Liviu Dragnea le-a promis o discuţie împrumutaţilor în franci elveţieni

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 aprilie 2017

Liviu Dragnea le-a promis o discuţie împrumutaţilor în franci elveţieni

Liderul PSD Liviu Dragnea a răspuns solicitării făcute de persoanele împrumutate în franci elveţieni (CHF), prin care debitorii cer o discuţie pe marginea problemei creditelor în această monedă.

Cristian Dan, unul dintre administratorii Grupului clienţilor cu credite în CHF (GCCC), ne-a precizat: "Domnul Dragnea ne-a răspuns pe email şi ne-a spus că vom discuta după Paşte. Noi am solicitat o întâlnire cu factori de decizie din PSD pentru a relua discuţia legată de zecile de mii de familii cu împrumuturi în franci elveţieni care încă nu au problema rezolvată şi care nu au avut posibilitatea unui împrumut de tip «Prima Casă", care au contractele încă pline de clauze abuzive şi care suportă şi un risc valutar, unilateral, iar băncile nu sunt dispuse să pună în aplicare sugestiile Guvernatorului BNR Mugur Isărescu, acelea de a negocia cu clienţii lor.

Avem răspunsuri ale debitorilor care au cerut reechilibrarea contractelor şi cărora băncile le-au răspuns cu «cai verzi pe pereţi». Este o bătaie de joc faţă de români. Sistemul bancar a ajuns un fel de putere în stat, un sector privilegiat, ceea ce este o jignire pentru poporul nostru. Lucrurile acestea trebuie să înceteze, iar instituţia de stat care are menirea să ne protejeze - Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor - să fie lăsată să acţioneze, să nu mai fie controlată politic".

Cristian Dan ne-a menţionat că debitorii încă nu au stabilit exact ce îi vor solicita lui Liviu Dragnea, dar că nu vor renunţa la luptă, mergând până la capăt cu demersurile începute. Domnia sa apreciază că ar fi binevenite unele condiţii similare cu cele din Programul "Prima Casă", adăugând că nici insolvenţa şi nici Legea dării în plată nu rezolvă problemele debitorilor cu credite în CHF.

Cristian Dan ne-a explicat: "Insolvenţa persoanelor fizice, deşi probabil că ar fi o soluţie pentru un număr mic de debitori - întrucât cei cu venituri medii nu sunt în insolvenţă -, din cauza guvernului de tehnocraţi, n-o avem nici pe asta.

Legea dării în plată nu a fost obiectivul GCCC, pentru că noi vrem să ne păstram casele. Pe noi ne interesează echitatea contractelor şi reechilibrarea lor, dar fără intervenţia instanţei. Iar în baza Legii dării în plată trebuie să dăm băncile în judecată şi oamenii nu au toţi bani pentru avocaţi. Noi vrem o soluţie naţională, nu prin instanţă, care să-i rezolve pe oamenii de bună credinţă".

Problema oamenilor cu credite în franci elveţieni s-a agravat la începutul anului 2015, când Banca Elveţiei a ridicat pragul de 1,2 CHF/euro impus în 2011.

De atunci, nu a fost promulgată nicio lege specifică pentru împărţirea poverii riscului valutar între bancă şi client, Legea conversiei creditelor din CHF în lei la curs istoric fiind declarată neconstituţională, după ce fusese adoptată de Parlament.

Între timp, ar fi trebuit să fie aplicată Legea insolvenţei persoanelor fizice, dar intrarea ei în vigoare a fost amânată de două ori, pe motive de logistică.

Singura lege din domeniul bancar ce a intrat în vigoare este Legea dării în plată, care presupune ştergerea datoriei odată cu cedarea garanţiei către bancă. În acest caz, însă, Curtea Constituţională a României a spus că debitorii trebuie să meargă în instanţă şi să ceară reconstituirea contractelor la condiţiile realităţii actuale.

Din 2015 şi până în prezent, împrumutaţii în CHF au solicitat în mai multe ocazii aplicarea unei legi care să îi ajute, încercând, de asemenea, să negocieze cu băncile pe marginea contractelor de credit. În timp ce unele instituţii bancare au lansat programe de conversie cu discount şi susţin că sunt la dispoziţia clienţilor pentru negociere, debitorii spun că, în cele mai multe cazuri, încercările de a renegocia contractele nu au fost finalizate cu succes.

Opinia Cititorului ( 44 )

  1. Se pare ca pe Dan il mana in lupta haita de oameni cu venituri medii, nu saracii pentru care legea insolventei era aplicabila. Nu o spun eu, ci el.

    Ai bani, plateste. 

    1. Legea insolvenței 151/2015 a fost amânată până în iulie 2017.Băncile au primit 1 an și jumătate de socialism bancar.

      Oamenii cu venituri medii pot opta fie pentru donarea veniturilor în favoarea băncilor, fie pentru contractarea unor avocați care să le rezolve problema.

      Apelarea la avocat reprezintă o investiție. 

      Venitul poate fi mediu sau chiar mare, dar daca rata este si ea medie sau mare si la 70-100% din venit, atunci omul respectiv este intr-o situatie practica de saracie, iar juridic ar fi trebuit inca de acum 8 ani sa exista Insolventa PF sau o adaptare a contractului in baza impreviziunii aplicabila.

      Fiind o problema de larg impact social, este practic si rezonabil sa exista o solutie administrativa, fara costurile din instanta, care sunt si o piedica pt. multi consumatori, aspect nerezonabil. 

      Asta da opinie,felicitari autorului.Exact pe genul acesta de oamneni se bazeaza bancile,cei care se bucura ca a murit capra vecinului. Ideea este ca TOT sistemul bancar trebuie reorganizat pt ca in toate contrcatele ,povara pica doar pe umerii clientului iar cei cu credite in CHF(indiferent de venituri) sunt cei mai afectati si de aceea o decizie in privinta acestei situatii este urgenta.

      Adulatorul profetului Joseph Smith se cam incurca in minciuni si are si memoria slaba.

      Pai, cum ii ceri tu ceva lui Dragnea pe care l-ai balacarit vreo 7-8 luni? Sau lui Viorel Stefan impotriva caruia faceai petitii pentru excluderea sa din Psd? 

      Si acum vor conditii ca in Prima Casa? Nu zicea tot acelasi "lider" de "consumatori" ca Prima Casa e urgie pe pamant, e dezastru, mii de boschetari si asistati social. ROBOR, care creste si din cauza caruia nu o sa isi mai plateasca nimeni ratele. Nu ii injurau pe tinerii care au luat cu Prima Casa si care or sa fie asistati social si alte dezastre din banu' poporului? Acum conditiile din Prima Casa sunt bune...

      Deci, clar o gargara ieftina a acestui individ reprobabil si extrem de dubios pentru a mai putea stoarce ceva banuti de pe la credulii pe care inca ii duce cu fofarlica ! 

      Ce ne doresti tu noua,asta iti dorim si noi tie si la tot neamul tau.

      Nu conditiile PC sunt nasoale, ci modul iresponsabil in care s-au dat acele contracte - la fel ca si cele in CHF. Ehe, dar ce nu haleste gura ta pt o saorma...

      Baiete de mingi prin curtea [Fragment eliminat, conform regulamentului], eu nu ma iau dupa ce spune un postac marunt ca tine platit cu 0,10 bani mesajul. Eu ma iau dupa ce spune seful ala mare al tau, il stii tu, ala care se joaca de-a avocatul, il gasesti pe listele de datornici la FISC daca nu stii cum sa dai de el. Ala a spus chiar aici in Bursa ca Prima Casa e prapad si ca are niste conditii extrem de proaste!

      Da, pe principiul: daca ai bani, nu-i bai daca te fura!

      CCR s-a exprimat foarte clar. bancile isi bat joc, nu-i nimic, mergem in instanta. CEB a preconizat pierderi de 8 milioane de euro de pe urma proceselor, o sa ii iasa pe nas

    ''SE SCUFUNDA CORABIA BANCILOR'''

    1. Zau? Si de la cine o sa iei bani ca sa-ti cumperi locuinta, naufragiatule?

      Cum de la cine? Deja a greblat banii, pe timpul cand ii cerea ii pupa pe bancheri pe toate partile. Acum ca s-a vazut cu banetul marcat ii injura cand trebuie sa ii dea inapoi.

    Huo, postacilor gccc de mai sus. Bre hotilor, iata ce spune Cristian Dan:

     

    " întrucât cei cu venituri medii nu sunt în insolvenţă" 

     

    Asta inseamna ca din "zecile de mii de familii cu împrumuturi în franci elveţieni care încă nu au problema rezolvată", doar "un număr mic de debitori" sunt cu adevărat in nevoie. Restul sunt niste pomanagii care posteaza mesaje platite ale GCCC pe internet. 

    Bre, smecherilor cu venituri medii si care va puteti plati rata pentru ca aveti cu ce si nu sunteti in insolventa, cum ar fi sa va platiti rata sau sa dati in plata casa. Cum ar fi? Si sa nu mai va dati victime pentru ca nu sunteti. Nu va mai bagati in fata ca niste nenorociti, in timp ce unii sunt chiar nefericiti si in stare de insolventa, fara bani pentru traiul zilnic. Aceia sunt nefericiti, voi ceilalti si cei mai multi sunteti destul de nesimtiti. 

    1. Iata ce spune stapanul mustaciosului convertit despre Prima Casa si conditiile ei:

      " În opinia avocatului Piperea, problema cu Programul Prima Casă este faptul că dobânzile şi inflaţia vor creşte. Gheorghe Piperea ne-a explicat: "La o inflaţie de 2%, putem să ne aşteptăm la un ROBOR care să se ducă la 5%, posibil chiar 7%, până în toamnă. Acum, creditul Prima Casă este compus dintr-o marjă de 2,5% şi dintr-un ROBOR care, la şase luni, este în jur de 0,8%. Dacă ROBOR se va duce la 3%, nu la 7%, practic, costul cu dobânda se va dubla."

      Deci, pe cine sa mai creada lumea? Acum e clar ca toata gargara impotriva Prima Casa a fost un mare rahat din moment ce "debitorii oprimati" cer conditii la fel ca cele ale programului. Mint astia de rup, mai de ras este ca isi dau peste gioale unul altuia.  

    Postacii bancarii=slugi mărunte ,plătite de mafia bancara ,jeguri umane.

    1. Speculantii monetari imobiliari, sluji marunte ale juristului cu urechile de elefant bulgaresc, platite de samsarii chiriilor, ameobe anaerobe.

      Pocaiti-va!

    Ar trebui sa se gaseasca so solutie si pentru cei care raman cu imobile achitate cu 120000 eur si acum valoreaza 60000. Nu numai cei cu CHF au probleme cu bancile. Legea DIP nu era pentru cei cu CHF, era pentru toata lumea.

    1. Ce lege sa se gaseasca? Ala era pretul atunci, cu atat ai cumparat atunci, la revedere ! Tot asa sa se gaseasca vreun populist cu imprumuturi prin paradisuri fiscale care sa faca o lege sa fie despagubiti si aia care si-au luat masini in 2010 cu 20.000 de euro, care acum nu mai valoareaza nici 5000. Sau sa fie despagubiti si aia care si-au luat telefon Bosch 509 prin 2000 cand costa cat un salariu, iar acum nu mai face nici 10 lei.

      Eventual eu zic sa le dea statul ceva in plus si alora care si-au vandut casele prin 1993 cu 5000 de dolari pentru ca acum casele alea fac 70,80.000 euro.

    restructurarea oferita de banci este o mare mizerie. mie CEB mi-a bagat restantele (dobanda+principal) in principal, astfel ca principalul creste, in loc sa scada. si ei cica ma ajuta

    1. Si daca nu aveai restante nu cumva nu mai aveau ce sa bage la principal? Adica tot tu nu platesti la timp si tot tu faci gusa.

      nu am platit, postacule bancar, pt ca mi-au fixat o rata de 1700 de lei dintr-un salariu de 2100 de lei. dar probabil ca din cat am platit, te-am cumparat si pe tine sa ma injuri pe banii mei. nu eu sunt rau platnic, ci banca este lacoma si necinstita.

      Auzi, da mureai daca stateai intr-o garsoniera la periferie? De ce va inchipuiti toti speculantii financiari imobiliari ca AVETI DREPTUL la 3 camere sau 2 camere in centru ori o zona buna???

      Bai [Fragment eliminat, conform regulamentului], voi credeti ca aveti mai multe drepturi decat cei care locuiesc la periferie, cersetorilor??? Tu nu poti locui intr-o garsoniera de 25-30 de mii de euro sau un apartament de 2 camere la periferie de 35-40 de mii??? Si nu-mi spune ca ai rata de 1.700 de lei pentru o garsoniera [Fragment eliminat, conform regulamentului] 

      Nu va e rusine, cersetorilor [Fragment eliminat, conform regulamentului]?! 

      Bai "acesta" tu nu esti in stare nici sa iti platesti casa si stai cu manuta intinsa doar, doar pica ceva. Eu am pe luna de cheltuiala cam cat ai tu rata numaratorul de maruntis, asta dupa ce imi platesc toate datoriile, fara sa apelez la nimeni si fara sa ma plang ca le platesc. Hai zi ca ti-a placut sa te dai mare "propietar" desi nu aveai nici para chioara. Daca esti asa de presat de ce [.....]-tii nu dai in plata? Ca erati disperati sa iasa darea in plata ca sa aruncati cheile pe biroul bancii. Si astia ca tine care va plangeti ca nu aveti de rate si aia ca Hadarean care se plangeau ca nu au de mancare(el dand case in chirie) sau ca Filomela care se plangea ca ii goneste rata inspiratia artistica. De ce nu dati in plata, rupeti dracu' usile bancilor si dati casele ca asa amenintati. Sau voua va place si cu dansa-ntr-insa si cu sufletul in Rai. Si cu casele dar si cu ratele platite de altii. Eh, asta nu se poate decat la voi pe grup prichindel.

      [Fragment eliminat, conform regulamentului] fix intr o garsoniera in rahova stau.

      Rata mea reesalonata este de 1700 de lei pt o garsoniera comunista in rahova. Rata intreaga este de 2400 de lei adica 600 chf. La cererea de reechilibrare a contractului, ceb mi a propus sa achit 410 chf pe luna. E suficient pt tine ca sa intelegi?

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

    Liviu Dragnea, dacavrea sa-si arate muschii/sa fie credibil, trebuie sa gaseasca o solutie, nu sa promita o discutie.

    De discutii suntem satui.. 

    1. N-ai vrea sa disloce niste bani de pe la bugetul statului sa va plateasca voua ratele ba sa va faca si niste rente viagere pentru anii de eroism in lupta cu hidra bancara?

      nu cretinule, nu vrem nimic d ela buget, ci doar banca sa isi reechilibreze contractele asa cum a decis Curtea Constitutionala. cine este banca sa isi bata joc de decizia CCR?

      Hai, nu fi modest. Daca va da ceva de la buget o sa acceptati ca sunteti genul smecherasi, va credeti cu 3 minute mai destepti decat oamenii cinstiti.

      Nu fi modest, daca-ti da dragnea casa si renta viagera din banii oamenilir cinstiti accepta si fa-te ca meriti. 

    "Domnul Dragnea ne-a răspuns pe email şi ne-a spus că vom discuta după Paşte.

    A uitat sa precizeze: Pastele cailor....... 

    Nu despre valoarea caselor este vorba, ci despre modul in care au fost date imprumuturile in CHF.

    Eu am luat echivalentul a 80 000 euro. pe 30 de ani. 

    Dupa 10 ani cu ratele la zi +rambursare anticipata, prin care am virat banci un total de 70 000 euro[echivalentul], mai am in sold o datorie de 90 000 euro

    Asta nu seamana a inselaciune? Cu cat platesti mai mult, cu atat datoria ta creste... 

    1. Pai nu stiu, cat ai luat echivalent in ruble si cat mai si de platit in ruble. Ca doar in euro nu e relevant, mai ales ca tu ai imprumut in chf. Da si exemplu in ruble si in yuani chinezesti sa ne dam seama daca e inselaciune sau doar ai mizat prost intr-o speculatie.

      In Romania nu se tranzactioneaza ruble si nici yeni.

      Toate tranzactiile imobiliare, atunci, ca si acum se fac in Euro, de aceea cred ca este cel mai relevant. 

      Desigur relent este si in moneda nationala: Suma imprumutata ron: 290 000 lei. Suma rambursata 250 000 lei Valoare sold 400 000lei

      Speculatie pe ce anume? Era singurul credit la care ne incadram in 2007 pt achizitia de locuinta. 

      Daca ai luat lei, ca e moneda nationala, sper ca ai platit dobanzi de 15-20 % cum am platit restul populatiei, cei corecti, ca atata era dobanda la lei. Sau te pomenesti ca tu ai platit o dobanda de 8-9%, jumatate din dobanda pe care o plateam noi cei cu credite in lei, dobanda practicata la creditele intr-o moneda pe care nu ai cerut-o si nici nu ai vazut-o? Ca daca ai luat lei si ai platit dobanda jumatate fata de cat au platit romaniicorecti inseamna ca avem un caz de discriminare sau poate chiar frauda. Si iara sper ca nu ai facut faza cu doua credite separate pentru avans si casa ca era ilegal si poate te leaga astia. Tu stii bine ca era ilegal si ca ti-ai depasit constient gradul peis de indatorare....

      La ce IQ ai, înțeleg de ce răspunzi celor cu credite în franci. Mă mir că cunosti literele.

    Madame Cristoforidis, matroana de facto a felinarului rosu numit "Grupul CHF", zicea in octombrie 2015 ca o crestere la 30-40% a avansului la ipotecare este o veste excelenta. Ca tinerii care nu isi pot permite un avans de 40% ar trebui sa stea cu chirie, intrucat daca nu pot aduce un avans de 40%, nu isi permit creditul.

    Aplicand "principiul Cristoforidis" la situatia celor cu credite in CHF, atunci solutia este chiria, intrucat daca nu isi pot permite ratele, nu isi permit creditul  

    1. Cred ca Andreea dorea sa transmita faptul ca este mai bine sa te imprumuti cat mai putin de la banca, ca sa fii cat mai putin expus. Eventual sa poti lua creditul pe o perioada cat mai scurta.

      Din pacate, noi romanii, nu invatam decat din propriile greseli. 

      si da, solutia este chiria in unele cazuri.

      Insa unii dintre imprumutatii in CHF pot doar visa la chirie, sau la inchiderea acestui credit.

      In realitate, nu poti scapa de acest credit, nici macar prin darea in plata. 

      Pai si atimci de ce sunt atat de putine sinucideri. Ca in ciuda exagerarilor, orice moarte a unui om care se intampla sa aiba credit chf este prezentata de grupul infractional organizat drept cauzata de credit, nu suntai mult de 20-30. Ori haita din varful gruparii infractionale sustine ca sunt zeci de mii, chiar catre 200 de mii de familii "cu drept de vot" care au credite in chf. La aproximativ 500 de mii de oameni, pe o perioada de 8-10 ani, 30 de sinucideri sunt in media nationala. Adica la fel de des se sinucid si cei fara credite in chf. Hai, curaj, da in plata si dispari in chirie. Sunt sigura ca colegul Iliuta H. are o oferta buna pentru tine.

      Cred ca nu intelegi.

      Nu te lasa banca sa scapi de credit si sa mergi in chirie. Sunt prea profitabile aceste credite... 

      Asa ceva ramane un vis.

      In Croatia politicienii au inteles si Legea Conversiei s-a aplicat si a fost constitutionala. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb