Programul Start-Up Nation din acest an va avea un buget în jur de un miliard de lei, cu care vor putea primi finanţare circa 5.000 de firme, a declarat, sâmbătă, Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
"La Start-Up Nation, avem în jur de un miliard (de lei, n.r.), deci vreo 5.000 de firme care vor putea fi finanţate. Suntem în curs de a crea noua grilă, în curs de aprobare. O să vedeţi că apar elemente noi în modul de departajare a celor care vor să acceadă aceste fonduri. Vor fi punctaţi în plus cei care vin din Diaspora, tocmai ca să pot să-l aduc pe cei de afară, să aibă o dorinţă în plus să vină", a spus Rogojinaru.
În ceea ce priveşte schimbările preconizate în program pentru acest an, reprezentantul Ministerului Economiei a amintit de procedura de cofinanţare a proiectelor, precum şi de faptul că solicitanţii să fie obligaţi să facă dovada că au urmat un curs de specialitate, cu excepţia celor care sunt deja economişti sau ingineri, informează Agerpres.
"O altă noutate care apare este legată de cofinanţare. Eu nu cred în cineva care vine la stat şi spune: "Dă-mi şi mie 40.000 de euro. Eu n-am niciun ban să pun, dar hai că vedem cu facem". Nu se poate aşa. Ne-am gândit la un procent pentru cofinanţare, de 5%, 10%, 15%, 20%. Acestea sunt stadiile la care suntem. 5% din suma care va fi cerută la stat, până la 15% şi vedem dacă cerem şi 20%. O altă modificare este că vrem să fie obligaţi ca, până în momentul în care accesează fondurile, să facă dovada că au urmat un curs de specialitate, asta dacă nu sunt deja ingineri, economişti. Deci, pentru cei care nu au studii superioare sau nu au avut un curs de specialitate, să dovedească faptul că au urmat un curs foarte scurt şi foarte condensat de management. De ce? Pe unul pe care îl pun să facă un business îmi poate băga în faliment zece, dacă nu ştie... Nu vi se pare normală chestia asta? Mie mie se pare foarte normală", a subliniat Liviu Rogojinaru.
Acesta a adăugat că toate modificările luate în calcul sunt în avizare inter-ministerială şi că denumirea programului Start-Up Nation va fi "puţin schimbată".
"Toate aceste modificări sunt în avizare inter-ministerială şi se vor aplica pentru Start-Up Nation 2020 sau cum se va numi. Probabil că va avea o denumire puţin schimbată. Vrem să fie un program aproximativ nou care să înceapă cu toate forţele. Avem acum un miliard, de un miliard facem. La rectificare sper să mai căpătăm bani. Aşa mi-a promis domnul ministrul de Finanţe (Florin Cîţu, n.r.)", a afirmat secretarul de stat din MEEMA.
În viziunea lui Rogojinaru, toate programele derulate de ministerul pe care îl reprezintă vor continua "cu banii pe care îi mai avem, pe care îi mai găsim", deoarece "am găsit foarte puţini bani, aproape deloc".
"Toate programele începute se continuă cu banii pe care îi mai avem, pe care îi mai găsim. Am găsit foarte puţini bani, aproape deloc, ca să înţelegeţi din ce cauză spun acest lucru... Nu vreau să acuz pe nimeni, dar ăsta este adevărul. Deci, vom continua toate programele: şi programul pentru femei antreprenor, şi programul de dezvoltare a comerţului, şi de internaţionalizare. Am mai puţini bani pentru ele, dar cât pot să fac, voi ajuta 10, 100, 500 de firme pentru că sunt câţiva în plus care vor aduce mai mulţi bani la buget şi vor face mai multă treabă. În schimb, vrem să pregătim mult mai bine perioada 2021 - 2027. Avem mult mai mulţi bani şi trebuie să ne pregătim să fim capabili, nu să stăm ca până acum trei ani de zile şi după să începem ceva", a menţionat oficialul.
Aplicaţia pentru înscrierea în programul Start-Up Nation a fost deschisă pe data de 27 decembrie 2018.
Conform datelor oficiale, la prima ediţie programului au fost depuse peste 19.200 de planuri de afaceri, iar în ediţia a doua 33.514.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2020, 19:05)
Succesuri!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2020, 23:49)
Pentru acest secretar de stat, in viitor, cind va fi coleg cu Dragnea, vreau sa finantez cu cel mult 5% rogojina pe care va trebui sa doarma.
De 3 ori mi-a respins cererea de co-finantare pe aceleasi motivatii. Cum este posibil asa ceva ?
Adica ma conformez si trimit tot ce e necesar la Start-up si ma respinge pe aceleasi motive dupa 3 cereri de noi documentatii.
60% din firme sint in conectie cu 10% bani in buzunarul rogojinarilor din acest program.
Traieste bine secretarul de stat. Poate de Craciun vine si cineva sa intrebe daca a slabit sau s-a ingrasat si anul asta. Traiul bun si nesimtirea cresc mult fericirea, asta-i Romania !
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2020, 23:31)
Da baietasu asta s'a gandit ca exista romani foarte destepti care nu au avut posibilitatea sa urmeze studii superioare? Sau nu au pur si simplu bani "de acasa" dar cu putin ajutor ar face ceva frumos pt el si in acelasi timp ar cotiza si la stat?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Realist în data de 09.03.2020, 11:38)
Daca sunt chiar asa "destepti" romanii astia de care zici,atunci nu ar fi un impediment obtinerea unei diplome rezultata din urmarea unui curs de managment de 100 de euro,mi se par niste implementari necesare din moment ce romanasii astia "destepti" ai tai deja au facut un bussines din vanzarea de proiecte SUN aprobate,hai sa fim realisti si sa nu mai gandim superficial,sa lasam sa se educe tara asta putin,ca romanul le cam stie pe toate pana e pus in fata lucrului implinit.
4. Dedicatie
(mesaj trimis de schumi în data de 04.02.2020, 19:26)
SUN 2020 este cu dedicatie speciala pentru oamenii de busines :)), antreprenorii forjati care stiu sa faca banu gros deja, care au studii de antreprenori reusiti in contracte cu statul. Adevaratii oameni de afaceri care au ridicat tara asta din mocirla comunismului :) ...adica intermediarii, imobiliarii, combinatorii si consultatii pe bani publici :) ...afaceristii cu idei inovatoare, care este!
5. cap patrat
(mesaj trimis de mafalda în data de 11.02.2020, 17:39)
daca ceri si bani de acasa 10-20%, mai ceri si studii superioare sau cursuri de specialitate , deja nu mai seamana a START UP NATION , ci mai degraba cu Fonduri Europene ! Sunt o groaza de astfel de programe , pe care romanii nu le acceseaza din variate motive . Vrei sa adaugi si START UP NATION pe lista programelor inaccesibile romanilor ?! Ia o bucata de sarma, infasoaro in jurul capului si daca vezi ca sarma are forma patrata, renunta naibii la ideile astea rogojiniste !