS - 27.02.2022 - Ministerul rus al Apărării raportează pierderi în rândul militarilor care participă la operaţiunea militară specială din Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov.

"Soldaţii ruşi dau dovadă de curaj şi eroism în timpul operaţiunii militare speciale. Dar, din păcate, unii dintre ei sunt ucişi sau răniţi", a spus el, adăugând că pierderile Rusiei sunt cu mult mai mici decât pierderile din rândul trupelor ucrainene şi ale naţionaliştilor.

El a mai spus că mai mulţi soldaţi ruşi au fost luaţi prizonieri. "Ştim cum îi tratează naziştii ucraineni acei câţiva militari ruşi care au fost luaţi prizonieri. Vedem că folosesc aceleaşi torturi ca naziştii germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Acesta a promis că armata rusă va continua să trateze trupele ucrainene care se predau într-un mod uman. "Înţelegem că au depus un jurământ poporului ucrainean. Toţi cei care predau armele şi opresc rezistenţa vor fi eliberaţi familiilor lor", a subliniat el.

---

Actualizare 20:30 - Trupele ruseşti au eliminat 1067 de obiective militare ucrainiene

Moscova - TASS - 27.02.2022 - De la începutul operaţiunii militare speciale din Ucraina, forţele ruse au distrus mai bine de o mie de instalaţii militare, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

"De la începutul operaţiunii militare speciale, Forţele armate ale Rusiei au lovit 1.067 de unităţi militare din Ucraina", a spus acesta.

---

Actualizare 19:30 - Trupele Republicii Lugansk au avansat 56 de kilometri în teritoriul Ucrainean

Moscova - TASS - 27.02.2022 - Trupele Republicii Populare Lugansk (LPR) au avansat o distanţă de 56 de kilometri şi continuă ofensiva, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

"Trupele Republicii Populare Lugansk, susţinute de focul de acoperire al forţelor armate ruse, au avansat o distanţă de 56 de kilometri şi îşi continuă ofensiva. Trupele Republicii Populare Doneţk au înaintat trei kilometri spre aşezarea Petrovsloye şi asigură înfrângerea rezervelor grupului tactic Vostok al forţelor armate ucrainene. S-a stabilit controlul asupra aşezărilor Anadol şi Andreevka", a anunţat acesta.

---

Actualizare 18:30 - Delegaţia rusă a plecat către Gomel, pentru negocierile cu Ucraina

Minsk - TASS - 27.02.2022 - Delegaţia Rusiei a plecat la Gomel pentru discuţii cu partea ucraineană, delegatul şef fiind consilierul prezidenţial rus, Vladimir Medinsky.

"Toţi delegaţii noştri pleacă în regiunea Gomel", a spus el.

---

Actualizare 16:00 - Putin ordonă punerea în alertă a unor forţe de disuasiune, care pot include arme nucleare

Moscova - RIA NOVOSTI - 27.02.2022 - Vladimir Putin a anunţat, într-o conferinţă de presă, plasarea în alertă a "forţei de disuasiune" a armatei ruse - care poate include o componentă nucleară.

"Ordon Ministerului Apărării şi şefului Statului Major să pună Forţele de disuasiune ale armatei ruse în regim special de alertă de luptă", a spus Vladimr Putin.

---

Actualizare 15:30 - Putin i se plânge la telefon lui Naftali Bennett că Ucraina "nu a profitat de ocazia" de a negocia cu Rusia în Belarus

Moscova - TASS - 27.02.2022 - Preşedintele rus Vladimir Putin acuză Ucraina duminică, în a patra zi a invaziei forţelor ruse pe care a ordonat-o în această ţară pro-occidentală, de faptul că nu "profită de oportunitatea" unor negocieri pe care vrea să le impună, în Belarus.

---

Actualizare 13:30 - Patriarhul rus, Kiril, îi numeşte pe opozanţii Moscovei în Ucraina drept "forţe ale răului"

Moscova - Facebook - 27.02.2022 - Patriarhul ortodox al Rusiei, Kiril, îi numeşte pe opozanţii Moscovei în Ucraina drept "forţe ale răului" care vor să rupă unitatea istorică dintre cele două ţări.

"Fie ca Dumnezeu să ne apere ca situaţia politică actuală din Ucraina, o ţară soră care ne este apropiată, să fie folosită în aşa fel încât forţele răului să nu învingă", declară Kiril în timpul unei predici.

---

Actualizare 12:30 - Peste 122 de mii de civili din Donbass, evacuaţi în Rusia

Moscova - TASS - 27.02.2022 - Numărul rezidenţilor din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk (DPR şi LPR) evacuaţi în Rusia de la 18 februarie, până astăzi, a depăşit 122.000, au declarat autorităţile din Rusia.

"La 27 februarie, peste 122.200 de persoane au trecut graniţa din RPD şi LPR în Rusia. Aproximativ 77.000 dintre ei sunt cetăţeni ai Ucrainei, aproximativ 45.000 - Rusia şi peste 400 - alte state", a spus sursa citată.

---

Actualizare 12:00 - Armata rusă anunţă că a încercuit două oraşe mari în sudul Ucrainei, Herson şi Berdeansk

Armata rusă anunţă că a încercuit oraşele Herson şi Berdeansk, aflate în sudul Ucrainei, cu 290.00 şi, respectiv, 110.000 de locuitori.

"În ultimele 24 de ore, forţele armate ruse au blocat complet" aceste oraşe, anunţă Ministerul rus al Apărării.

"Oraşul Henicesk şi aerodromul de la Cernobaievka, în apropiere de Herson, au fost de asemenea preluate sub control" rusesc, anunţă ministerul.

---

Actualizare 10:30 - Delegaţia rusă a ajuns în Belarus, pentru a negocia cu ucrainienii

Moscova - TASS - 27.02.2022 - Delegaţia Rusiei a sosit în Belarus pentru discuţii cu partea ucraineană, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"În conformitate cu acordul, delegaţia rusă formată din reprezentanţi ai Ministerului de Externe, ai Ministerului Apărării şi ai altor agenţii, inclusiv ai administraţiei prezidenţiale, a sosit în Belarus pentru discuţii cu ucrainenii", a spus Peskov.

"Vom fi gata să începem aceste discuţii la Gomel", a declarat acesta.

Ministerul de Externe din Belarus a confirmat sosirea delegaţiei ruse la Gomel pentru discuţii cu Ucraina, menţionând că Minskul a făcut aranjamentele necesare.

---

Actualizare 10:00 - Rusia a eliminat peste 900 de obiective militare ucrainiene

Moscova - TASS - 27.02.2022 - Forţele armate ale Rusiei au eliminat 975 de obiective infrastructură militară ale Ucrainei, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konaşenkov, adăugând că 26 de avioane, elicoptere şi avioane pilotate de la distanţă au fost doborâte.

"Până acum, Forţele Armate Ruse au eliminat 975 de obiective ale infrastructurii militare ucrainene, printre care 23 de puncte de comandă şi centre de comunicaţii, 3 staţii radar, 31 de sisteme de apărare antiaeriană S-300, Buk-M1 şi Osa şi 48 de radare. Au fost doborâte, de asemenea, opt avioane de luptă şi 7 elicoptere, 11 vehicule aeriene fără pilot şi două lansatoare de rachete Tochka-U", a spus el.

---

Actualizare 09:30 - Republica Lugansk acuză Ucraina de un atac asupra unor rezervoare de petrol

Lugansk - TASS - 27.02.2022 - O explozie la un depozit de petrol din Rovenki, un oraş din Republica Populară Lugansk (LPR), a avut loc după ce a fost lovit de o rachetă Tochka-U a forţelor armate ucrainene.

"Conform rapoartelor verificate, incendiul de la un depozit de petrol din oraşul Rovenki a avut loc ca urmare a utilizării de către forţele armate ucrainene a rachetelor tactice 9K79-1 Tochka-U."

---

Actualizare 09:00 - Ambasada Chinei la Moscova afirmă că SUA sunt adevărata ameninţare a lumii

Moscova - TASS - 27.02.2022 - Ambasada Chinei la Moscova a îndemnat să ţină cont de faptul că Statele Unite sunt o adevărată ameninţare pentru lume.

"Nu uitaţi niciodată cine este adevărata ameninţare pentru lume", au declarat reprezentanţii Ambasadei pe Twitter, ataşând o listă cu ţările bombardate de Statele Unite după al Doilea Război Mondial.

Lista include peste 20 de ţări, care reprezintă aproximativ o treime din populaţia globală.

---

Actualizare 21:30 - Echipajul navei de transport interceptată de marina franceză, adus la ţărm

Paris - TASS - 26.02.2022 - Echipajul navei ruseşti, Baltic Leader, reţinut în Franţa a fost permis să debarce la ţărm iar soarta încărcăturii va fi stabilită în instanţă, a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei Rusiei la Paris, Alexander Makogonov.

---

Actualizare 21:20 - Rusia a mobilizat în Ucraina peste 50% din trupele adunate la graniţă

Moscova - Moscow Times - 26.02.2022 - Rusia a mobilizat pe teritoriul Ucrainei cel puţin 50% din trupele adunate la graniţă, potrivit unor informaţii ale unor oficiali americani.

---

Actualizare 21:00 - Poliţia din Rusia a arestat mai mulţi manifestanţi în Sankt Petersburg

Sankt Petersburg - Moscow Times - 26.02.2022 - Poliţia din Sankt Petersburg a arestat, în această seară, mai mulţi manifestanţi.

Protestatarii au ieşit pe străzile din Sankt Petersburg pentru a-şi exprima dezacordul faţă de invadarea Ucrainei.

---

Actualizare 20:00 - Trupele ucrainiene au atacat ambarcaţiunile ruseşti care transportau soldaţii ucrainieni capturaţi pe Insula Şerpilor

Moscova - TASS - 26.02.2022 - Cel puţin 16 ambarcaţiuni ucrainene au încercat să atace navele Flotei Mării Negre care evacuau trupele ucrainene care depuseră armele şi s-au predat pe Insula Şerpilor, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

El a adăugat că bărcile ar fi putut fi dirijate de drone americane.

"În seara zilei de 25 februarie, în timpul evacuării a 82 de trupe ucrainene care au depus armele de bunăvoie pe Insula Şerpilor, 16 bărci aparţinând Marinei Ucrainene au încercat să atace navele Flotei Mării Negre folosind tactici de roi", a spus Konaşenkov, adăugând că unele dintre bărci foloseau nave civile drept scuturi.

---

Actualizare 18:00 - Rusia ordonă un avans puternic al trupelor

Moscova - Moscow Times - 26.02.2022 - Rusia a ordonat forţelor sale armate să "avanseze în toate direcţiile", a declarat Ministerul rus al Apărării într-o scurtă conferinţă de presă. Ordinul a fost dat după ce Ucraina nu a acceptat condiţiile Rusiei pentru deschiderea negocierilor de încetare a focului, au spus reprezentanţii ministerului.

Ministerul a acuzat, de asemenea, Kievul că "atrage civilii în luptă", dar a negat informaţiile conform cărora atacurile ruseşti cu rachete ar fi lovit zonele rezidenţiale din Kiev. Mai multe rapoarte de la sol, precum şi înregistrări video şi imagini au arătat o rachetă lovind un bloc de apartamente din Kiev sâmbătă dimineaţă.

---

Actualizare 16:30 - Rusia îşi închide spaţiul aerian zborurilor din Bulgaria, Polonia şi Cehia

Rusia a anunţat astăzi că şi-a închis spaţiul aerian aeronavelor venite din Bulgaria, Polonia şi Cehia, în urma unor decizii similare ale Sofiei, Varşoviei şi Pragăi vizând companiile aeriene ruseşti.

"Din cauza deciziilor inamcale ale autorităţilor aeriene din Bulgaria, Polonia şi Republica cehă, începând de (sâmbătă), de la ora (locală) 15.00 (14.00, ora României)", Rusia îşi închide spaţul aerian "companiilor aeriene din aceste ţări şi tuturor celor care sunt înregistrate în ele" anunţă autoritatea rusă a aviaţiei Rosaviatsia.

---

Actualizare 15:45 - Kievul pierde controlul asupa a trei oraşe din Lugansk

Lugansk - TASS - 26.02.2022 - Armata ucraineană a pierdut controlul asupra a trei oraşe din regiunea Lugansk, a declarat astăzi şeful administraţiei militare şi civile din Lugansk.

"Situaţia se poate schimba în orice moment, rămâneţi aproape de adăposturi", a scris Sergey Gaidai pe Facebook, adăugând că a fost pierdut controlul asupra "Staniţa Luganskaya, Krymskoye şi Markovka".

---

Actualizare 15:30 - Kremlinul acuză Ucraina de eşecul unui armistiţiu

Kremlinul acuză Ucraina de faptul că a eşuat în formarea unui posibil armistiţiu prin faptul că a refuzat negocierile.

"Ieri, preşedintele rus, care se aştepta la negocieri, a ordonat oprirea înantării grosului forţelor" Moscovei, afirmă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

---

Actualizare 14:30 - Dmitri Medvedev: "Rusia se poate retrage din Tratatul nuclear New START şi rupe relaţiile cu Occidentul"

Rusia ar putea ieşi din ultimul pact nuclear şi bloca activele occidentalilor, după sancţiunile impuse de Occident Rusiei din cauza invadării Ucrainei, declară Dmitri Medvedev, adjunctul Consiliului de Securitate rus, condus de către Vladimir Putin.

Medvedev respinge sancţiunile impuse Rusiei de către UE, Statele Unite şi alte puteri motivate de invazia rusă a Ucrainei drept un semn al "impotenţei politice" a Occidentului.

---

Actualizare 12:30 - Estonia şi-a închis spaţiul aerian pentru companiile aeriene ruseşti

Tallinn - Moscow Times - 26.02.2022 - Estonia şi-a închis astăzi spaţiul aerian pentru companiile aeriene ruseşti, a declarat sâmbătă Ministerul Economiei, într-un comunicat.

De asemenea, sancţiuni similare au fost aplicate de Polonia, Republica Cehă şi Bulgaria ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia.

---

Actualizare 11:50 - Coridor umanitar, format pentru militarii ucrainieni care se predau

Doneţk - Tass - 26.02.2022 - Miliţia Republicii Populare Doneţk (RPD) a creat un coridor umanitar pentru militarii forţelor armate ucrainene care se predau. Militarii predaţi vor primi hrană şi ajutor medical, a anunţat astăzi şeful Miliţiei Populare, Eduard Basurin.

"Soldaţii Forţelor Armate ucrainene care îşi depun armele în mod voluntar, continuă să iasă din zona ostilităţilor prin coridorul umanitar organizat pentru ei", a spus Basurin. "Toată lumea care are nevoie primeşte asistenţă medicală, haine şi alimente".

---

Actualizare 11:30 - Dimitri Medvedev: "Eliminarea Rusiei din Consiliul European este o oportunitate pentru a reintroduce pedeapsa capitală pentru anumite crime"

Moscova - Moscow Times - 26.02.2022 - Suspendarea Rusiei din Consiliul Europei este o "ocazie bună" de a lua în considerare reintroducerea pedepsei cu moartea pentru infracţiuni grave, a declarat, în această dimineaţă, fostul preşedinte rus, Dmitri Medvedev.

Medvedev, aflat acum în funcţia de adjunct al şefului Consiliului de Securitate al Rusiei, a propus şi naţionalizarea activelor ruseşti ale companiilor situate în "ţări neprietenoase" şi a spus că sancţiunile asupra economiei ruse nu vor schimba nimic.

---

Melitopol - Tass - 26.02.2022 - Trupele ruseşti, primite cu steaguri în oraşul ucrainean Melitopol

Forţele ruse care au intrat în Melitopol, nu au întâmpinat rezistenţă în timpul operaţiunii care vizează demilitarizarea Ucrainei, a declarat ministerul rus al Apărări.

"În ziua de 26 februarie, după o aterizare amfibie în apropierea localităţii Azovskoye (Ucraina), unităţile ruseşti erau în marş, şi au intrat în Melitopol, fără a întâmpina nicio rezistenţă. Locuitorii Melitopolului au salutat trupele ruse care se deplasau în jurul oraşului. Unii cetăţeni în vârstă au ieşit în stradă fluturând steaguri", a spus ministerul apărării.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Eh, mai sunt unii care cred ca Putin este nebun. Din pacate nebunii sunt in alta parte.

    1. Da,toți oameni de bun simț cu o logică simplă, înțeleaptă.putinel e Agresorul.

      Fie-i zilele numărate! 

      Ziele numarate sunt ale regimului de la Kiev care pe 19 feb 2022 a amenintat lumea ca se va inarma nuclear.

      Matale esti postac platit cu ruble.

      Daca regimul ucranian.manifesta mai multa grija pentru nevoile si sentimentle minoritatilor(nu numai ruse),poate nu se ajiungea la acest deznodamant.Daca lovitura rusa esuiaza,soarta lor ,a minritatilor ,nu o vad prea trandafirie,pardon portocalie.Revolutia portocalie s-a dovedit a fi numai pentru ucrainieni.

      Revolutia portocalie a fost buna doar pentru o parte dintr ucrainaci, cei nationalisti, extremisti. Este interesant ca toti globalistii borâti acum ii plâng pe nationalistii ucrainaci.

      Initial ne spuneau ca face planuri, ca isi calculeaza costurile, acum ne spun ca e nebun. Inteleg ca e nebun calculat.

      ale tuturor sunt numărate, mare vorbă de popor deștept, vai și amar

    Atata timp cat ii permite criminalului sa conduca Rusia este out!

    Romania nu trebuie sa se implice in conflict! Nu am vazut Germania sa inchida spatiu aerian sau sa trimita arme!

    Cei care instiga la un conflict Nato-Rusia, tot felul de blogarasi sunt ticalosi! 

    Va fi un razboi nuclear, vom muri noi, copii nostri, familiile noastre! 

    Sa nu fim idioti sa credem ca nu se vor folosi armele nucleare, din contra, vor fi primele folosite!!

    Conducatorii, politicienii, vor pleca sau vor sta ascunsi in buncare. Iar restul vor fi scrum intr-un conflict care nu are legatura cu noi. 

    1. Amenintarea cu razboiul nuclear denota panica lui Putin si faptul ca a pierdut partida.

      Putin trebuie sa plece, pentru binele poporului rus si al omenirii. 

      Nu vezi bine!

      Americanii repeta de luni de zile ca "toate optiunile sunt pe masa", intelegi ce sugereaza?

      Americanii trebuie sa plece pe Luna, acolo unde pretind ca ar fi ajuns. Vor sa subordoneze toate statele Planetei, dar momentan inca mai sunt unii care nu accepta asta. 

    Au vazut ca pierd Ucraina cand partidul lui Zelenski a reusit sa adune voturi si de la majoritatea celor care votau cu rusofilii si de la majoritatea celor care votau cu pro europenii. Atunci s-au alarmat teribil rusii. Cat timp partide pro ruse castigau in sud si est, aveau speranta ca vor putea stimula sentimente separatiste. Dar cand Sluga Poporului a castigat 240 din 450 de mandate, sperantele lor s-au prabusit. Un partid pro european care vorbeste si pe lumba rusofililor l-a distrus psihic pe Putin.

    " Surse Ukrayinskaya Pravda: A treia rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina ar putea avea loc mâine "

    Hai ma baieti ma! Faceti ma pace!  

    armele biologice din ucraina fac parte din acelasi scenariu ca si bombele nucleare din irak

    1. In Irak nu erau bombe nucleare,cica erau arme chimice.Au cautat si nu au gasit nimic, doar pretexte!De atunci a inceput macelul,nu mai avem pace in lume,trebuie sa-si vanda americanii armele doar nu o sa le lase sa rugineasca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb