LIVIU ROGOJINARU, CNIPMMR:  "Ţara noastră are un potenţial de export mult mai mare decât cel realizat"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 5 septembrie 2017

"Trebuie să producem şi să exportăm tot mai mult"

"Avem nevoie de o structură complexă, la nivelul celor din Europa, prin care să gestionăm activităţile companiilor noastre pe pieţele străine"

Ţara noastră are nevoie de o entitate multivalentă, la nivelul celorlalte state din UE, atât în ceea ce priveşte exporturile, cât şi promovarea produselor naţionale, atragerea de investiţii, identificarea oportunităţilor şi organizarea de evenimente şi programe în scopul internaţionalizării IMM-urilor, a afirmat, ieri, într-o conferinţă de presă, Liviu Rogojinaru, secretarul general al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Domnia sa a precizat că state precum Franţa, Italia, Marea Britanie, Germania şi Irlanda au astfel de agenţii naţionale, departamente ministeriale sau oficii care să le permită o mai bună gestionare a acestor activităţi. Franţa, spre exemplu, are 85 de birouri de afaceri, în 70 de ţări, pentru a facilita accesul IMM-urilor franceze pe pieţele externe, celelalte instituţii din statele menţionate mai sus, servind aceluiaşi scop.

Conform CNIPMMR, în primele cinci luni ale acestui an, ţara noastră a exportat mărfuri în valoare de 19,6 miliarde de euro în Uniunea Europeană (75,7% din total), şi a importat mărfuri în valoare de 23 de miliarde de euro, din UE, adică 76% din totalul importurilor.

În comerţul cu statele din afara UE, ţara noastră a rămas pe deficit, exporturile din afara UE având o valoare de 6,26 miliarde de euro, fiind depăşite de importuri, care au avut o valoare de 7,27 miliarde de euro, mai arată datele CNIPMMR.

"Ţara noastră are un potenţial mai mare de export decât cel realizat, care nu este valorificat în prezent, în special rezultând din internaţionalizarea IMM-urilor, care nu este suficient susţinută în prezent. Noi avem un potenţial fantastic prin diaspora, însă nu îi întreabă nimeni pe românii plecaţi din ţară dacă sunt interesaţi de astfel de activităţi", a declarat domnul Rogojinaru adăugând: "Dacă nu vom învăţa că trebuie să producem şi să exportăm tot mai mult, orice fel de produse şi servicii, ca să echilibrăm balanţa ţării, vom continua să ne împrumutăm, ceea ce ne va tot crea probleme".

Totodată, datele CNIPMMR arată că nici mediul de afaceri nu este de acord cu eliminarea impozitului pe dividende.

CNIPMMR susţine că scopul Institutului de Export, în parteneriat public-privat are scopul de a promova atractivitatea produselor româneşti la export şi a ofertelor întreprinderilor exportatoare, de a valorifica potenţialul de export al ţării, în special rezultând din internaţionalizarea IMM-urilor, de a atrage investiţii în ţară şi de a asigura servicii de suport pentru companiile care exportă şi care doresc să se dezvolte pe pieţele globale. Alte scopuri ale acestui institut mai vizează asigurarea de servicii dedicate şi complete pentru internaţionalizarea IMM-urilor, identificarea oportunităţilor de export şi de atragere de investiţii, organizarea de evenimente şi derularea de programe specifice (ex. "Invest România"), precum şi maximizarea contribuţiei diasporei la dezvoltarea economică a ţării.

De asemenea, potrivit CNIPMMR Institutul de Export trebuie dezvoltat în parteneriat public-privat, cu finanţare de la bugetul de stat şi de la bugetele locale, cu implicarea şi sprijinul organizaţiilor reprezentative ale IMM-urilor.

Florin Jianu: "Sunt îngrijorat în privinţa programului Start-up Nation"

În acest moment nu există bani pentru plata proiectelor din cadrul Start-up Nation, potrivit preşedintelui CNIPMMR, Florin Jianu.

Domnia sa a menţionat ieri: "Încep să mă îngrijorez pentru Start-up Nation, deoarece nu s-a făcut rectificare bugetară, iar programul a rămas, încă, la stadiul de angajament".

Domnul Jianu este de părere că ministerul de resort ar trebui să spună exact şi să asume, zilnic, câte proiecte sunt evaluate în acest moment, pentru că diferiţi întreprinzători spun că încă nu au primit niciun semn, iar plăţile ar trebui să fie asumate şi de Guvern, precizând: "Nu avem un număr de contracte semnate în fiecare zi după aceea, şi nici nu am văzut proiecte demarate deja".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb